TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus elleni védőoltásról futószalagon érkeznek a hírek. Úgy tűnik, sok nyugati politikus, így például Donald Trump igyekszik bármi áron elérni, hogy minél előbb rendelkezésre álljon a vakcina. Ez viszont globálisan nézve összességében több kárral járhat, mint haszonnal.

A nyugati országok közül többen komoly mennyiségeket kötöttek le a koronavírus elleni vakcinából, ami a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint globálisan komoly károkat okoz. A "vakcinacionalizmus" miatt arra kényszerült, hogy felülvizsgálja globális Covid-19 oltóanyag beszerzési módszerét. Az egészségügyi világszervezet ugyanis azt tervezte korábban, hogy ők koordinálják majd az oltások beszerzését és elosztását, amely reményeik szerint több okból is előnyökkel járt volna. Egyrészt kedvező árakat tudtak volna kicsikarni, másrészt a fejlődő országokba is gyorsan el tudták volna juttatni az oltóanyagot.

Óriási versenyfutás van a fejlesztők között (Fotó: pixabay.com) Óriási versenyfutás van a fejlesztők között (Fotó: pixabay.com)

Miután a WHO és az amerikai kormányzat között a járvány miatt kenyértörésre került sor, így nem meglepő, hogy a Trump adminisztráció külön utakon jár. Ugyanakkor nem csak ők kerülték ki a WHO-t, hiszen Kínában állítólag már a nyár folyamán elkezdtek használni egy saját fejlesztésű szert, de Oroszország is hasonló módon próbálja a járványt kezelni, hiszen egy klinikailag nem tesztelt vakcinát törzskönyveztek, amellyel megkezdték az oltásokat.

Trump mindent megvesz

Az Egyesült Államokban ekkora kockázatot nem akartak vállalni, bár ott is igyekeznek a tesztelési időszakot minden lehetséges módon lerövidíteni, ám amíg a szövetségi hivatal, az FDA nem engedélyezi, addig nem fognak semmit használni. A másik oldalról viszont óriási erőforrásokat mozgósítottak, és gyakorlatilag majd minden olyan gyógyszergyárral próbálnak megállapodni, amely jól áll az oltóanyag fejlesztésében. Jellemző, hogy augusztus közepén már arról szóltak a hírek, hogy az USA közel 11 milliárd dollárt költött arra, hogy oltóanyagot vegyen, és akkorra már az alábbi megállapodásokat nyélbe ütötték:

  • Moderna: 100 millió adag vakcinát vásárolnak és további 400 millióra opciót szereznek. Az ügylet értéke a gyógyszergyártó szerint 1,5 milliárd dollár volt. Ezt megelőzően közel 1 milliárd dollárral szállt be Amerika a fejlesztésekbe. Részben ennek köszönhetően az első között kezdték meg a klinikai tesztek utolsó fázisát, és az előrejelzések szerint az első három cég között lehetnek, amelyek megszerzik a szükséges engedélyeket.
  • Johnson & Johnson: tőlük is 100 millió adag oltóanyagot vásároltak további 200 milliós opcióval. Az 1 milliárd dolláros vételáron túl 450 milliós támogatást adtak a fejlesztéshez.
  • Sanofi és GlaxoSmithKline: a két gyógyszergyár az amerikai egészségügyi szervezettel (HHS) nagy üzletet kötött, hiszen 2 milliárd dollárt kaptak részben a fejlesztésekre, részben 100 millió adag oltóanyagra. Az amerikai kormány sem kispályázott, hiszen tőlük félmilliárd adag oltóanyagot rendelt. A megjelent sajtóhírek szerint az egyik legelőrehaladottabb fejlesztéseik nekik vannak, hiszen ígéretük szerint év végén meglehet minden engedélyük.
  • Pfizer és BioNTech: ők is a fejlesztések éllovasai között vannak, Németországban a BioNTech volt az első, amely tömeges tesztekbe kezdett. Nem véletlen, hogy az USA közel 2 milliárd dollárért rendelt 100 millió oltást, és további 500 millióra is opciót szerzett. A két vállalat optimizmusát tükrözi, hogy korábban azt jelezték, az év végére 100 millió adag legyártott oltóanyaggal számolnak, 2021 végére pedig további 1,3 milliárddal.
  • Novavax: a sajtóban kevésbé felkapott amerikai gyártó 1,6 milliárd dollárért adott el 100 millió ampulla szert az Egyesült Államoknak. Ők fél lépés hátrányban vannak a fenti cégekkel szemben, hiszen a tesztek utolsó stádiumát a közeljövőben kezdik, és a cég előzetes várakozása szerint az engedélyeik a jövő év legelején meglesznek.
  • AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem: a HHS nekik is nagyon komoly összeget adott, 1,2 milliárd dollárt a fejlesztések támogatására. A HHS és az AstraZeneca együttműködésének keretében 300 millió oltóanyag szállításáról is megállapodtak.

Az amerikai kormányzat mellett a britek és a japánok is számos bilaterális megállapodást kötöttek, de a hírek szerint Európa Unió is a WHO-tól függetlenül, de közösségi szinten igyekszik koordinálni a vakcinák beszerzését. Ennek az együttműködésnek a keretében érkezhet majdan az az 5 millió oltóanyag, amelyről augusztus elején Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. Érdekesség, hogy a magyar miniszterelnök egy hónappal ezelőtti bejelentésén kívül sok információt nem tudunk az EU által koordinált folyamatokról, miközben az osztrák sajtó a napokban arról számolt be, hogy Ausztriában a jövő év elején megkezdhetik a védőoltások beadását. 

Miután a gazdag országok önállóan intézik a beszerzéseiket, így elbukott az a terv, hogy majd a nagy közös beszerzés keretében ők lesznek azok, amelyek finanszírozzák a legszegényebbek számára az oltóanyagokat. Így viszont erősen megkérdőjelezik, hogy a fejletlen országok polgárai miként fognak védettséget szerezni. Némi reményt ad, hogy a WHO által meghirdetett Covax program, amely a szegény országok vakcinával való ellátását célozza, az Európai Uniótól kap 400 millió euró támogatást.

Más problémát is okoz a "vakcinacionalizmus"

A gazdag országok oltóanyag beszerzése nem csak abból a szempontból problémás, hogy ennek farvizén nem fognak a szegényebb államok vakcinához jutni, hanem egy másik gondot is okoz. Az, hogy a nyugati világ felvásárolja a megelőzést segítő szert, és igyekezik összes polgárát beoltani, a szakértők szerint nagyon nem hatékony. Sokkal jobb lenne, ha a veszélyeztetett csoportokba tartozókat oltanák be először, legyen szó foglalkozásról (szociális és egészségügyben dolgozók), életkorról (idősek) vagy egészségügyi állapotról (akkut betegségben szenvedők). Ennek révén ugyanis mind a komoly betegségek, mind a halálesetek visszaszoríthatóak lennének, ami akár a termelés, akár a turizmus globalizálódását tekintve végső soron a fejlett államoknak is előnyösebb lenne.

Ugyanis amíg a vírus a világ bármelyik országában jelen van, addig úgymond a visszafertőzés, az egyik országból a másikba való bevitel (amire egyébként a határok lezárása kapcsán a magyar kormány is hivatkozik) valós fenyegetés. Ellenben, ha a vírus terjesztését ilyen módon sikerülne megtörni, akkor a termelési láncok, a nemzetközi kereskedelem és az idegenforgalom is visszatérhetne a járvány előtti ritmusba. Ez pedig azt jelenthetné, hogy a gazdasági teljesítmény is gyorsan visszatérhetne a koronavírus előtt szintre.

Gyártás, szállítás, tárolás

Miközben számos gyógyszergyár gőzerővel dolgozik azon, hogy minél előbb elvégezze az összes tesztet és megkapja az egészségügyi hatóságoktól az engedélyeket, a vakcinák gyártása és logisztikája továbbra is kérdéseket vet fel. Szakértők ugyanis több alkalommal figyelmeztettek, hogy nincs elegendő gyártókapacitás arra, hogy hirtelen milliárdos nagyságrendbe állítsanak elő oltóanyagot.

Az oltószerek gyártása ugyanis nem olyan egyszerű folyamat, ráadásul nagyon szigorú (például higiéniai) előírások vonatkoznak rá. Az is problémát jelenthet, hogy a legújabb technológiákkal készült szereket még sohasem gyártották nagyüzemi körülmények között. A legegyszerűbb megoldás az lenne, amit egyébként több gyógyszeripari vállalat megoldhatónak tart, hogy a meglévő kapacitásokat átállítsák, ez viszont azzal járhat, hogy más gyógyszerek vagy vakcinák előállításával lehet probléma. Segítséget jelenthet, hogy az Egyesült Államok és az EU is tett lépéseket a kapacitások bővítésének ösztönzésére, ám viszonylag kevés konkrétum látott ebben a kérdésben napvilágot.

Ha sikerül megfelelő mennyiségben előállítani az oltóanyagot, akkor a szakértők szerint a tömeges terjesztés olyan látszólag apróságokon is elcsúszhat, mint például az üvegcsék és tűk. Mivel világjárványról és potenciálisan a világ beoltásáról beszélünk, ezekből is sokkal többet kell gyártani, különben egyszerűen nem lesz lehetséges a vakcina szállítása és beadása.

De a fentiek mellett a világ egyik legnagyobb logisztikai vállalata, a DHL is jelzett egy lehetséges buktatót. Szerintük ugyanis a világ népességének kétharmada számára jelenthet akadályt az a tény, hogy a Covid-19 vakcinákat fagyasztva kell szállítani és tárolni. Bármennyire hihetetlenül hangzik is a 21. században, nagyon sok helyen nincs olyan szállítóeszköz és sterill tárolókapacitás, amellyel az oltóanyag mozgatása és megőrzése megoldható. Így pedig megint csak felmerülhet az a probléma, hogy a nyugati embereket ugyan be fogják oltani, de a fertőzésveszély mégis fennmarad a globálisan mozgó személyek és áruk révén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Koronavírus: rekordközeli magyar beteget regisztráltak
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 6. 09:53
Továbbra is nagyon gyorsan terjed a járvány Magyarországon. Öröm az ürömben, hogy az esetek jóval enyhébbnek tűnnek, és a tavaszi első hullámhoz képest sokkal kevesebb embert kell kórházban ápolni.
Közérdekű Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus a világban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 6. 08:29
Már 26 782 582 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 878 237, a gyógyultaké pedig 17 843 929 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati összesítése szerint.
Közérdekű Koronavírus: kiszámolták, hol dagad legjobban a második hullám
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 18:10
Önmagukban a koronavírus-fertőzöttek megyei lebontása is árulkodó, ám sokkal beszédesebb, ha a 100 ezer lakosra vetített esetszámokat vesszük figyelembe. Számítások alapján egyelőre a felfutó második hullám elkerüli a gazdasági teljesítmény szempontjából húzóerőnek számító nagy ipari központjainkat. Nem ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet.
Közérdekű Ezért adhatott járványügyi mentesítést az üzletembereknek a kormány - A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2020. szeptember 5. 12:37
Egyre többen gondolják azt az esetszámok alakulása alapján, hogy elért minket a koronavírus-járvány második hulláma. De ha ez így van, miért nem nőtt meg - hála az égnek - az elhalálozás? - tehetik fel a kérdést. Erre is megpróbáltunk választ találni e heti videónkban, mint ahogy arra is, hogy miért engedi az üzletembereknek a határ átkelését korlátozások nélkük a kormány, miközben a nép egyszerű fiainak szigorú eljárásrendet kell betartaniuk. A sportolók is különleges kegyben részesülnek, holott mára egyértelművé vált, hogy a sportklubok a járvány magyarországi gócpontjaivá váltak. Munkatársunk, Baka F. Zoltán keresi a választ ezekre a kérdésekre. 
Közérdekű Így lazítja tovább a kormány a határzárat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 10:38
A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.
Közérdekű Tegnap után ma is csúcsot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 08:25
510 új esetet találtak, és elhunyt 3 beteg.
Közérdekű Koronavírus: pár hét és sokkal rosszabb lesz a helyzet Magyarországon?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 15:56
Bár az esetszámok napi alakulása a napokban már olyan szinteket ért el Magyarországon, amire az első hullámban sem volt példa, a helyzet távolról nézve sem annyira drámai, mint azt elsőre gondolnánk. Egyelőre legalábbis. A tapasztalatok alapján nem szabad korán örülni, sejthető ugyanis, hogy mikor robbanhat be igazán a második hullám.
Közérdekű Tombol a második hullám: újabb rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 09:23
Ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában hazánkban.
Közérdekű Már Szijjártó Péter is a második hullámról beszél
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 10:44
A külügyminiszer azt mondta, drámai következményekkel járna, ha még egyszer le kéne állítani a magyar gazdaságot, és be kéne zárni az iskolákat.
Közérdekű A nap száma 301: ennyi új koronavírusost találtak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 08:44
Ezúttal a legtöbb fertőzöttet vidéken diagnosztizálták.
hírlevél