Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Új inflációkövető államkötvényt bocsátottak ki az eddigi öt éves sorozat helyett, az új sorozat újabb negyed százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizet, mint az előző. Ez előtt két nappal 175 milliárd forint értékű hasonló kötvény járt le, aki nem sietett, valamivel rosszabbul jár.

Új 5 éves futamidejű inflációkövető államkötvényeket bocsátanak ki holnaptól, ezzel párhuzamosan az előző, 2022/I jelzésű papírok értékesítése megszűnik. Minden bizonnyal az élénk kereslet miatt, hiszen február óta többször is emelték az eladni tervezett mennyiséget, és végül 230 milliárd forintért vásárolták ezt az értékpapírt a befektetők. Ezzel ez volt az egyik legnagyobb összértékben leadott lakossági kötvény.

Május 16-tól a 2022/J sorozatú Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) kapható, amely a kamatbázis felett 2 százalékpont kamatprémiumot fizet. Az előző sorozatnál ez 2,25 százalék volt, de már az is egy erősen csökkentett érték, hiszen február végéig még sokkal jobb feltételekkel lehetett papírt kapni, infláció felett 3,25 százalékos prémiummal. A kibocsátó először vélhetőleg az emelkedő infláció miatt rontotta a feltételeket.

Negatív lesz a reálkamat

Az új papírnál 2017. május 16. napjától 2018. november 22. napjáig tartó első kamatperiódusra a kamat mértéke évi 3,8 százalék, a kifizetendő időarányos kamat 5,78 százalék. Május 10-én egyébként 185 milliárd forint értékű Prémium államkötvényt járt le, a 2017/L és 2017/K, akii nem sietett azonnal újra befektetni, az most csak valamivel rosszabb feltételekkel tudja.

Az előző inflációkövető lakossági kötvények iránt megnövekedett keresletnek számos oka lehet. Egyrészt az egy éves Kamatozó Kincstárjegyek kamatát is csökkentették februárban, 2,0 százalékra, ami már sokak számára valahol a tűréshatár körül lehet. A reálkamat ugyanis várhatóan negatív lesz majd.

A reálkamat a fontos

Másrészt a most megszűnt 2022/I névleges kamata 4,05 százalék volt – sok kisbefektető, tévesen ugyan, de erre a nominális értékre figyel elsősorban, nem a reálkamatra. Pedig a pénz értékének megőrzése lenne az elsődleges, amit a reálkamat, tehát az inflációkövető kötvényeknél a kamatprémium biztosít. Ennek csökkenése rontja az elérhető feltételeket, ugyanakkor javítja az államháztartás helyzetét és az adófizetők összességének igazságérzetét. (A lakosság nagy részének nincs érdemleges megtakarítása, de ők is fizetik a többieknek a magas kamatokat.)

Kiskapuk kiskapuk hátán

A kötvények népszerűségét emelheti, hogy év elején 2-ről egy százalékpontra csökkentették a visszavásárláskor alkalmazott árfolyammarzsot. (Prémium és Bónusz kötvények egyaránt.) Míg korábban 100 százalékon adták és 98-on vették vissza, azóta 99-en veszik. Mi is, sok más blog és weboldal is megírta, hogy ezzel érdemesebbé vált Kamatozó Kincstárjegyek helyett is, egyfajta nyílt végű befektetésként 2022/I-t venni. Az évi 4,05 százalék kamat az egy százalékos visszaváltási veszteséget levonva is több volt, mint a fél-egy éves befektetések kamatozása.

Sőt, a piaci pletykák szerint ennél is jobban torzult a piac a túl jó feltételek következtében. Egyes bankok elkezdtek olcsó hiteleket adni tehetős ügyfeleiknek a 2022/I vásárlására. Mivel még jutalékot is kaptak a kötvények eladása után az államtól, így is megérte az ebben részt vevőknek.

A múltban, már a kilencvenes években is az volt a jellemző a magyar befektetési piacon, hogy ha valaminek nagyon eltérítették az árát a piaci viszonyoktól, vagy például túl nagy adókedvezményeket adtak, akkor azzal kiskapuk nyíltak, és megindult az arbitrázs, ha úgy tetszik, az ügyeskedés.

(Az áprilisi eladási adatokról itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél