TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az eurókamatok tovább csökkentek az utóbbi időben, ami nálunk is érezteti hatását. Évi két százalék feletti fix eurókamatot találni már alig lehet. Egyes változó kamatozású kötvények fizetnek ennél többet.

A sajtó szerint lehetséges, hogy újabb kamatcsökkenési hullám következik a világ több táján, mivel a japán jegybank kötvényvásárlásai nyomán friss tőke keres majd jó befektetési lehetőségeket a piacokon. Ez már az európai államkötvények csökkenő hozamain is érezhető volt az utóbbi időben, és könnyen lehet, hogy Magyarországra is be fog gyűrűzni. A német tíz éves kötvények hozamai például tavaly nyár óra nem látott alacsony szintre, évi 1,2-1,3 százalék környékére estek.

Még negatív hozam is előfordul

Pedig az euróra már most is nagyon kevés kamatot fizetnek, a legextrémebb esetekben, például egyes rövid lejáratú német állampapíroknál még az is előfordul sok esetben, hogy a befektetők negatív hozammal is hajlandóak voltak megvenni azokat. Vagyis lényegében még fizetnek is azért, hogy a tőkéjük, megtakarításuk biztonságban legyen.

A bankbetéteknél sem sokkal jobb a helyzet, a német bankoknál például minden kamat évi két százalék alatt van, de a legtöbb annál is jóval lejjebb. Nálunk sem sokkal jobb a helyzet, a legjobb banki eurókamatok egy évre ugyan 2,0-2,5 százalék között vannak, ez azonban akciósan, valamilyen feltételekhez kötve értendő. (Általában a bankba kívülről bekerülő friss pénzekre.) A legjobb, nem feltételes euróbetétek 1,75 százalékos éves kamatot fizetnek, de már csak 1-2 helyen.

A kötvények jobbak

Így különösen érdemes körülnézni, milyen más megoldások vannak még, főleg, hogy az eurozóna inflációja, ha csökkenő tendenciát mutat is, évi két százalék körül mozog. A bankok által kibocsátott kötvények általában picivel a bankbetétek felett, inkább az akciós kamatokhoz hasonló hozamot biztosítanak. Jelen esetben több helyen találtunk még valamivel két százalék feletti, egy vagy két éves hozamot (lásd táblázatunkat). (A kamat és a hozam közötti összefüggésről itt írtunk>>>>>.)

Eurókötvények aktuális hozamai és kamatai
Éves hozam vagy kamat Változás Kamatozás Megjegyzés

2013. márc. 14. 2013. ápr. 19.
jellege
CIB Euró Classic 2015/A 3,478 3,478 0 változó Kamat augusztusig érv., nettó eladási árf. 100 százalék
FHB Forte Euró Inflációkövető 4,7 4,7 0 változó Negyedéves kamat, de névérték feletti árfolyammal
FHB Forte Euró Kamathalmozó 2,5 2,7 0,2 fix Két éves (2014. dec. 22-ig)
MKB Kiszámítható Euró 2,5 2,3 -0,2 fix Két éves (a korábbi 19 hónapos)
OTP egy éves 2,5 2,25 -0,25 fix
OTP két éves 2,75 2,75 0 fix két éves
PEMÁK* 2006/X 4,7 4,7 0 változó inflációkövető állampapír, 3 év


(Forrás: www.allampapir.hu, bankok honlapjai)*PEMÁK: Prémium Euró Magyar ÁllamkötvényÉvi két százaléknál lényegesen magasabb eurókamatot változó kamatozású értékpapírok ígérnek. Ezek közül a CIB papírjának a kamata hathavonta követi az európai bankközi kamatláb (hat hónapos EURIBOR) értékét, 3,10 százalékponttal meghaladva azt. Jelenlegi kamata februártól augusztusig 3,478 százalék, az utolsó árfolyamlista szerint névértéken kínálták (plusz a felhalmozott kamatok).

Nem csak a kamat, az árfolyam is számít

Az állam által kibocsátott PEMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) 2006/X sorozata az Eurozóna inflációját követi, annál 2,5 százalékponttal magasabb kamatot fizet. Ez jelenleg évi 4,7 százalék, ami  tekintettel arra, hogy névértéken adják – a mezőnyben a legjobb érték.

Az FHB is kínál az említett állampapírhoz nagyon hasonló inflációkövető kötvényt, amelynek kamata szintén 4,7 százalék éves szinten. Itt azonban jóval magasabb, 103,6378 százalékos volt nemrég az eladási árfolyam, 0,4378 százalékos felhalmozott kamat mellett. Következésképpen a kötvény hozama biztosan légyegesen alacsonyabb lesz a 4,7 százalékos kamatozásnál már a mostani kamatperiódusra is. (A változó kamatozás miatt a hozamot pontosan kiszámolni nem lehet.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél