<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
KKV

A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.

Bár az igaz, hogy a vállalkozások könnyedén létrehozhatnak egy ingyenes Facebook oldalt, ez önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a platform valódi forgalmat hozzon a cégek számára, ehhez szinte folyamatosan hirdetni kell.

Az nyilvánvaló, hogy van lehetőség Facebook-hirdetések megvásárlására is, amelyek segítségével könnyebben szerezhetők új követők az oldalakon, csakhogy ez nem jelenti azt, hogy a lájkolók valóban látni is fogják a cég posztjait. Egyes adatok szerint az oldalak posztjai hirdetés nélkül nagyjából a követők 1-5 százalékánál jelennek meg a hírfolyamban – a nagyobb elérésért komoly összegeket, akár 300 dollárt is kell fizetni (ebben az esetben a poszt nagyjából 50 ezer, nemcsak az oldalt már követő embert ér el). Ráadásul az elérés önmagában még nem jelent interakciót, ez csupán arra elegendő, hogy a bejegyzés biztosan feltűnjön ennyi ember oldalán. Az mindenesetre kétségtelen tény, hogy az eredményes Facebook kommunikáció koránt sincs ingyen, a hirdetések ára egyre magasabb.

A közösségi oldal másik nagy gyengeségét az állandóság hiánya adja, az elmúlt években szinte teljesen átalakult mind a platform megjelenése, mind hirdetési szabályai. A Facebook az utóbbi időszakban hangsúlyozottan a felhasználói visszajelzések alapján fejleszt, így a változás mindig a kanyarban van, ilyen ingatag talajra pedig nehéz közösségi média stratégiát építeni.

A legnagyobb közösségi média platform végül pedig a kormányzatok folyamatos kritikái mellett azzal a problémával is küzd, hogy egyes régiókban csökkent felhasználóinak száma, ráadásul az aktív facebookozók sem használják ki teljesen a site nyújtotta lehetőségeket: a rendszeresen belépők közel fele egyáltalán nem posztol, döntő többségük pedig azt vallja, hogy szinte sosem kattint hirdetésekre.

Mi a helyzet más közösségi oldalakkal?

Az tehát egyértelmű, hogy Facebook évről-évre veszít korábbi vonzerejéből az internetes jelenlétüket fejleszteni kívánó kkv-k számára, de mire számíthatnak azok, akik más oldalakon próbálnak előre törni?

Twitter

Legnagyobb hátránya egyértelműen az, hogy továbbra is rendkívül népszerűtlen a magyar felhasználók körében – a platform igazán sikeres mindig csak az angolszász nyelvterületen tudott lenni. Ha azonban egy cég mégis a Twitteren hirdetés mellett döntene, fel kell készülnie arra, hogy egy fiók és egy követőtábor felállítása hosszú hónapokon át tarthat, ráadásul a felhasználók szinte szabályozás nélkül kritizálhatják a promotált terméket. Emellett a rossz vélemények az oldal felépítésének köszönhetően sokkal gyorsabban terjednek, azaz hogyha cégünk a kritikusok kereszttüzébe kerül, a Twitter gyorsan hatalmas károkat okozhat.

Instagram

A fiatalabb korosztály körében továbbra is kifejezetten népszerű az Instagram, így jó ötletnek tűnhet itt hirdetni a cégek számára, csakhogy ennek a közösségi oldalnak is jelentős hátrányai vannak. Az Instagram Business például nem ad lehetőséget a privát üzenetek korlátozására és szűrésére, amelyek megválaszolása egy nagyobb követésű profilnál komoly emberi erőforrást vesz igénybe, ráadásul több olyan alternatív oldal is létezik, amely elemzéseket készít egyes Instagram-oldalak követésének és elérésének alakulásáról, így a konkurens cégek nagyon könnyen képesek lehetnek lekövetni a social media stratégiát.

Mindemellett az Instagramon jelenlévő cégek évek óta gyanakodnak arra, hogy a közösségi oldal szándékosan korlátozza elérésüket azért, hogy hirdetéseket vásároljanak, ám ezt a teóriát sem beigazolni, sem megcáfolni nem sikerült igazán.

Hova forduljanak a közösségi oldalakon szenvedő cégek?

A cikkben már említett hátrányok miatt a kkv-kban felmerülhet az igény arra, hogy alternatívákat keressenek. Az elmúlt években egy számottevő vállalati kör jutott el a tudatos márkaépítés azon fokára, ahol a napi szintű konverziós célokon túl egyre komolyabb hangsúlyt kap a márkaismertség. Amellett, hogy mára szélesedett ki és erősödött meg ez a vállalati szegmens, egyre nő azoknak a száma, akik nem tudnak tovább növekedni az eddigi eszközeikkel. A DisplayNOW.net olyan cégeknek kínál megoldást, amelyek hirdetései túlságosan megdrágultak, vagy jelenlegi módszereikkel nem tudnak tovább terjeszkedni.

A közösségi oldalakon nehézségekkel küzdő cégek számára jó alternatíva lehet a DisplayNOW.net.A közösségi oldalakon nehézségekkel küzdő cégek számára jó alternatíva lehet a DisplayNOW.net.

Ráadásul azokon a közösségi oldalakon, amelyek Donald Trump amerikai elnök fiókjait is zárolni tudták, sok hirdető kiszolgáltatottnak érzi magát, és nem akarja, hogy egy kontrollálhatatlan platformtól függjön a bevétele. A cégek hirdetési szempontból is több lábra akarnak állni, a DisplayNOW használatával ez megvalósulhat, hiszen a platform teljes kontrollt helyez a kkv-k kezébe. A hirdető megszabhatja, hogy melyik médiumban, hol, és mikor jelenjen meg cége, ráadásul a webshop pontos analitikát is készít a kampányról, így adva még teljesebb képet arról, hogy hogyan optimalizálhatók a hirdetés megjelenése és elhelyezése.

Csasztvan Nóra médiaértékesítési szakértő, az újonnan indult, magyar fejlesztésű hirdetési webshop vezetője szerint, most érkezett el a webshop ideje, hiszen megerősödött és kiszélesedett a kkv-szegmens, amely a DisplayNOW-ból leginkább profitálhat. Mint mondta, a dráguló hirdetések és a romló hatékonyság világában a kisebb reklámzaj és a minőségi hirdetési környezet versenyelőnyt jelent.

Csasztvan Nóra médiaértékesítési szakértő, a DisplayNOW vezetőjeCsasztvan Nóra médiaértékesítési szakértő, a DisplayNOW vezetője

 

Címkék: KKV KKV Marketing

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló