<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Továbbra is valószínűsíthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel folytatja az enyhítési ciklust keddi ülésén, ám a döntés ezúttal erősen függ majd a Standard & Poor's által péntek este bejelentett leminősítés hétfői és keddi piaci reakciójától - vélekedtek hétvégi előrejelzéseikben londoni elemzők.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását.

A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat addigi negatív kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.Magyarországra a pénteki lépés után most a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást, ugyanakkor a nagy hitelminősítők közül egyedüliként stabil kilátással listázza a magyar szuverén adósságot.

A Moody's Investors Service listáján Magyarország "Ba1" osztályzattal, a Fitch Ratings nyilvántartásában ugyanennek megfelelő "BB plusz" besorolással szerepel, de mindkét cég leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatokra. A Moody's és a Fitch magyar szuverén besorolása viszont most egyaránt egy fokozattal jobb, mint az S&P által Magyarországra pénteken megállapított új osztályzat.

Az MNB keddi kamatdöntő ülésére adott előrejelzésükben a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői mindezek alapján közölték, hogy alapesetben változatlanul újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés várnak. A GS elemzői kiemelték, hogy péntek este a forint mindössze 1,6 százalékkal volt gyengébb augusztusban mért idei csúcsánál, emellett a hosszú futamidejű állampapírok eddig végbement hozamcsökkenése tartósnak mutatkozik, és a hazai állampapír-aukciók is rendre sikeresek.

A Goldman Sachs londoni közgazdászai szerint mindez jó eséllyel újabb kamatcsökkentésre készteti kedden a monetáris tanácsot. A ház elemzői szerint a várakozásnál alacsonyabb októberi infláció és a gyenge harmadik negyedévi előzetes GDP-adatok is a kamatcsökkentés mellett szólnak.

A cég közgazdászainak véleménye szerint ugyanakkor a Standard & Poor's által bejelentett osztályzatrontás valószínűleg a monetáris tanács enyhítésre hajló külső tagjait is "elgondolkodtatja" arról, hogy mennyire tekinthető tartósnak a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak csökkenése és a Magyarországgal kapcsolatos kedvezőbb kockázati megítélés a külföldi befektetők körében.

A ház elemzői ennek alapján úgy vélekedtek, hogy ha a leminősítést a hétfői nyitás után "nagyon negatív" piaci reakció követi, az akár meg is akadályozhatja a keddi MNB-kamatcsökkentést. A Goldman Sachs szakértői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem számítanak ilyen kedvezőtlen piaci reakcióra, különös tekintettel arra, hogy a magyar befektetési eszközök iránti kereslet a korábbi leminősítések ellenére is változatlanul erős.

A GS londoni elemzői közölték: arra az esetre, ha valóban nem lesz erőteljes piaci reakciója a Standard & Poor's osztályzatrontásának, fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB monetáris testülete a keddre várt kamatcsökkentés után is folytatja az enyhítési ciklust, és 2013 nyarára további 0,50 százalékponttal 5,50 százalékig süllyeszti a jegybanki alapkamatot.

A ház szakértői elismerték ugyanakkor, hogy ez a piaci várakozásnál óvatosabb prognózis, a határidős kontraktusok árazásaiból következtethetően ugyanis a piac még legalább 0,75 százalékpontnyi további kamatcsökkentéssel számol a keddre valószínűsített enyhítés után.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői sem valószínűsítették, hogy a befektetők számára a Standard & Poor's által bejelentett leminősítés komoly fordulatot jelentene, különös tekintettel arra, hogy a ház megítélése szerint az S&P indoklása "nem tartalmazott semmilyen újdonságot" a piac számára. A JP Morgan elemzői ugyancsak további 0,25 százalékpontos csökkentést várnak a keddi kamatdöntő ülésen, ugyanakkor azt valószínűsítették prognózisukban, hogy a szavazati megoszlás ismét szoros, 4:3 arányú lesz.

Októberi ülésén a monetáris tanács a piaci hangulat javulásának tartósságához és a célszinttel összeegyeztethető középtávú inflációs kilátásokhoz kötötte a további kamatcsökkentéseket. Magyarország kockázati mutatói az azóta eltelt egy hónapban "vegyesen" alakultak, az ötéves állampapírok hozama 20 bázisponttal csökkent, a tízéves lejáraté viszont 10 bázisponttal emelkedett, a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az előző kamatdöntés óta 25 bázisponttal lett magasabb, ugyanakkor ennek előzményeként, október egészében 100 bázispontot meghaladó mértékben csökkent.

A JP Morgan londoni elemzőinek várakozása szerint a monetáris tanács külső tagjai mindezt egybevetve arra a következtésre fognak jutni kedden, hogy a magyar kockázati felárak összességében továbbra is viszonylag alacsonyak. A ház szerint mindemellett a monetáris tanács tagjai számára várhatóan megkönnyebbülést jelentett az is, hogy októberben a tizenkét havi összevetésű inflációs ütem 6,0 százalékra csökkent az előző havi 6,6 százalékról. A magyarországi infláció ugyan továbbra is jóval a célszint felett jár, azonban az MNB szeptemberi előrejelzésétől időarányosan kissé most elmarad - hangsúlyozták a JP Morgan londoni szakértői.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10800 10630 10900 +0,47% 0 0 3 630 102 010 Ft 2022-11-25 17:09:46
MOL 2768 2720 2784 +0,22% 0 0 639 014 760 Ft 2022-11-25 17:10:35
MTELEKOM 329 324 332 +0,92% 0 0 74 282 727 Ft 2022-11-25 17:05:15
RICHTER 8315 8010 8320 +2,84% 0 0 1 749 429 870 Ft 2022-11-25 17:12:43
OPUS 132 130 132 +0,76% 0 0 18 501 813 Ft 2022-11-25 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Csúcskamat-körkép: lefelé csorognak, de utolérhetik az inflációt
Eidenpenz József | 2022. november 21. 05:43
A magas infláció miatt fontos, hogy ne készpénzben vagy folyószámlán tartsuk a pénzünket, mert úgy biztos veszteség ér. Áttekintjük, mi történt mostanában az állampapírpiacon, és milyen hozamokat, kamatokat lehet elérni. Utolérik-e a kamatok az inflációt?
Állampapír / Kötvény Beindult a kamatverseny, érdemes állampapír helyett banki kötvényt venni?
Eidenpenz József | 2022. november 18. 05:49
Az általános kamatemelkedés nyomán megélénkült a magyarországi banki kötvények piaca is. A kibocsátóknak érezhetően az állampapírokkal kell versenyezniük. Csakhogy nagyfokú óvatosság indokolt, mert a kötvényvásárlók az állampapírokéhoz hasonló hozamok mellé jóval magasabb kockázatot kapnak. Plusz még adót is kell fizetniük.
Állampapír / Kötvény Varga Mihály bejelentette: megint pandakötvényt bocsátott ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 17:51
A pénzügyminiszter Facebook oldalán újságolta el a hírt.
Állampapír / Kötvény A végén még rendes kamatot is kapunk a pénzünkre - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. november 4. 19:21
Az október közepi rendkívüli kamatemelés nyomán egy állampapír már 16,66 százalékos kamatot is fizet, de jó pár más kötvénytől is 12-16 százalék közötti kamatok várhatók a következő 1-3 évben. A kínálat kellemes, kérdés, az infláció valóban csökkenő pályára áll-e majd.
Állampapír / Kötvény Hoppá, egy magyar államkötvény már 16,66 százalékos kamatot fizet
Eidenpenz József | 2022. november 2. 05:36
Míg hivatalosan 13 százalék az irányadó kamat Magyarországon, a valóságban már 18, aminek következtében elszállt az egyik változó kamatozású államkötvényfajta kamata. A papírt a kisbefektetők is vehetik, bár lehet, hogy hosszabb távon jobban járnak más állampapírfajtákkal. Nagyon vonzó, 12-16 százalékos hozamokat látunk lassan minden fontosabb papírfajtánál.
Állampapír / Kötvény Nem kéne inkább eurós államkötvényeket vásárolni?
Eidenpenz József | 2022. október 27. 05:34
Sokan most vásárolnának eurót, hogy kicsit erősebb lett a forint. De nem árt tudni, hogy a magas forintkamatok miatt elég méretes forintgyengülésnek kell bekövetkeznie, hogy ez jó stratégiának bizonyuljon. Az sem mindegy, hogy megvásárlás után mennyit kamatozik majd az eurónk.
Állampapír / Kötvény Hogyan védjük meg a pénzünket az inflációtól?
Privátbankár.hu | 2022. október 24. 15:47
Forintos vagy eurós állampapírt vegyek? Mi várható a forintos inflációkövető kötvényektől és az euróban kibocsátott társaiktól, mekkora lesz a következő kamat? Be tudod-e biztosítani magad benzináremelés ellen energiacég-részvényekkel? (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Új sorozat érkezett a magyarok kedvenc állampapírjából
Eidenpenz József | 2022. október 15. 12:02
Pár hét alatt szétkapkodták az új, két számjegyű kamatot fizető inflációkövető lakossági államkötvényt. De máris itt az új sorozat, amely nem sokban különbözik a régitől, csak egy hónappal később fizet. Ha Orbán Viktor tényleg legyőzi az inflációt, akár jó befektetés is lehet.
Állampapír / Kötvény A hétvégén 300 milliárdért vásároltak az új magyar állampapírokból
Dobos Zoltán | 2022. október 3. 13:30
300 milliárd értékben vásároltak Bónusz, illetve Prémium Magyar Állampapírt a pénteki kibocsátás során. Mindkét befektetés magasabb hasznot ígér, mint az eddigi államkötvények.
Állampapír / Kötvény Óriási roham indult az új állampapírokért - újra megy a Webkincstár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 10:53
A pénzügyminiszter rekordeladásról ír - a Webkincstár elvileg már működik, csak nagyon lassan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG