1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi hónapokban az Alteo és a BTel kötvényeinek árfolyama is beesett kissé a névérték alá a tőzsdén, amiben könnyen lehetséges, hogy a harmadik kötvénykibocsátó, az E-Star problémái is szerepet játszanak. Megkérdeztük, érkeznek-e a kibocsátókhoz izgatott befektetői telefonok, hogyan vélekednek a tőzsdei árfolyamról, szeretnének-e a jövőben is kötvényeket kibocsátani, és általában hogyan élik meg a válságot.

A tőzsdén banki papírokon kívül három vállalatikötvény-kibocsátó papírjai forognak, a túlélésért küzdő E-Staron kívül az Alteo és a BTel kötvényei is. A két utóbbi kötvényeinek árfolyama a közelmúltban átmenetileg, néhány üzletben erősen a névérték alá is lesüllyedt, különböző értékpapíroknál 90, illetve 85 százalékra.

Helyreállhat a megszokott árfolyam

Takács Krisztián, a BTel elnök-vezérigazgatója szerint (képünkön) az áresés oka egyértelműen az E-Star körül kialakult bizonytalanság lehet, ami kihatott a piaci hangulatra és a befektetőkre. A csökkenő árfolyam azonban szerinte időszakos, a piac megnyugvása után a vállalati kötvények árfolyama is helyreáll majd. Az eladó és vevő kilétéről a cégnek nincs információja.

 

Bár a tőzsdén ritkák még az ajánlatok is a kötvényekre, azok tőzsdei bevezetése, illetve a BTel parkettre lépése mögött nem a folyamatos értékpapír-piaci kereslet-generálás állt, sokkal inkább a tőkepiaci működés kereteinek megteremtése, a transzparencia intézményesítése. Ezzel is segíteni próbálta a befektetői bizalom megtartását, illetve a jövőbeli tőkebevonási lehetőségek rugalmas kihasználását.

A befektetők óvatosak, de nem telefonálnak

Arra a kérdésre, hogy sok telefont kapnak-e aggódó kis- és nagybefektetőktől az E-Star problémái miatt, azt válaszolták, hogy nem tapasztalunk konkrét befektetői aggodalmakat, de tény, hogy a jelenlegi piaci környezet nem könnyíti meg a kibocsátók helyzetét. A befektetők óvatosak, de szerintük is fontos, hogy mindig előre megnézzék, hogyan garantálja a stratégia és a beruházási politika az egyes kibocsátók esetében a visszafizetést.

A BTel befektetői a társaság szerint azért lehetnek nyugodtak, mert a számok és kilátások pozitívak: a bevont tőke mindig ténylegesen megvalósuló jövedelem-termelő beruházásokba kerül, a visszafizetést pedig a cég képes refinanszírozás nélkül, cash-flow-ból kitermelni, Mindez látszik a növekedésén és pénzügyi jelentéseiben – teszik hozzá. A nyáron lezárult, 2011-2012-es kötvényprogram során bevont összesen mintegy 1,5 milliárd forintnyi tőkéből a BTelhez hozzávetőlegesen 700 millió érkezett hazai intézményi, 800 millió pedig hazai magánbefektetőktől.

Javítják a méretgazdaságosságot

Ami a válságot és az az elleni védekezést illeti, „a BTel éppen a válság kezdetén alakította ki működését, piaci stratégiáját, beruházási politikáját; akkor döntött úgy, hogy saját távközlési hálózatot épít és országos szolgáltatói pozíciót szerez” – mondja Takács Krisztián. Üzleti modelljén azóta sem változtatott, valós igények alapján fejleszt hálózatot és hajt végre akvizíciókat, melyek révén a válságban fenntarthatatlanná vált kis cégek ügyfélköreit a sajátjához adhatja, tovább javítva méretgazdaságosságát.

A távközlési szektor egyébként klasszikus értelemben nincs válságban, hiszen telefonra, internetre mindenkinek minden nap szüksége van, a piac pedig bőven elbír annyi nagy és közepes szereplőt, amennyit most találunk – tette hozzá. A BTel az elmúlt években szintén tapasztalta a vállalati hitelezés szűkülését, és ez szerinte is a kötvénykibocsátás felé terelte azokat a szereplőket, akiknek tőkére volt szükségük.

Bármikor bevonhatnának újabb tőkét

A BTel közgyűlése október 24-én hagyott jóvá egy újabb kötvényprogramot, melynek keretösszege hárommilliárd forint, és a korábbi kötvényprogramhoz hasonlóan, a tervek szerint akár több kibocsátással, intézményi-, és magánbefektetőknek egyaránt szólhat. Cél, hogy „gyakorlatilag bármikor rövid időn belül friss tőkepiaci forrást vonhassunk be” – írta az elnök-vezérigazgató.

Egy tőzsdei üzlet nem csinál nyarat

ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója szerint kötvényeikre egyetlen 1,2 millió forint értékű tranzakció volt névérték alatt, nem sokkal a kamatfizetés után. Vélhetően egy magánbefektető adta el a papírjait, azaz nagyon kis forgalom melletti egyedi tranzakció alakította ki ezt az árat. A kötvények értékelése szempontjából az ilyen alacsony forgalom mellett kialakuló árazást nem igazán tekinthető relevánsnak.

Az Alteo kötvénykibocsátási programja keretében mintegy egymilliárd forint értékben vont be forrást az elmúlt egy év során, a vásárlók meghatározó részben a hazai intézményi befektetők köréből kerültek ki. Egyrészt ezért, másrészt mivel az Alteo működésének fókusza – a villamosenergia-kereskedelmi és erőművi beruházó tevékenység – merőben eltér az E-Star energetikai szolgáltató tevékenységétől, nem kaptak megkereséseket a kötvénytulajdonosoktól.

Az Alteo távol áll az E-Startól

Egyelőre nem érzékeltek fokozott aggodalmat befektetőik részéről. Vélhetően a kibocsátáskor rendelkezésükre bocsátott információk alapján hozták meg befektetési döntésüket, azok alapján pedig úgy vélik, hogy elég világosak az Alteo és az E-Star tevékenysége és ügyfélköre közötti fundamentális különbségek.

Arra a kérdésre, hogy van-e, volt-e e rendszeres ajánlatokat tevő, árfolyam-karbantartó, árjegyző brókercég a tőzsdén, a vezérigazgató azt felelte, hogy nem volt, a befektetőik láthatóan a futamidő végéig tartanák a papírokat. Mivel a kibocsátás óta csökkenő hozam- és kamatkörnyezet figyelhető meg, azt gondolják, hogy ez fix kamatozású kötvények esetében racionális befektetői magatartás.

Eleve válságévben indultak

Ahogy a közzétett adatok is mutatják, az Alteo úgy tudott az elmúlt években dinamikusan bővülni, hogy közben stabil működéséhez az eredményesség javulása társult. A kötvénykibocsátásból befolyt források révén az Alteo akvizíciókkal folytatni tudta növekedési stratégiája megvalósítását – mondja ifj. Chikán Attila. Mivel a társaság 2008-ban alakult, már az első évektől a megváltozott gazdasági körülményekhez kellett igazítani a működés feltételeit és lépéseit, így sikerült mára növekvő árbevétel mellett a társaság nyereségességét is növelni, mindannak ellenére is, hogy több kiserőmű kikerült a KÁT-rendszerből (kötelező átvételi rendszer).

Például 2012. első fél évében az árbevétel 2011. első hat hónapjához viszonyítva hét százalékkal, 2,789 milliárd forintra növekedett, míg az EBITDA-szintű eredmény - 35 százalékos növekedéssel - 272 millió forintra rúgott. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy „a megújuló energetika régóta várt új ár- és támogatási szabályozási rendszerének, közismertebb nevén a METÁR-nak a megjelenése jelentősen segíthetné további növekedésünket” – írja a vezérigazgató.

Szükség lenne kiszámítható környezetre

Az Alteo stratégiájának fontos részét képezi a megújuló energiát hasznosító erőművek megvásárlása, zöldmezős fejlesztése, és folyamatosan vizsgálja az ennek megvalósítását lehetővé tevő forrásbevonási lehetőségeket. Hiszen ezzel a szándékkal léptek a BÉT (Budapesti Értéktőzsde) parkettjére 2010-ben.Konkrét számot és dátumot pillanatnyilag nem tudnak definiálni.

A jelenlegi pozitív tőkepiaci klíma, ami a tőkeköltségek csökkenésében is megnyilvánulhat, kedvezőbb feltételeket teremthet a vállalati kötvénykibocsátásokhoz is. Emellett számos egyéb nagyon fontos tényező, mint például szabályozói környezet kiszámíthatósága, stabilitása szintén fontos a kedvező vállalati kötvénykibocsátási feltételekhez. Ezek hiánya bizony akár jelentősen ronthatja a globális pozitív tőkepiaci hangulatból fakadó előnyöket az országban – teszik hozzá az Alteonál.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG