4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A harmadik nagy csődesemény, a Quaestor bukása után viták folynak arról, hogy a Buda-Cash és Hungária ügyekhez hasonló dologról van szó, vagy inkább az E-Star és BTel kötvények esetéhez állunk közelebb? A válasz összetett: olyan ravasz volt a konstrukció, hogy mindkettőhöz, emellett egyúttal ez a legnagyobb összegű csalás is.

Ha megvizsgáljuk az ügyleteket, akkor valóban lényeges különbségek vannak. A Buda-Cashnél és a Hungáriánál hozzányúltak az ügyfelek befektetéseihez, tehát ott nem abból adódott a kár, hogy a befektető egy rossz döntés hozott és magas kockázatú papírt vett, hanem arról, hogy befektetéseit ellopták.

Elvileg vállalati

A Quaestor ezzel szemben kibocsátott egy vállalati kötvényt, erről egy igen kiadós tájékoztatót írt, melyben felsorolta a lehetséges kockázatokat, és így értékesítette a kötvényt. És végül is a kötvény nem tűnt el, csak éppen kifizetni nem tudják. Miért is tűnt volna el, amikor nem ér semmit? Az érte kapott pénzt használta fel Tarsoly Csaba és csapata egyrészt bizonytalan megtérülésű vállalkozásokhoz, másrészt a már lejáró kötvények és kamataik kifizetéséhez (utóbbi a klasszikus pilótajáték).

Csak hogy több probléma is felmerül ezzel kapcsolatban. Ha a Quaestornak nem lett volna brókercége, hanem egy akármilyen vállalatként bocsátja ki kötvényeit (mondjuk vízumközpont kötvény, vagy Rába ETO kötvény, de mondhatnánk azt is, hogy tekerőlant-gyári kötvény), akkor a dolog teljesen rendben van. Akkor a befektető tényleg tudja, hogy valami kockázatos dolgot vesz.

Brókercég a csoportban

Csakhogy a Quaestornak volt egy brókercége is, ráadásul annak irodájában árulták a kötvényeket. Ugyan a kötvény kibocsátója egy másik cég, a fura nevű Quaestor Hrurira volt, de mégiscsak ugyanaz a cégcsoport, ugyanúgy Tarsoly Csaba birodalma. Jogilag így ugyan nem a brókercégé a kötvény, a gyakorlatban azonban a befektetők tudatában a kettő összemosódott, ők úgy élték ezt meg, hogy bemennek egy befektetési szolgáltatóhoz, és megveszik annak kötvényét.

A tájékoztatóban ugyan le volt írva minden, de minden egyes magánügyféltől nehezen várható el egy hosszú tájékoztató végigolvasása, ellenben a felügyeleti szervtől sokkal inkább elvárható lenne, hogy ilyen nagy összegű, lakosságnak szánt befektetésnél kicsit utána nézzen a dolgoknak. Például annak, hogy a kibocsátott kötvény volumenéhez képest a cégcsoport árbevétele, EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), meglehetősen szerény volt. Ebből már adódhatott a gyanú, hogy csak újabb kötvénykibocsátással lehet a magas kamatot és a kötvények tőkéjét kifizetni. Ebben az esetben viszont az újabb kötvénykibocsátás engedélyezésénél kellett volna jobban kérdőre vonni a céget, legutóbb tavaly ősszel.

Rekordösszegű csalás

És most jön a leglényegesebb, ami miatt minden idők legnagyobb hazai csalása a dolog: a 150 milliárdos engedély nélküli kötvénykibocsátás. Ha ezt egy tekerőlant-gyár teszi, valóban semmi köze a brókercégekhez, de hát itt megint csak összemosódnak a dolgok, ha nem is jogilag, a befektetők számára mindenképp. A befektetőknek a végtelen kötvény pakett megvásárlásához az irreálisan magas kamaton kívül az adta a bíztatást, hogy az ugyanolyan nevű pénzügyi szolgáltatónál vették a kötvényt.

Hogy lehet kikerülni?

Így tehát a dolog jogilag nem brókerbotrány, befektetői megítélés szempontjából azonban mégiscsak az. A jövőben tehát nem csak arra kell figyelni a befektetőnek, hogy milyen pénzügyi szolgáltatóval lép kapcsolatba, hanem arra is, hogy az adott értékpapír kibocsátója pontosan kicsoda, mit ígér, milyen kockázatokat említ, és ami a legfontosabb: védett-e a BEVA által? Ha nem, vagy ha igen, de 20 ezer euró fölött fektetnénk be, kerüljük az ilyen befektetést, hagyjuk meg az intézményeknek. A hazai vállalati kötvény piacot a Quaestor most jól elintézte.

Van azért egy-két kiváló, banki, ill. nagyvállalati kötvény, amivel lehet foglalkozni. Ilyenek a Mol Magnolia kötvények, vagy az OTP Opus ill. Perpetual kötvények. Ezekhez ugyan nagyobb befektetendő összeg szükséges, de a BEVA méretet meghaladó befektetők számára megfelelő instrumentumok lehetnek.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13010 13000 13380 -2,18% 13010 0 4 182 099 615 HUF 2023-09-28 17:07:42
MOL 2780 2758 2800 -0,50% 2780 0 733 698 504 HUF 2023-09-28 17:08:51
MTELEKOM 544 540 545 0,00% 0 544 292 725 524 HUF 2023-09-28 17:05:01
RICHTER 8975 8900 9080 -0,72% 0 8975 905 992 850 HUF 2023-09-28 17:08:53
OPUS 353 345 354 +1,00% 0 353 100 455 826 HUF 2023-09-28 17:06:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Nem mindig az az állampapír a legjobb, ami annak látszik
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 15:51
A nagy kamattöbblet miatt azt az állampapírt érdemesebb választani, amely nagyon hosszú futamidejű ugyan, de idő előtt is el lehet adni. A száz dollárhoz közelítő olaj keresleti oldala megélénkülhet, a kínálat viszont hagyományosan rugalmatlan, így könnyen bekövetkezhet egy komolyabb árrobbanás rövid vagy középtávon. Ezekről a témákról beszélt Eidenpenz József főmunkatárs a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Állampapír / Kötvény 3 gyakori tévhit az állampapírokkal kapcsolatban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 13. 19:05
PMÁP kontra BMÁP – melyik a jobb állampapír? Újabb módszerrel terelik finoman a lakosságot az alacsonyabb kamat felé, amellyel jelenleg a BMÁP kecsegtet. Nem kell félni attól, hogy lejárat előtt eladjunk egy állampapírt, erről maga az állam biztosít bennünket. Miért vennék el, ha el is inflálhatják?
Állampapír / Kötvény Átírta a korábbi tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 18:01
A vártnál jobban alakult a lakossági értékesítés.
Állampapír / Kötvény Rossz hírt kaptak a magyar állampapírok kedvelői
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 15:48
Újabb kamatcsökkentésre kell felkészülnie a kisbefektetőknek.
Állampapír / Kötvény Öt alternatívája tuti van a Prémium állampapíroknak
Eidenpenz József | 2023. augusztus 21. 05:47
Csökkenő, stagnáló és újra emelkedő infláció mellett mit várhatunk az új PMÁP-tól? Eddig melyik évben érte utol a PMÁP az inflációt, és melyikben nem? Lutrivá váltak ezek a papírok, de ettől még jók, csak időben el kell adni, ha romlik a helyzet.
Állampapír / Kötvény Tragédia, ha már csak az új államkötvényeket tudod megvenni?
Privátbankár.hu | 2023. július 31. 13:16
A régi állampapír-sorozatok már csak ma délutánig kaphatók, de vajon nagy baj-e ez, mennyire rosszak az újak? Ha már láttad Machu Picchu-t, akkor is érdemes Peruba menni. (Hangfelvétel.)
Állampapír / Kötvény Ma még elrohanhat régifajta államkötvényt venni
Eidenpenz József | 2023. július 31. 05:31
Már csak ma kaphatók a régi feltételekkel a PMÁP államkötvények, augusztus 1-től rosszabb paraméterekkel lehet hozzájuk jutni. Áttekintjük a különbségeket a régi és az új között, hogy mikor lesznek kedvezőek, és azt is, hogy milyen stratégiát érdemes követni, ha majd fordulat jön az inflációban.
Állampapír / Kötvény Óriási változás jön a lakossági állampapíroknál
Privátbankár.hu | 2023. július 26. 14:50
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új konstrukciójú állampapírokat hirdetett meg a lakosság részére.
Állampapír / Kötvény Megvan, melyik állampapír vásárlói jártak jobban
Eidenpenz József | 2023. július 26. 05:48
Másfél hónap alatt mintegy négy százalékponttal estek a rövid futamidejű állampapírok hozamai, így aki korábban diszkont kincstárjegyet vett, és meg kell újítsa, az most csak rosszabb feltételekkel tudja. Az inflációkövető kötvények változatlanul a legnépszerűbb papírok, joggal, ezt is veszik leginkább a magyarok.
Állampapír / Kötvény Ráharaptak a magyarok az ingyenes értékpapírszámlára
Privátbankár.hu | 2023. július 25. 14:19
Tavaly rekordmértékben, 140 ezerrel nőtt a Magyar Államkincstárban értékpapír-számlát vezető ügyfelek száma, idén júliusban már több mint 800 ezren veszik igénybe a díjmentes állampapír-forgalmazási szolgáltatását – közölte a Magyar Államkincstár.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG