TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagy előnye a magyar lakossági állampapíroknak, hogy sokféle van belőlük, de ez néha hátránnyá is képes válni. Ha valaki többféle állampapírt vesz, és sokáig tartja, a kifizetett kamatok eltérő újrabefektetése miatt akár tucatnyi papírja is összegyűlhet. Kéne egy tőkésítő vagy állandóan megvásárolható sorozat, mint a Babakötvény.

 

Igazán nem panaszkodhatnak a hazai kisbefektetők, az Állam valósággal kényezteti őket. Amíg például a főleg intézményi befektetők, bankok, külföldiek által vásárolt egy éves diszkont kincstárjegyek referenciahozama legutóbb mindössze 0,45 százalék volt, addig a szintén egy éves lakossági Kamatozó Kincstárjegyre 2,75 százalékot fizetnek.

 

Ezen kívül a különböző, inflációkövető vagy kincstárjegykövető lakossági államkötvények (Prémium, azaz PMÁK és Bónusz, becenevén BMÁK) kondíciói is jók, olyannyira, hogy az intézmények ilyesmikről csak álmodhatnak, pedig szívesen vennék. Aktuális kamatuk 2,3 és 3,5 százalék között van, jóval magasabb a nem akciós bankbetétekénél.

Valamennyit mindig törődni kell vele

Az átlagos kisbefektető azonban jellemzően nem akar sokat állampapírjaival foglalkozni, a biztonságon kívül talán egyszerűségük miatt is választja ezeket. Ám nincs olyan megoldás, hogy megveszem és elfelejtem öt évre, mert a kamatok újra befektetésével mindig törődni kell.

Lehet erre állandó megbízást adni, hogy a Kincstár ezt megtegye helyettünk, de ez csak arra jó, hogy ne felejtsük el a határidőt. Vagy megtehetjük ezt webes felületen vagy telefonon, postán beküldve is. Esetleg választhatjuk azt, hogy egy éves fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegyeket veszünk és ezek automatikus befektetését kérjük, de hosszabb távon ezzel valószínűleg rosszabbul járnánk, mint a változó kamatú kötvényekkel.

Kell többféle számla és értékpapír

Hogyan érdemes állampapírba fektetni? Egyrészt nem árt hozzá tartós befektetési számlát nyitni (tbsz), hogy az adókat megússzuk. Lehet, hogy eközben normál számlánkon sem árt egy kis tartalékot hagyni, rendkívüli esetekre, rövidebb futamidővel. A Prémium és a Bónusz államkötvényeknek egyaránt van előnye, így ezeket sem árt kombinálni.

Így a portfólió okos megosztásának jegyében máris van háromféle állampapírunk, mondjuk valamicske Kamatozó Kincstárjegy a normál számlán, Prémium és Bónusz kötvényünk a tbsz-en. Egy éven belül, ráadásul különböző időpontokban ebből egy lejár, kettő kamatot fizet, tehát újra be kell fektetnünk, akár az említett automatikus megbízással, akár önállóan.

Halmozhatjuk is a számlákat

Mivel ilyenkor az eredeti értékpapír már nem kapható, ezzel a módszerrel évente kettővel nőhet a számláinkon levő papírok száma. A TBSZ futamideje öt naptári év, plusz a gyűjtőidőszak, így öt év és pár hónap múlva simán lehet akár tíz-tizenkét féle értékpapírunk is.

Abba az esetbe most ne is gondoljunk bele, hogy mi van, ha ráadásul minden évben keletkezik új megtakarításunk, és újabb és újabb tbsz-számlákat nyitunk. (Esetleg ha valahol, például banknál, brókercégnél még NYESZ-számlánk is létezik, és arra is állampapírt vettünk.)

Mint a nyílt végű alap

Sokkal jobb lenne, ha nem kellene állandóan új értékpapírokat vásárolni. Lenne egy stabilan elérhető értékpapír, amely tőkésíti a kamatokat. Hasonló megoldásra van példa az inflációhoz kötött kamatú Babakötvényeknél: ezek ugyan nem tőkésítenek, de a 19 éves futamidő alatt bármikor lehet belőlük venni újra, részben a saját kamatukat újra befektetve, részben új befizetésekből.

Ha legalább a tbsz-ek 5+1 éves futamideje alatt lehetne végig kapni mindig egy ugyanolyan, jó kondíciójú papírt, vagy lennének tőkésítő, csak a futamidő végén fizető sorozatok, az sokat egyszerűsítene a kisbefektetők életén. Esetleg egy olyan nyílt végű állampapír-befektetési alap, amelynek nincs lejárata, folyószámla-szerűen működik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél