Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csupa jó, ámde nem igazán újdonságértékű hírt hozott Barcza György vezérigazgató az ÁKK sajtótájékoztatójára, amelynek meghirdetését korábban a forint gyengülésével is összefüggésbe hozták. Változásról az államadósság finanszírozásában azonban nincs szó. Az államadósság szerkezetének átalakítása megtörtént.
MTI Fotó: Marjai János

Azért hívtuk össze a sajtótájékoztatót, mert a hétvégén volt az IMF-Világbank közgyűlés, és 20 bankkal, nagybefektetővel találkozva az volt a tapasztalat, hogy sokkal pozitívabban látnak bennünket, mint ahogy ezt belföldön tapasztaljuk – mondta Barcza György, az ÁKK (Államadósság-kezelő Központ) vezérigazgatója pénteken. Volt olyan IMF-szakértő, aki, meglepetésére, a magyar tapasztalatokat más országoknak való tanácsadáshoz is felhasználná.

Előzmény, hogy az eredetileg egy nappal korábbra tervezett sajtótájékoztató eredeti címében új korszakról beszéltek az állampapír-piacon, amit a piacon néhányan úgy értelmeztek, hogy radikális változások várhatók. Még a forint gyengülését is ezzel magyarázták (holott más térségbeli és feltörekvő devizák is hasonlóan gyengültek a napokban). Kiderült, ilyesmiről szó sincs, csak a cím sikerült erősre, és a rendezvényt emiatt el is halasztották.

Ennyi lesz az államadóssági idén

A magyar állampapír jó befektetés, az aukciós adatok is azt mutatják, hogy élénk iránta a kereslet – mondta Barcza. A tegnapi aukción a maximális, 50 százalékos ráemelést alkalmazták. Három alapelvet határoztunk meg évekkel korábban az adósság-kezeléshez, a csökkenő adósságrátát, a csökkenő devizaarányt és a lakossági állampapírpiac fejlesztését – emlékeztetett rá.

Az első a vezérigazgató szerint 2010 óta csökkenő pályán van, az év végére a 73-74 százalékos sávba várható. A devizaarány kezdetben 50 százalék felett volt, majd tavaly év végén 37, idén év végén pedig 26 százalék lehet.

November 4-e nagy nap

A lakossági állampapírpiac nagymértékben bővült, az államadósság egyötöde jelenleg a lakosságnál van, 2011-ben ez még csak két százalék volt. (Főként mivel az állam rendszeresen és nagy mértékben ráígér más megtakarítási formák, főleg a bankbetétek hozamára – a szerk.)

Három hitelminősítőből kettőnél ismét befektetési minősítésű a magyar államadósság. A felminősítésnek köszönhetően olcsóbb és biztonságosabb lett a finanszírozás – mondta a vezérigazgató. A harmadik nagy hitelminősítő egyébként november 4-én értékel bennünket legközelebb.

Ez nyomja le az intézményi hozamokat

Barcza szerint uniós összevetésben is jól áll a magyar államadósság, régiós összevetésben még van némi tennivalónk. Drága a lakossági állampapír, miért csináljuk? - tette fel a kérdést Barcza. A válasz a kockázatokban rejlik, az adósságfinanszírozás belföldi forrásokból kevésbé kockázatos, mint például devizából.

Ha nem lenne jelentős lakossági kibocsátás, akkor az intézményi befektetőkre érvényes „nagybani hozamok” sem itt lennének, mint most. Azért alacsony az intézményi kamatszint, mert nem adunk el többet az intézményeknek, helyette a lakosságnak bocsátunk ki – mondja Barcza.

Történelmi ez a mélypont

Az állampapírok kibocsátásának átlagos kamatszintje ma két százalékos, sőt a lakossági állampapírok után fizetett egy százalékpont körüli jutalékkal együtt is csak 2,1 százalék körüli. Ez korábban évi hat százalék volt, tehát a mostani történelmi mélypont – mondta a vezérigazgató. (Ami jelentős részben persze az EKB és más nagy jegybankok politikájának is köszönhető – a szerk.)

A lakossági állampapírok terén a politikájuk az, hogy sokféle sorozatot bocsátanak ki, majd a lakosság eldönti, mi a szimpatikus neki. Vannak még ötleteik új termékekkel kapcsolatban, de alapvetően széles a paletta. Lassult a bankbetétekből állampapírokba való tőkeáramlás, de még nem állt meg.

A hitelminősítéssel spórolunk

Mennyit számít a felminősítésünk? Erre nehéz válaszolni, mivel nap mint nap változnak a hozamok, folyamatosan árazódhatott be az információ az árfolyamokba, de a 2015. január 1-jei állapothoz képest mintegy egy százalékpontos hozamcsökkenés következett be a kötvényeknél. Ez éveken keresztül csökkenteni fogja a kamatkiadásokat.

A hitelminősítés a jelek szerint a devizakibocsátásoknál erősebb hozamcsökkentő hatást fejt ki, mint a forintkamatoknál. A következő években akár úgy is csökkenhet a devizaadósság aránya, ha valamekkora összegű devizakötvény-kibocsátást is végrehajtanak – hangzott el. A következő hónapokra nem zárták ki a devizakötvény-kibocsátást, de nem is nevezték nagyon valószínű forgatókönyvnek.

A világon csak két olyan ország van, ahol magasabb a lakossági állampapírok aránya, mint nálunk. Az államadósság szerkezetének átalakítása megtörtént, ez hozzájárult a devizaadósságunk csökkentéséhez – foglalta össze Barcza.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.