TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A szélesebben értelmezett innovációs tevékenységekben a magyar teljesítmény az európai átlag körülbelül harmada-negyede. A legnagyobb baj, hogy kevés az innovatív vállalat, kicsi a szabadalmat bevezető cégek aránya emellett nagyon alacsony azoknak a vállalatoknak a százaléka, amelyek eljutnak egy sikeres innovációig, valamint azoké, akik fejlett információs technológiát használnak.

A kutatás-fejlesztésre fordított költést szokták az innováció egyik inputjaként említeni. Amikor saját kutatás-fejlesztést kell csinálni, Magyarország nagyon gyenge: a vállalati k+f költés az európai átlag 25-33 százaléka – mondja Békés Gábor, az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Budapesti Gazdasági Fórum szakértője.

Amikor a vásárolt gépeken végrehajtott, importált innovációról van szó, akkor jobb a helyzet. Ennek egy részét a multik csinálják, illetve azok a magyar, jellemzően feldolgozóipari középvállalatok, amelyek részesei a nemzetközi beszállítói hálózatoknak. Ezek a magyar vállalatok folyamatosan ezt csinálják, hogy képesek legyenek versenyben maradni.

Fontos a gazdasági környezet

Az, hogy egy ország sikeres lesz-e innovációban, nagyban függ attól, hogy az állam milyen gazdasági környezetet teremt az innovatív vállalatok számára. Azon túl, hogy ne nehezítse meg a cégeknek az életét, fontos, hogy olyan finanszírozási forrásokat támogasson, amelyek segítik őket. Például a vállalati fejlődés megfelelő szakaszában történő tőkejuttatással, alapítvány vagy alap segítségével. Itt nem az az állam elvárása, hogy ez egy profitábilis tevékenység legyen, ezért sem lehet odaadni a magánszektornak, hanem az, hogy minél több sikeres cég kerüljön ki a programból.

Lehet, hogy három év alatt 100 forintból csak 70 jön vissza, de összességében van társadalmi haszna, és az itt sikeres cégekből jönnek az új munkahelyek - tette hozzá Békés Gábor.

Milyen az infrastruktúra?

Az üzleti környezet fontos, ezen belül a speciális szolgáltatói infrastruktúra fejlesztése is nagyon hasznos. Hogy a vállalatok beruháznak-e abba, hogy legyen Magyarországon jól működő 4G, meghatározza az összes IT fejlesztő cég életét.

Hogy milyen a hálózat minősége, és mennyibe kerül az internet, meghatározza az összes, informatikát használó cég versenyképességét. Ha van egy jól működő repülési piac, az meghatározza azt, hogy a vállalati központok ide tudnak települni. A jó vonathálózat meghatározza azt, hogy a vidéki városok hogyan tudnak fejlődni. Hogy egy városba mennyire könnyű ingázni, meghatározza azt, hogy milyen jellegű vállalatok tudnak odatelepülni.

Nem leszünk Svédország

Magyarországon vannak pozitív dolgok, mint például a kockázati tőke program, a startup világhoz való hozzáállás, ugyanakkor ennek a nagy részét nem az állam csinálja, hanem önképzőkörben csinálják emberek – mondta a szakember. Úgy véli, az állam gazdasági előretörése a legtöbb esetben azonban akadályozza az innovációt.

„Magyarország biztosan sosem fog úgy működni, mint Svédország vagy Amerika, de azért sokat lehet fejlődni. Ha kiszámíthatóak a szabályok, és ezekhez lassan lehet alkalmazkodni, szintén a törvénykövetést segítjük, de ha minden félévben megváltoztatjuk a jogszabályi környezetet, akkor azt mondják, hogy úgysem lehet betartani a törvényeket – mondta Békés Gábor. Az állam nagyon sokat tehet, azért hogy az értékeket ebbe az irányba mozgassa.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél