4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Az MVM közgyűlése jóváhagyta a társaság megvásárlását.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése döntött az RWE Gas International B.V. Főgáz-részvényeinek megvásárlásáról 41 milliárd forint értékben, és jóváhagyta a parafált részvény-adásvételi szerződés megkötését. A vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték - közölte az MVM a Privátbankárral.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kötelezettséget vállalt arra, hogy a tranzakcióhoz kapcsolódóan az MVM Zrt.-t mint vevőt terhelő valamennyi kötelezettség finanszírozásához szükséges forrásokat a társaság rendelkezésére bocsátja. A tranzakcióval, a szerződéses feltételek teljesülése esetén, az MVM átveszi a több mint 820 ezer lakossági és üzleti fogyasztót, azaz több mint kétmillió embert ellátó Fővárosi Gázművek Zrt. 49,83%-os részvénypakettjét, beleértve eszközeit és leányvállalatait, így a gázhálózati infrastruktúrát birtokló és az elosztási tevékenységet végző Főgáz Földgázelosztási Kft.-t is. A Főgáz 50%+1 darab A sorozatú részvénycsomagja, illetve 1 darab B sorozatú részvénye továbbra is Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonában marad.

Másik cégbe is bevásárolja magát az állam

Az MVM Zrt. közgyűlése döntött arról is, hogy az MVM, vételi jogát érvényesítve, megvásárolja az E.ON Ruhrgas Portfolio GmbH tulajdonában lévő Panrusgáz részvénypakettet, így az orosz gáz importját kezelő társaságban a tranzakció zárását követően az MVM lesz a Gazprom Export és a Centrex  társtulajdonosa.

A közgyűlés felhatalmazta a társaságot, hogy az 50%-os tulajdonrészt a vételi jogot alapító szerződésben meghatározott 940 millió forint értéken megvásárolja, ezzel az MVM Csoport tovább erősíti közvetlen kapcsolatát hazánk legnagyobb földgáz beszállítójával. A részesedésszerzés összhangban van az MVM kiemelt földgázpiaci stratégiájával, az Oroszországból történő gázellátás folyamatosságának, megbízhatóságának és gazdaságosságának biztosításával.

260 milliárdos hitelkeret

Az MVM Zrt. közgyűlése hozzájárult ahhoz, hogy a társaság és Magyarországon működő pénzintézetek között létrejött klub-hitelszerződést módosítsák, illetőleg új finanszírozók bevonásával bővítsék, így összességében 263 milliárd forintnak megfelelő hitelkeretösszeg áll majd az MVM rendelkezésére.

Ezzel egy időben a társaság előtörleszteni kívánja az MVM és 13 pénzintézet között 2007-ben megkötött, többször módosított, 2014 első felében lejáró 290 millió euró összegű szindikált hitelszerződését, illetve további kisebb összegű projek-hiteleket, amellyel a társaság refinanszírozási kockázata jelentősen csökkenthető. A nemzeti energetikai társaságcsoport 2012. évi kiemelkedő eredményessége lehetővé teszi, hogy a lehető legkedvezőbb finanszírozási feltételeket érhessen el.

Mobilfrekvenciára is pályáznak

Az MVM Zrt. közgyűlése jóváhagyta, hogy az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. induljon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 450 MHz-es versenyeztetési frekvenciaelosztási eljárásán, és kötelező érvényű ajánlatot nyújtson be. Ha elnyeri a meghirdetett frekvenciatartományt, az MVM NET kialakíthatja CDMA technológián alapuló, országos, vezeték nélküli adatkapcsolati szolgáltatását.

A 450 MHz-es frekvenciasáv elsősorban a „machine-to-machine” (M2M), azaz infokommunikációs eszközök közötti szolgáltatások kiépítésére alkalmas. Az NMHH pályázatának értelmében a kiépítendő új infrastruktúrával közszolgáltatásokat lehet támogatni. A CDMA hálózati technológián alapuló infrastruktúra segítségével hatékonyabbá tehető az elektronikus útdíjfizetési rendszer működtetése, biztosítható a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja.

A Vértesi Erőmű ZRt. érvényes, az Európai Bizottság elvárásaival harmonizáló reorganizációs tervvel rendelkezik. Az MVM Zrt. közgyűlése a Vértesi Erőmű Zrt. Oroszlányi Erőművének alternatív tüzelőanyaggal történő továbbműködtetését vizsgáló független szakértői csoport felállításáról határozott.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG