<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az utóbbi hónapokban az Alteo és a BTel kötvényeinek árfolyama is beesett kissé a névérték alá a tőzsdén, amiben könnyen lehetséges, hogy a harmadik kötvénykibocsátó, az E-Star problémái is szerepet játszanak. Megkérdeztük, érkeznek-e a kibocsátókhoz izgatott befektetői telefonok, hogyan vélekednek a tőzsdei árfolyamról, szeretnének-e a jövőben is kötvényeket kibocsátani, és általában hogyan élik meg a válságot.

A tőzsdén banki papírokon kívül három vállalatikötvény-kibocsátó papírjai forognak, a túlélésért küzdő E-Staron kívül az Alteo és a BTel kötvényei is. A két utóbbi kötvényeinek árfolyama a közelmúltban átmenetileg, néhány üzletben erősen a névérték alá is lesüllyedt, különböző értékpapíroknál 90, illetve 85 százalékra.

Helyreállhat a megszokott árfolyam

Takács Krisztián, a BTel elnök-vezérigazgatója szerint (képünkön) az áresés oka egyértelműen az E-Star körül kialakult bizonytalanság lehet, ami kihatott a piaci hangulatra és a befektetőkre. A csökkenő árfolyam azonban szerinte időszakos, a piac megnyugvása után a vállalati kötvények árfolyama is helyreáll majd. Az eladó és vevő kilétéről a cégnek nincs információja.

 

Bár a tőzsdén ritkák még az ajánlatok is a kötvényekre, azok tőzsdei bevezetése, illetve a BTel parkettre lépése mögött nem a folyamatos értékpapír-piaci kereslet-generálás állt, sokkal inkább a tőkepiaci működés kereteinek megteremtése, a transzparencia intézményesítése. Ezzel is segíteni próbálta a befektetői bizalom megtartását, illetve a jövőbeli tőkebevonási lehetőségek rugalmas kihasználását.

A befektetők óvatosak, de nem telefonálnak

Arra a kérdésre, hogy sok telefont kapnak-e aggódó kis- és nagybefektetőktől az E-Star problémái miatt, azt válaszolták, hogy nem tapasztalunk konkrét befektetői aggodalmakat, de tény, hogy a jelenlegi piaci környezet nem könnyíti meg a kibocsátók helyzetét. A befektetők óvatosak, de szerintük is fontos, hogy mindig előre megnézzék, hogyan garantálja a stratégia és a beruházási politika az egyes kibocsátók esetében a visszafizetést.

A BTel befektetői a társaság szerint azért lehetnek nyugodtak, mert a számok és kilátások pozitívak: a bevont tőke mindig ténylegesen megvalósuló jövedelem-termelő beruházásokba kerül, a visszafizetést pedig a cég képes refinanszírozás nélkül, cash-flow-ból kitermelni, Mindez látszik a növekedésén és pénzügyi jelentéseiben – teszik hozzá. A nyáron lezárult, 2011-2012-es kötvényprogram során bevont összesen mintegy 1,5 milliárd forintnyi tőkéből a BTelhez hozzávetőlegesen 700 millió érkezett hazai intézményi, 800 millió pedig hazai magánbefektetőktől.

Javítják a méretgazdaságosságot

Ami a válságot és az az elleni védekezést illeti, „a BTel éppen a válság kezdetén alakította ki működését, piaci stratégiáját, beruházási politikáját; akkor döntött úgy, hogy saját távközlési hálózatot épít és országos szolgáltatói pozíciót szerez” – mondja Takács Krisztián. Üzleti modelljén azóta sem változtatott, valós igények alapján fejleszt hálózatot és hajt végre akvizíciókat, melyek révén a válságban fenntarthatatlanná vált kis cégek ügyfélköreit a sajátjához adhatja, tovább javítva méretgazdaságosságát.

A távközlési szektor egyébként klasszikus értelemben nincs válságban, hiszen telefonra, internetre mindenkinek minden nap szüksége van, a piac pedig bőven elbír annyi nagy és közepes szereplőt, amennyit most találunk – tette hozzá. A BTel az elmúlt években szintén tapasztalta a vállalati hitelezés szűkülését, és ez szerinte is a kötvénykibocsátás felé terelte azokat a szereplőket, akiknek tőkére volt szükségük.

Bármikor bevonhatnának újabb tőkét

A BTel közgyűlése október 24-én hagyott jóvá egy újabb kötvényprogramot, melynek keretösszege hárommilliárd forint, és a korábbi kötvényprogramhoz hasonlóan, a tervek szerint akár több kibocsátással, intézményi-, és magánbefektetőknek egyaránt szólhat. Cél, hogy „gyakorlatilag bármikor rövid időn belül friss tőkepiaci forrást vonhassunk be” – írta az elnök-vezérigazgató.

Egy tőzsdei üzlet nem csinál nyarat

ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója szerint kötvényeikre egyetlen 1,2 millió forint értékű tranzakció volt névérték alatt, nem sokkal a kamatfizetés után. Vélhetően egy magánbefektető adta el a papírjait, azaz nagyon kis forgalom melletti egyedi tranzakció alakította ki ezt az árat. A kötvények értékelése szempontjából az ilyen alacsony forgalom mellett kialakuló árazást nem igazán tekinthető relevánsnak.

Az Alteo kötvénykibocsátási programja keretében mintegy egymilliárd forint értékben vont be forrást az elmúlt egy év során, a vásárlók meghatározó részben a hazai intézményi befektetők köréből kerültek ki. Egyrészt ezért, másrészt mivel az Alteo működésének fókusza – a villamosenergia-kereskedelmi és erőművi beruházó tevékenység – merőben eltér az E-Star energetikai szolgáltató tevékenységétől, nem kaptak megkereséseket a kötvénytulajdonosoktól.

Az Alteo távol áll az E-Startól

Egyelőre nem érzékeltek fokozott aggodalmat befektetőik részéről. Vélhetően a kibocsátáskor rendelkezésükre bocsátott információk alapján hozták meg befektetési döntésüket, azok alapján pedig úgy vélik, hogy elég világosak az Alteo és az E-Star tevékenysége és ügyfélköre közötti fundamentális különbségek.

Arra a kérdésre, hogy van-e, volt-e e rendszeres ajánlatokat tevő, árfolyam-karbantartó, árjegyző brókercég a tőzsdén, a vezérigazgató azt felelte, hogy nem volt, a befektetőik láthatóan a futamidő végéig tartanák a papírokat. Mivel a kibocsátás óta csökkenő hozam- és kamatkörnyezet figyelhető meg, azt gondolják, hogy ez fix kamatozású kötvények esetében racionális befektetői magatartás.

Eleve válságévben indultak

Ahogy a közzétett adatok is mutatják, az Alteo úgy tudott az elmúlt években dinamikusan bővülni, hogy közben stabil működéséhez az eredményesség javulása társult. A kötvénykibocsátásból befolyt források révén az Alteo akvizíciókkal folytatni tudta növekedési stratégiája megvalósítását – mondja ifj. Chikán Attila. Mivel a társaság 2008-ban alakult, már az első évektől a megváltozott gazdasági körülményekhez kellett igazítani a működés feltételeit és lépéseit, így sikerült mára növekvő árbevétel mellett a társaság nyereségességét is növelni, mindannak ellenére is, hogy több kiserőmű kikerült a KÁT-rendszerből (kötelező átvételi rendszer).

Például 2012. első fél évében az árbevétel 2011. első hat hónapjához viszonyítva hét százalékkal, 2,789 milliárd forintra növekedett, míg az EBITDA-szintű eredmény - 35 százalékos növekedéssel - 272 millió forintra rúgott. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy „a megújuló energetika régóta várt új ár- és támogatási szabályozási rendszerének, közismertebb nevén a METÁR-nak a megjelenése jelentősen segíthetné további növekedésünket” – írja a vezérigazgató.

Szükség lenne kiszámítható környezetre

Az Alteo stratégiájának fontos részét képezi a megújuló energiát hasznosító erőművek megvásárlása, zöldmezős fejlesztése, és folyamatosan vizsgálja az ennek megvalósítását lehetővé tevő forrásbevonási lehetőségeket. Hiszen ezzel a szándékkal léptek a BÉT (Budapesti Értéktőzsde) parkettjére 2010-ben.Konkrét számot és dátumot pillanatnyilag nem tudnak definiálni.

A jelenlegi pozitív tőkepiaci klíma, ami a tőkeköltségek csökkenésében is megnyilvánulhat, kedvezőbb feltételeket teremthet a vállalati kötvénykibocsátásokhoz is. Emellett számos egyéb nagyon fontos tényező, mint például szabályozói környezet kiszámíthatósága, stabilitása szintén fontos a kedvező vállalati kötvénykibocsátási feltételekhez. Ezek hiánya bizony akár jelentősen ronthatja a globális pozitív tőkepiaci hangulatból fakadó előnyöket az országban – teszik hozzá az Alteonál.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16310 16175 16395 -0,06% 0 0 3 915 730 210 Ft 2021-07-30 17:07:13
MOL 2410 2372 2410 +1,09% 0 0 1 777 107 196 Ft 2021-07-30 17:05:16
MTELEKOM 428 423 428 -0,23% 0 0 120 889 431 Ft 2021-07-30 17:05:16
RICHTER 8300 8040 8300 +1,97% 0 0 2 795 276 750 Ft 2021-07-30 17:14:51
OPUS 238 236 240 -0,62% 0 0 30 023 680 Ft 2021-07-30 17:05:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos