1p
KKV
Hol van már a kézfogás...? A válság a gabonapiacon is átírta a szokásokat. A hagyományos szabályok ugyanis eltűntek, miután beütött a krach: más szemmel kezdték nézni a gabonát. A gazdák meg csak néztek, hogy miért is annyi, amennyi.

Egyelőre úgy tűnik, hogy bejönnek a jóslatok, és valóban az utóbbi évek egyik legjobb búzatermése lehet az idei. Javában dolgoznak a földeken, szinte egyetlen percre sem állnak le - ráadásul jó az idő, így nincs akadálya az aratásnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint a gabonatermés bőven fedezi majd az ország étkezési és takarmányszükségletét, jelentősebb mennyiséget külföldre is eladunk.

Az eddigi adatok szerint a búza felét már learatták, a hozam 25-30 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Hektáronként átlagosan 4,6 tonna gabonát aratnak le. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint naponta változnak a felvásárlási árak, ezért a NAK azt javasolja a termelőknek, hogy inkább raktározzák a termést, így kivárhatják, amíg megszűnnek a nyomott árak.

 

A hónap elején például a vidékfejlesztési miniszter jelentette be, hogy a TIG Nonprofit Kft. 30 ezer tonna búzát vásárol fel, hogy ezzel is védjék a termelőket a spekulációtól. A NAK elnöke akkor azt mondta, hogy a mindenkori tőzsdei árfolyamon veszik meg a gabonát. Ahogy a Privátbankár is beszámolt róla, beindult az állami búzafelvásárlás is.

 

Minek a tőzsde, ha van vevő?

Fórián Zoltán

Normál esetben kereslet-kínálat határozza meg egy adott termék árát, amit az időjárás, termésátlag és az ehhez hasonló tényezők befolyásoltak. Csakhogy 2008-ban megszűnt ez az állapot – mondta a Privátbankárnak Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág igazgatója. Akkor lett kulcsszerepe a tőzsdének.

Miután kitört a válság, a gabonára már nemcsak áruként tekintettek a befektetők. A bizalmi válság miatt ugyanis, ami a bevett eszközökkel kapcsolatban (deviza, arany stb.) kialakult, a gabonára, mint menekülő „valutára” kezdtek gondolni a befektetők. Vagyis megjelent a spekulációs tőke az áruszekcióban.

2008-ban tehát ugyanolyan befektetés lett, mint a már említett termékek, ami egyben azt is jelentette, hogy az árak alakulása már elvált a keresleti és kínálati állapotoktól. A gabona is bekerült egy klasszikus portfólióba.

Mégsem a BÉT-en dőlnek el az árak

A Budapesti Értéktőzsdén ugyan kereskednek gabonával, ám ez a parkett nem meghatározó, legalábbis az árakat nézve. Fórián Zoltán szerint ugyanis a BÉT csak leköveti a nagyokat, az ott tető alá hozott üzletek érdemben nem sokat befolyásolnak, mert a volumen nagyokhoz képest jelentéktelennek számít.

A Privátbankáron is követheti hogyan alakulnak a nemzetközi gabonaárak.

A chicagói és a párizsi árutőzsde a legfontosabb a gazdák szempontjából. Európában a francia tőzsde számít, azonban Amerikában dől el minden. Ha úgy tetszik az számít világpiaci árnak, amit Chicagóban alkudnak ki.

Magyarország trendben van

Több évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a gabonakereskedés visszatérjen a klasszikushoz, vagyis a már említett keresleti-kínálati szempontok a döntőek. Fórián Zoltán szerint ugyanis az utóbbi időszakban a spekuláns tőke ismét talált magának másik piacot.

 

Az árak pedig szép lassan csorognak lefelé, mondja az elemző. Ráadásul Magyarország trendben van. Adottsága és elhelyezkedése miatt, ha a régiónkban jó a termés, akkor nálunk is az, és ez ellenkezőleg is igaz - vagyis az itteni árak úgy mozognak, mint a környező országokban. Az idei termés nemcsak nálunk, hanem világszerte jónak ígérkezik, mennyiségileg és minőségileg is.

 

Chicagóba mégsem mehetnek a gazdák

Magyarországon nagyjából 13-14 millió tonna gabonát tudnak egyszerre tárolni. Ez bőven elegendő a Magyarországon megtermelt búzának és kukoricának. A tárolók többsége magánkézben van.

Egyfolytában számolnak a termelők, hogy mikor érdemes eladni. Az árak ugyanis folyamatosan mennek lefelé. Míg az étkezési búzáért lehet kapni 40 ezer forintnál is többet tonnánként, addig a takarmánybúza ára már alatta van ennek a határnak – mondta Fórián Zoltán.

Ugyanakkor nem látszódik az áresés vége sem. És bár az ágazatban többen is azt tanácsolták, hogy aki teheti, tárolja a gabonát, Fórián Zoltán szerint ez nem biztos, hogy bejön. Az elemző úgy látja, hogy jobban járhat az, aki a kombájn alól adja el, mintha kivárna.

Az árak most ott tartanak – teszi hozzá -, hogy már most lehetnek olyan termelők, akiknek veszteséges lesz az év, még a jónak ígérkező szezon ellenére is. Esetükben ugyanis már nem kompenzálja a terméstöbblet a csökkenő árak okozta bevételkiesést.

Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, az hogy egyre olcsóbb lesz a búza, azt a fogyasztók is megérzik. Persze, nem biztos, hogy úgy, ahogy arra számítanak. Részletek >>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG