TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csupa jó, ámde nem igazán újdonságértékű hírt hozott Barcza György vezérigazgató az ÁKK sajtótájékoztatójára, amelynek meghirdetését korábban a forint gyengülésével is összefüggésbe hozták. Változásról az államadósság finanszírozásában azonban nincs szó. Az államadósság szerkezetének átalakítása megtörtént.
MTI Fotó: Marjai János

Azért hívtuk össze a sajtótájékoztatót, mert a hétvégén volt az IMF-Világbank közgyűlés, és 20 bankkal, nagybefektetővel találkozva az volt a tapasztalat, hogy sokkal pozitívabban látnak bennünket, mint ahogy ezt belföldön tapasztaljuk – mondta Barcza György, az ÁKK (Államadósság-kezelő Központ) vezérigazgatója pénteken. Volt olyan IMF-szakértő, aki, meglepetésére, a magyar tapasztalatokat más országoknak való tanácsadáshoz is felhasználná.

Előzmény, hogy az eredetileg egy nappal korábbra tervezett sajtótájékoztató eredeti címében új korszakról beszéltek az állampapír-piacon, amit a piacon néhányan úgy értelmeztek, hogy radikális változások várhatók. Még a forint gyengülését is ezzel magyarázták (holott más térségbeli és feltörekvő devizák is hasonlóan gyengültek a napokban). Kiderült, ilyesmiről szó sincs, csak a cím sikerült erősre, és a rendezvényt emiatt el is halasztották.

Ennyi lesz az államadóssági idén

A magyar állampapír jó befektetés, az aukciós adatok is azt mutatják, hogy élénk iránta a kereslet – mondta Barcza. A tegnapi aukción a maximális, 50 százalékos ráemelést alkalmazták. Három alapelvet határoztunk meg évekkel korábban az adósság-kezeléshez, a csökkenő adósságrátát, a csökkenő devizaarányt és a lakossági állampapírpiac fejlesztését – emlékeztetett rá.

Az első a vezérigazgató szerint 2010 óta csökkenő pályán van, az év végére a 73-74 százalékos sávba várható. A devizaarány kezdetben 50 százalék felett volt, majd tavaly év végén 37, idén év végén pedig 26 százalék lehet.

November 4-e nagy nap

A lakossági állampapírpiac nagymértékben bővült, az államadósság egyötöde jelenleg a lakosságnál van, 2011-ben ez még csak két százalék volt. (Főként mivel az állam rendszeresen és nagy mértékben ráígér más megtakarítási formák, főleg a bankbetétek hozamára – a szerk.)

Három hitelminősítőből kettőnél ismét befektetési minősítésű a magyar államadósság. A felminősítésnek köszönhetően olcsóbb és biztonságosabb lett a finanszírozás – mondta a vezérigazgató. A harmadik nagy hitelminősítő egyébként november 4-én értékel bennünket legközelebb.

Ez nyomja le az intézményi hozamokat

Barcza szerint uniós összevetésben is jól áll a magyar államadósság, régiós összevetésben még van némi tennivalónk. Drága a lakossági állampapír, miért csináljuk? - tette fel a kérdést Barcza. A válasz a kockázatokban rejlik, az adósságfinanszírozás belföldi forrásokból kevésbé kockázatos, mint például devizából.

Ha nem lenne jelentős lakossági kibocsátás, akkor az intézményi befektetőkre érvényes „nagybani hozamok” sem itt lennének, mint most. Azért alacsony az intézményi kamatszint, mert nem adunk el többet az intézményeknek, helyette a lakosságnak bocsátunk ki – mondja Barcza.

Történelmi ez a mélypont

Az állampapírok kibocsátásának átlagos kamatszintje ma két százalékos, sőt a lakossági állampapírok után fizetett egy százalékpont körüli jutalékkal együtt is csak 2,1 százalék körüli. Ez korábban évi hat százalék volt, tehát a mostani történelmi mélypont – mondta a vezérigazgató. (Ami jelentős részben persze az EKB és más nagy jegybankok politikájának is köszönhető – a szerk.)

A lakossági állampapírok terén a politikájuk az, hogy sokféle sorozatot bocsátanak ki, majd a lakosság eldönti, mi a szimpatikus neki. Vannak még ötleteik új termékekkel kapcsolatban, de alapvetően széles a paletta. Lassult a bankbetétekből állampapírokba való tőkeáramlás, de még nem állt meg.

A hitelminősítéssel spórolunk

Mennyit számít a felminősítésünk? Erre nehéz válaszolni, mivel nap mint nap változnak a hozamok, folyamatosan árazódhatott be az információ az árfolyamokba, de a 2015. január 1-jei állapothoz képest mintegy egy százalékpontos hozamcsökkenés következett be a kötvényeknél. Ez éveken keresztül csökkenteni fogja a kamatkiadásokat.

A hitelminősítés a jelek szerint a devizakibocsátásoknál erősebb hozamcsökkentő hatást fejt ki, mint a forintkamatoknál. A következő években akár úgy is csökkenhet a devizaadósság aránya, ha valamekkora összegű devizakötvény-kibocsátást is végrehajtanak – hangzott el. A következő hónapokra nem zárták ki a devizakötvény-kibocsátást, de nem is nevezték nagyon valószínű forgatókönyvnek.

A világon csak két olyan ország van, ahol magasabb a lakossági állampapírok aránya, mint nálunk. Az államadósság szerkezetének átalakítása megtörtént, ez hozzájárult a devizaadósságunk csökkentéséhez – foglalta össze Barcza.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél