Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az operatív törzs mai tájékoztatóján a tegnap elfogadott veszélyhelyzet rendelkezéseinek ismertetésén túl részletesen megismerhettük a munkahelyvédelemmel összefüggésben meghozott újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket is. Ennek részleteit Schanda Tamás az ITM miniszterhelyettese mondta el. 

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa mai tájékoztatóját a veszélyhelyzetről és a kapcsolódó védelmi intézkedésekről az Országgyűlés által tegnap elfogadott törvény ismertetésével kezdte.

Müller CecíliaMüller Cecília

Mint fogalmazott, az új intézkedések bevezetésével párhuzamosan természetesen a régebbi, a maszkviselés szabályait előíró rendelkezések is életben maradnak, azokkal a szankciókkal együtt, melyeket a helytelen maszkviselés szabályainak megszegőivel szemben alkalmazhatnak, legyen az magánszemély, vagy az érintett intézmény, kereskedelmi egység üzemeltetője. 

Kiss Róbert ezt követően elismételte a meghozott intézkedéseik új elemeit és kivételeit, melyet lapunkban a kedden este fél 11 előtt megjelent Magyar Közlöny legfrissebb száma alapján ismertettünk. 

A meghozott intézkedések ellenőrzéséről szólva elmondta, hogy azt a rendőrség és a Magyar Honvédség hivatásos állománya végzi majd.

Alig van ma már olyan közösség, ahol ne fordult volna elő pandémia 

Müller Cecília országos tisztifőorvos fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a „maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet, és nem is azért hordjuk, mert azt előírják”. Mint mondta: a jogszabály mindezt csupán nyomatékosítja, a maszk viselését a kialakult járványügyi helyzet indokolja, és ebben mindenkinek egyéni felelőssége van.

Így lehet ugyanis – tette hozzá – ellaposítani a járványgörbét és megelőzni, hogy az egészségügyi intézmények túlterheltté váljanak. 

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járvány „intenzív terjedési szakaszban” van egész Európában, és Magyarországon is. Minden nap 4000-5000 friss fertőzöttet regisztrálunk hazánkban – mondta, majd ismertette a legfrissebb számokat.

A halálozásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy továbbra is a kritikus egészségügyi állapotban lévő személyek és az idősebbek a legveszélyeztettebbek, akiknél valamilyen szövődmény nagy valószínűséggel felléphet. Hozzátette, hogy a valódi halál ok általában az alapbetegség, a vírus mint társbetegség, kísérőbetegség jelentkezik. 

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy azok is veszélyben vannak, akik semmilyen alapbetegséggel nem rendelkeznek. A vírus hazai terjedése óta az elhalálozottak 7 százaléka volt ilyen személy.

Müller Cecília ismételten kiemelte a maszkhasználat fontosságát, mint mondta, ez 80 százalékban csökkenti a fertőzés tovább terjedését. Erre azért is van szükség, mert - mint elmondta - „alig van ma már család, közösség, ahol ne fordult volna elő pandémia”. 

Müller Cecília közölte: tegnap óta az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények bekapcsolódtak a fertőzött betegek ellátásába, a kapacitás és ágyszám növekedésével pedig mindenki biztos lehet abban, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesül. 

„Nehéz idők előtt állunk, nehéz idők jönnek!” – figyelmeztetett.

Még több figyelmet kell fordítanunk az egyedül élő idős emberekre, segítsük őket, mind lelkiekben, mind testiekben, hívjuk fel őket gyakrabban, látogassuk őket, vásároljunk be nekik – adott praktikus tanácsokat Müller Cecília.

Munkahelyvédelem 2.0

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese ismertette a munkahelyvédelemmel összefüggésben meghozott újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket. Mint fogalmazott, a vendéglátó és a szabadidős ágazat, valamint a szállodák az átlagosnál sokkal nagyobb kárt szenvedtek el, a támogatások is rájuk fókuszálnak. Hozzátette: mivel a korlátozó intézkedések novemberre korlátozódnak, így a támogatásokat is erre a hónapra időzítik.

 A bejelentett adókedvezmények, melyeket az érintett ágazatok - a vendéglátó és a szabadidős ágazat, valamint a szállodák - igénybe vehetnek a következők: a vállalkozások mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési adó megfizetése alól.

A KIVA-sok a személyi jellegű kifizetések után járó adók megfizetése alól mentesülhetnek. 

Bértámogatást a bruttó bér 50 százalékos mértékéig lehet igénybe venni, ennek két feltétele van: hogy a munkavállalót a cég ne bocsássa el és a munkabérét fizessék ki. A kérelmeket a megyei és a fővárosi kormányhivatalokhoz kell benyújtani, melyek 8 napon belül kötelesek dönteni. Az érintett vállalkozások TEAOR számát a Magyar Közlönyben teszik majd közzé. További könnyítésként a házhozszállításba ismét bevonhatók a taxisok, ez az első hullám idején is bevált. 

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy az első hullám során 1 millió munkahelyet tudtak megvédeni, és a cél most is ez.

Válaszok a sajtónak

A Hír TV kérdésére Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a közterületi maszkviselés betartását a rendőrség végzi a Magyar Honvédség hivatásos állományának bevonásával. Hasonló kérdés érkezett a Hajdú Bihari Naplótól is, ők az egyre nagyobb számú hatósági házi karantén ellenőrzése iránt érdeklődtek. Az Észak-Magyarország az iránt érdeklődött, hogy ha egy olyan családban van felnőtt fertőzött, ahol óvodás, vagy bölcsődés korú gyermek is van, akkor őket azért lehet-e óvodába, bölcsődébe vinni. Müller Cecília válaszában elmondta, ha a családon belül valaki pozitív, akkor mindenkinek hatósági karanténban kell maradnia a lappangás idejéig. A Tolnai Népújság kérdésére válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, akinél a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül, az nem kaphat influenza elleni oltást, sőt a kontaktszemélyeket sem oltják be. Ismét érkezett kérdés arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi  dolgozók hány százaléka fertőzött. Müller Cecília közölte, hogy a járvány kezdete óta mindössze 3 százalékuk lett fertőzött. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Koronavírus: hiányos oltási adatokat közöltek
Privátbankár.hu | 2021. március 8. 10:29
A múlt heti összeomlást követően a hét első korona-statisztikája csak az eddig beoltottak összlétszámát közli, azt nem részletezi, hogy ki kapott egy oltást, és ki kettőt. De ez az összlétszám is a vasárnapi adat.
Közérdekű Harmadik hullám: új szabályok szerint élünk mától
MTI | 2021. március 8. 06:30
A kormány döntése értelmében hétfőn életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések, amelyeket a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzésszámok csökkentése érdekében hozott meg a kabinet. A nőnapra tekintettel a virágboltok hétfőn még nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.
Közérdekű Tovább konzultálna Orbán Viktor és segítséget is ígért a kis cégeknek
MTI | 2021. március 7. 12:09
Minden érintett kisvállalkozást megsegítenek. Senkit sem hagynak az út szélén - mondta Orbán Viktor vasárnapi Facebook-üzenetében. Közben a konzultáció folytatására szólított fel.
Közérdekű Meredeken nő a lélegeztetőre kerülők száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 09:31
Elhunyt 108 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 873 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 335 512 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 114 632 főre emelkedett. 7445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 778 -an vannak lélegeztetőgépen - közölte a koronavírus.gov.hu.
Közérdekű Lengyelországban már több mint 45 ezer a vírushalottak száma
Privátbankár.hu | 2021. március 7. 08:21
A világon 116 501 992 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 587 934, a gyógyultaké 65 846 043 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 116 061 296 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 580 050, a gyógyultaké 65 581 301 volt.
Közérdekű Megszületett a döntés: lesz felügyelet az iskolákban és óvodákban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 6. 16:05
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton.
Közérdekű Rekordszámú új koronavírusos beteget regisztráltak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. március 6. 09:02
Soha nem regisztráltak egy nap alatt ennyi új beteget, ahogy lélegeztetőgépen lévők száma is rekordot ért el. Az egészségügyi rendszert egyelőre az sem tudja tehermentesíteni, hogy az oltást megkapók száma az 1 millióhoz közelít.
Közérdekű 116 millió felett a koronavírusos betegek száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 6. 08:03
A világon 116 061 296 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 580 050, a gyógyultaké 65 581 301 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.
Közérdekű Tízezrektől kért elnézést az Operatív Törzs a téves sms miatt
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 13:54
A járóbetegek is megkaphatják a vírus elleni tablettát, mindenütt kötelező lesz a maszk és  nagyon hamar folytatják a rosszul kiértesített idősek oltását – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján, ahol elnézést kértek a tízezreknek küldött téves sms-sek miatt.
Közérdekű Lelombozó évforduló: egy éve irányítja életünket a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 14:26
Ma pont egy éve, hogy a Vuhanból elindult koronavírus megjelent Magyarországon, és hihetetlen, hogy ezidő alatt miket éltünk át. 
Friss
hírlevél