TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A június elején indított négyéves futamidejű 2018/O, és a július eleje óta kapható hatéves 2020/P megnevezésű Bónusz kötvény sorozatok értékesítését lezárták. Helyettük két új sorozat értékesítése kezdődik meg a jövő héten – jelentette be az ÁKK. Ezek kamatozása alacsonyabb, és másodlagos piacon sem vásárolhatják intézményi befektetők.

A június elején indított négyéves futamidejű 2018/O és a július eleje óta kapható hatéves 2020/P megnevezésű Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) sorozatok értékesítését a mai nappal az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárja. Helyettük két új sorozat értékesítése kezdődik meg a jövő héten – közölte a szervezet.

A közleményből a továbbiakban kiderül, hogy a befektetők bizonyos körét kizárták az értékesítésből. Ha a régi és az új papírok nyilvános ajánlattételét összehasonlítjuk, a korábbiaknál a másodlagos piacon lehetséges volt a kötvények megvásárlása intézményi befektetők által is. Az újaknál ezt a lehetőséget is kizárták. (Az elsődleges piacon, tehát eredeti jegyzésnél mindkét esetben kizárták az intézményeket.)

Ezen kívül az új kötvények kamata is alacsonyabb, alighanem szoros összefüggésben azzal, hogy újabb és újabb mélypontokra csökkentek a kincstárjegyhozamok is. Ahogy írják, a BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlagával. Az új sorozatnál ehhez a bázishoz a négyéves kötvény esetében 1,25 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2 százalékos kamatprémium adódik. Ez eddig 1,75, illetve 2,5 százalék volt.

 

A 2018/P és a 2020/Q megnevezésű új papíroknál az éves kamat 3,49, illetve 4,24 százalék. A korábbi négy és hat éves sorozatoké az első évben 4,89-4,89 százalék volt. A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot.

 

Amint a közleményből kiderül, a másodlagos forgalomban intézményi befektetők is vásárolhatták nagyobb mennyiségben a Bónuszokat, ezért volt szükség a változtatásra (lásd a keretes írást). Ez nagymértékben hozzájárulhatott a kiugró eladási adatokhoz.

Intézményekhez is kerülhetett bőven a Bónuszból

„Az értékesítés során továbbra is elsődleges cél, hogy ezeket a kötvényeket a lakosság vásárolja meg. Az idén márciusban indított, egy forintos alapcímlettel megvásárolható négy,- és hatéves BMÁK államkötvénycsalád kibocsátásnak elsődleges célja a lakosság kezében lévő állampapír állomány futamidejének növelése. Ennek megfelelően az elsődleges piaci vásárlói kört úgy határozta meg a kibocsátó, hogy belföldi és külföldi természetes személyek valamint belföldi non-profit jogi személyek és szervezetek vásárolhassák azt meg, de meghatározott intézményi befektetői kört elzárt ettől a lehetőségtől” – írja az ÁKK.

„Az eddigi tapasztalatok szerint az adósságkezelő szándéka – miszerint elsősorban a lakosság számára értékesíti a kötvényt – a forgalmazók által megvalósított árjegyzési rendszerben és másodpiaci forgalomban kialakult gyakorlat alapján csak részben tudott megvalósulni, ezért a kibocsátó úgy döntött, hogy a mai nappal leállítja az eddigi két sorozat értékesítését, és módosít az értékesítés feltételein. Az ÁKK e mellett szükség esetén a forgalmazók körét is felülvizsgálja” – teszik hozzá.

A BMÁK kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik, míg a PMÁK kamatbázisát az infláció adja. A négy,- és hatéves kötvény így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót.

Az adósságkezelő számára kiemelt cél a pénzügyi tudatosság erősítése a lakossági befektetők körében: ezért többek között igyekszik a több éves lejáratú állampapírok felé orientálni a megtakarítással rendelkezőket. Így nem véletlen, hogy a kötvény futamideje jól illeszkedik a Tartós Befektetési Számlák futamidejéhez is, mely lehetőséget ad a befektetéseken elért hozamok adózásának optimalizálására – írja az ÁKK.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél