1p
KKV
Túlhajszolt életet élnek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kivonuló dolgozói, több mint negyedük elhízott - derült ki a mentősök körében végzett felmérésből
Túlhajszolt életet élnek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kivonuló dolgozói, több mint negyedük elhízott - derült ki a mentősök körében két évvel ezelőtt végzett, a közelmúltban véglegesen kiértékelt felmérésből, amelynek készítői a gyakoribb szűrővizsgálatokban és a mentődolgozókról való gondoskodás magasabb fokában látják egészségi állapotuk javulásának jövőbeni lehetőségét.

"A mentődolgozók túlhajszoltsága a stresszből ered, de a mentális egészségi állapot következményein túl jelen van körükben a túlzott dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás, és az elhízás mint életmódi kockázati tényező. A fizikai egészségi problémák között pedig a gerincpanaszok és a fejfájás jelenik meg, amelyek más tényezőkkel együtt tartósan képesek korlátozni a dolgozók egy részének napi munkavégzését" - mondta Betlehem József, a önkéntes válaszadáson alapuló felmérést végző Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási Tanszék vezetője.
   
A 364 mentődolgozó anonim részvételével készült adatfelvétel arról tanúskodik, hogy a mentőgépkocsi-vezetők és a másodállásban fizikai munkát végző mentődolgozók rosszabbnak ítélik egészségi állapotukat a mentőorvosokéhoz, a mentőtisztekéhez és a mentőápolókéhoz képest. Megkérdezésükkor túlhajszoltságról, és arról számoltak be, hogy kevés idejük jut magukra és a családjukra. Betlehem József utalt arra, hogy ilyen felmérést korábban nem végeztek Magyarországon, annak ellenére sem, hogy a téma fontosságára több hazai közlemény is felhívta a figyelmet.
   
"Nemzetközi szinten felismerték: a mentődolgozók a lakosság egészéhez és az egészségügyi alkalmazottakhoz képest is fokozottan vannak kitéve egészségi problémák megjelenésének. Szinte minden, a körükben végzett vizsgálat bizonyítja, hogy munkájuk rendkívül stresszes, érzelmileg megterhelő. A mentőket gyakran érik fenyegetések, inzultusok erőszakos, érzelmileg labilis betegek részéről, emellett gyakran szembesülnek érzelmileg felkavaró halálesetekkel. A pszichés nyomás miatt gyakran alakul ki náluk poszt-traumatikus stressz szindróma, melynek megelőzésében és gyógyításában a munkáltatónak is van, lenne szerepe" - mutatott rá a tanszékvezető.
   
Betlehem József megjegyezte, hogy a mentésben dolgozók egészségi állapota mind fizikális, mind mentális értelemben mára rendkívül fontos kérdéssé vált a világ számos fejlett országában, hiszen megalapozott egészségügyi ellátást csak azok az emberek képesek nyújtani, akik maguk is egészségesek és fittek.
   
"A Magyarországon végzett szubjektív, önértékelésen alapuló kérdőíves felmérés a mentődolgozók munkájára, munkakörülményeire, szabadidős és sporttevékenységére, a káros szenvedélyekre, a fizikai egészségi állapotra és az elégedettség fokára kérdezett rá. A válaszadók 95,1 százaléka férfi, átlagéletkoruk 35,2 év volt és átlagosan 11 éve dolgoztak az OMSZ-nél" - mondta el.
   
Ismertetése szerint a mentődolgozók többsége gyengének, illetve kielégítőnek ítélte meg edzettségi állapotát, kiválónak mindössze 5,5 százalékuk értékelte. A válaszadók fele egyáltalán nem sportol, rendszeresen mindössze 7,4, versenyszerűen 0,8 százalékuk űz valamilyen sportot. A megkérdezettek 41,5 százaléka dohányzik, 78,3 százaléka alkalmanként, 3,8 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt. Utóbbi kapcsán a felmérés készítői rámutattak: "a rendszeres alkoholfogyasztók aránya kevésnek tűnik, érdemes lenne segíteni azokon, akik bevallottan, vagy sem, de mégis rendszeres fogyasztók, s előbb-utóbb támogatásra szorulnak".
   
A kérdőívet kitöltő mentődolgozók 75,8 százaléka érezte túlhajszoltnak, 22,8 százaléka nagyon zaklatottnak az életét; 67,6 százalékuk egészségi állapota valamilyen szinten, 4,1 százalékuké pedig gyakran akadályozza a mindennapi tevékenysége ellátásában. Ennek ellentmond, hogy edzettségi szintjét 89,3 százalékuk érzi legalább kielégítőnek és általános egészségi állapotát legalább 92,9 százalékuk megfelelőnek.
   
"Ez azt a tézist támasztja alá, hogy az általános jóléti önértékelésünk és a tényleges fizikai problémáink nem mindig az egészségi állapot többé-kevésbé eltérő dimenzióit mérik. Vagyis érezheti jól magát az is, aki halálos kimenetellel fenyegető krónikus betegséggel küzd" - mutatott rá Betlehem József.
   
A kiértékelés legújabb eredményei szerint a válaszadó mentődolgozók közül általános egészségi állapotukat 1,9-szer, a fizikai állapotukat illetően 2-szer és a mindennapokban jelentkező munkájukat befolyásoló egészségi problémájukat illetően 1,9-szer kedvezőbben élik meg azok, akik valamilyen sportot űznek.

A tápláltsággal összefüggésben régóta használt arányszám a testtömeg index (BMI), amelyet szintén  értékeltek. Ezek alapján a dolgozók többsége (75 százalék) a normális tartomány felett van (25 kg/m2), közülük 26,4 százalék klinikai értelemben elhízott (30 kg/m2 fölött). Ez az utóbbi érték aggasztóbb, mint az ír mentődolgozók körében talált arány (11 százalék).

"A kapott eredmények alapján a felmérésben részt vett szakemberek a mentődolgozókat érintő magasabb fokú gondoskodást javasolnak az OMSZ-nek. Ez magába foglalhatja a gyakoribb szűrővizsgálatokat, a munkahelyi körülmények javítását, a rekreációs lehetőségek bővítését és egyebek mellett főállású pszichológusok alkalmazását is" - közölte a tanszékvezető.
   
Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője - utalva arra, hogy a felmérés két évvel ezelőtt készült - a mentődolgozók egészségi állapotának aktuális helyzetéről későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG