1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Hol van már a kézfogás...? A válság a gabonapiacon is átírta a szokásokat. A hagyományos szabályok ugyanis eltűntek, miután beütött a krach: más szemmel kezdték nézni a gabonát. A gazdák meg csak néztek, hogy miért is annyi, amennyi.

Egyelőre úgy tűnik, hogy bejönnek a jóslatok, és valóban az utóbbi évek egyik legjobb búzatermése lehet az idei. Javában dolgoznak a földeken, szinte egyetlen percre sem állnak le - ráadásul jó az idő, így nincs akadálya az aratásnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint a gabonatermés bőven fedezi majd az ország étkezési és takarmányszükségletét, jelentősebb mennyiséget külföldre is eladunk.

Az eddigi adatok szerint a búza felét már learatták, a hozam 25-30 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Hektáronként átlagosan 4,6 tonna gabonát aratnak le. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint naponta változnak a felvásárlási árak, ezért a NAK azt javasolja a termelőknek, hogy inkább raktározzák a termést, így kivárhatják, amíg megszűnnek a nyomott árak.

 

A hónap elején például a vidékfejlesztési miniszter jelentette be, hogy a TIG Nonprofit Kft. 30 ezer tonna búzát vásárol fel, hogy ezzel is védjék a termelőket a spekulációtól. A NAK elnöke akkor azt mondta, hogy a mindenkori tőzsdei árfolyamon veszik meg a gabonát. Ahogy a Privátbankár is beszámolt róla, beindult az állami búzafelvásárlás is.

 

Minek a tőzsde, ha van vevő?

Fórián Zoltán

Normál esetben kereslet-kínálat határozza meg egy adott termék árát, amit az időjárás, termésátlag és az ehhez hasonló tényezők befolyásoltak. Csakhogy 2008-ban megszűnt ez az állapot – mondta a Privátbankárnak Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág igazgatója. Akkor lett kulcsszerepe a tőzsdének.

Miután kitört a válság, a gabonára már nemcsak áruként tekintettek a befektetők. A bizalmi válság miatt ugyanis, ami a bevett eszközökkel kapcsolatban (deviza, arany stb.) kialakult, a gabonára, mint menekülő „valutára” kezdtek gondolni a befektetők. Vagyis megjelent a spekulációs tőke az áruszekcióban.

2008-ban tehát ugyanolyan befektetés lett, mint a már említett termékek, ami egyben azt is jelentette, hogy az árak alakulása már elvált a keresleti és kínálati állapotoktól. A gabona is bekerült egy klasszikus portfólióba.

Mégsem a BÉT-en dőlnek el az árak

A Budapesti Értéktőzsdén ugyan kereskednek gabonával, ám ez a parkett nem meghatározó, legalábbis az árakat nézve. Fórián Zoltán szerint ugyanis a BÉT csak leköveti a nagyokat, az ott tető alá hozott üzletek érdemben nem sokat befolyásolnak, mert a volumen nagyokhoz képest jelentéktelennek számít.

A Privátbankáron is követheti hogyan alakulnak a nemzetközi gabonaárak.

A chicagói és a párizsi árutőzsde a legfontosabb a gazdák szempontjából. Európában a francia tőzsde számít, azonban Amerikában dől el minden. Ha úgy tetszik az számít világpiaci árnak, amit Chicagóban alkudnak ki.

Magyarország trendben van

Több évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a gabonakereskedés visszatérjen a klasszikushoz, vagyis a már említett keresleti-kínálati szempontok a döntőek. Fórián Zoltán szerint ugyanis az utóbbi időszakban a spekuláns tőke ismét talált magának másik piacot.

 

Az árak pedig szép lassan csorognak lefelé, mondja az elemző. Ráadásul Magyarország trendben van. Adottsága és elhelyezkedése miatt, ha a régiónkban jó a termés, akkor nálunk is az, és ez ellenkezőleg is igaz - vagyis az itteni árak úgy mozognak, mint a környező országokban. Az idei termés nemcsak nálunk, hanem világszerte jónak ígérkezik, mennyiségileg és minőségileg is.

 

Chicagóba mégsem mehetnek a gazdák

Magyarországon nagyjából 13-14 millió tonna gabonát tudnak egyszerre tárolni. Ez bőven elegendő a Magyarországon megtermelt búzának és kukoricának. A tárolók többsége magánkézben van.

Egyfolytában számolnak a termelők, hogy mikor érdemes eladni. Az árak ugyanis folyamatosan mennek lefelé. Míg az étkezési búzáért lehet kapni 40 ezer forintnál is többet tonnánként, addig a takarmánybúza ára már alatta van ennek a határnak – mondta Fórián Zoltán.

Ugyanakkor nem látszódik az áresés vége sem. És bár az ágazatban többen is azt tanácsolták, hogy aki teheti, tárolja a gabonát, Fórián Zoltán szerint ez nem biztos, hogy bejön. Az elemző úgy látja, hogy jobban járhat az, aki a kombájn alól adja el, mintha kivárna.

Az árak most ott tartanak – teszi hozzá -, hogy már most lehetnek olyan termelők, akiknek veszteséges lesz az év, még a jónak ígérkező szezon ellenére is. Esetükben ugyanis már nem kompenzálja a terméstöbblet a csökkenő árak okozta bevételkiesést.

Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, az hogy egyre olcsóbb lesz a búza, azt a fogyasztók is megérzik. Persze, nem biztos, hogy úgy, ahogy arra számítanak. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
hírlevél
depositphotos