Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A PortfoLion Zrt. OTP-DayOne Kockázati Tőkealap néven új befektetési tőkealapot indít az angyaltőkebefektető DayOne Capital Zrt.-vel együttműködésben - tudatta a két cég a Privátbankár.hu-val.

Az új alap az induló, akár még ötletszinten formálódó vállalkozások fejlesztését célozza és 1 milliárd forint jegyzett tőkével alakul, amely kizárólag magánforrásból származik. Az alapkezelők által folytatott befektetői tárgyalások június 1-ével sikeresen lezárultak, a befektetési tevékenység a nyár közepén indulhat meg.

Oszkó Péter, a PortfoLion elnök-vez.igazgatója

A Portfolion Zrt. új alappal bővíti kockázati tőkealap családját, melynek eredményeként a vállalati befektetések piacán jelentkező legváltozatosabb igényekre és lehetőségekre képes korszerű választ adni. A már működő induló, növekedési- és turnaround fázist finanszírozó alapjai mellé egy magvető fázisra koncentráló, formálódó vállalkozásokat, fejlesztési és üzleti ötleteket célzó alapot indít. Az új alapnak köszönhetően a Portfolion már az 50 milliós befektetési szegmenstől kezdve, más kezelt alapjai segítségével egészen az 1 milliárdos befektetési kategóriáig képes tőkebefektetési ajánlatokkal megjelenni a piacon.

A Portfolion alapkezelő mögött az OTP Bank áll, ez az egyik legismertebb hazai kockázati tőkealap, vezetője az egykori pénzügyminiszter, Oszkó Péter. Az alap részt vesz az ún. Jeremie-programban is (sőt, már sikeres exittel is büszkélkedhet). A Day One mögött pedig olyan nevek állnak, mint Straub Elek, egykori Telekom-vezér, vagy Simó György, aki szintén a Telekom felső vezetésében dolgozott korábban és Kákosy Csaba, egykori közlekedési miniszter is a csapatot erősíti.

A hazai piacon az első intézményesített magvető alapot 2012-ben a DayOne Capital Zrt indította, amely kizárólag erre a szegmensre fókuszálva szerzett szakmai tapasztalatokat, így kiváló szakmai partner lesz a PortfoLion új alapjának alapkezeléséhez - mondta el Oszkó Péter, a Portfolion elnök-vezérigazgatója. A két tapasztalt alapkezelői csapat számos korai fázisra koncentráló potenciális befektetési lehetőséggel találkozik mindennapjai során, ezért időszerűnek tartja egy magvető típusú alap felállítását és működtetését.

Kizárólag magántőkéből indul az alap

A közösen indítandó alap teljes jegyzett tőkéjét kizárólag magánbefektetők és intézmények biztosítják, állami szerepvállalás nélkül. Ennek köszönhetően az alap működése, döntéshozatali mechanizmusa rugalmasabb, valamint számos kötöttségtől mentes például a Jeremie program alapjaihoz képest.

A két alapkezelő célja egy olyan működési modell kialakítása, amely figyelembe veszi a két alapkezelőben külön-külön felhalmozott egyedi szaktudást és piaci kapcsolatrendszert, valamint nagyban épít az így létrejövő szinergiahatásokra – mondta Simó György (képünkön), a Day One vezérigazgatója.  A hatékony csapatmunka biztosítása céljából a PortfoLion és a DayOne már idén márciusban együttműködésre lépett, kialakította közös munkafeltételeit és irodai infrastruktúráját és a jövőben ezen a közös infrastruktúrán tervezi a legsikeresebb, legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező projektjeinek inkubálását és felfuttatását, illetve fejlesztési és üzleti ötletek általános inkubálására irányuló közös tevékenységének megkezdését is.

Mennyi pénzt adnak az ígéretes összegekre?

Az OTP–DayOne Magvető Alap célja seed, azaz magvető fázisban lévő, innovatív projektek tőkefinanszírozása. Az Alap olyan formálódó fázisban lévő ötleteket és vállalatokat keres, amelyek elsődlegesen technológiai innováció-orientáltak, magas szakmai tudást képesek felmutatni, vagy újszerű, egyediséget megjelenítő üzleti ötlettel rendelkeznek. Az induló vállalkozásoknak olyan üzleti vagy fejlesztési tervvel kell rendelkezniük, amely bemutatja, hogyan tudnak eljutni a tőkével néhány év alatt egy magasabb cégértéken megvalósuló befektetésig vagy egy sikeres kivásárlásig. A befektetési politikában megcélzott befektetési összegek átlagosan 50-150 millió forint körül fognak alakulni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.