6p

Nem vonatkozik a szolgáltatásokra a négyzetméteres szabály, Pfizerrel oltják a pedagógusokat ismét - részletek az operatív törzs tájékoztatójáról. 

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője elsőként elmondta, hogy Magyarország továbbra is igen feszes oltási tempót diktál az Európai Unióban, és minden negyedik magyar állampolgár már megkapta legalább az első vakcinát, míg több mint 1 millióan a második oltást is felvették már.

Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszatérjen az életünk a normális kerékvágásba – fogalmazott, hozzátéve, hogy azon csoportok esetében, ahol a védőoltások beadása már megtörtént, radikálisan csökkent a koronavírus fertőzések száma.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára államtitkára beszélt arról is, hogy az oltási kampány keretében több mint 100 ezer pedagógus kapta meg az oltást, míg a héten újabb 100 ezer regisztrált, köznevelésben, szakképzésben, bölcsődékben dolgozó és a múlt heti oltáson meg nem jelent pedagógus kapott behívót oltásra, őket csütörtök és vasárnap közt oltják majd az oltópontokon és a szakrendelőkben a Pfizer vakcinájával.

A következő napok oltási rendjével kapcsolatban elmondta, hogy a 3,9 millió regisztráltból még 1,6 millióan várnak oltásra, a rendelkezésre álló mennyiség határozza meg a vakcinák beadásának ütemét. A múlt héten érkezett 250 ezer adag Szputnyik kiszállítása csütörtöktől kezdődik meg a kórházi oltópontokra, míg a ma befutott 246 870 Pfizer dózis kiszállítása már folyik – ebből a pedagógusok mellett második körös oltásokra is jut majd. A háziorvosok emellett folyamatosan oltanak AstraZenecával és Modernával.

Az elmúlt napokban dolgoztak a honvédségi oltóbuszok is, Nógrád és Komárom-Esztergom megye több mint 20 kistelepülésén adták be a vakcinákat – mondta György István, hozzátéve, hogy a mozgó oltópontok munkájában most néhány nap szünet következik, ugyanis a katonák második körös oltásához van szükség a buszokra, de ezután folytatják majd a munkát a kisebb településeken.

Forrás (Youtube/M1)
Forrás (Youtube/M1)

Részletek az enyhítésről

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a Pintér Sándor belügyminiszter rendelete által mára életbe léptetett enyhítések részleteit:

  • a kijárási tilalom este 10 és reggel 5 óra közt van érvényben,
  • reggel 5 és este fél 10 közt ismételten megnyithatnak az üzletek, amennyiben a tulajdonos vállalja a védelmi intézkedések betartását. A 10 négyzetméternél kisebb boltokban az alkamazottakon kívül egy vevő tartózkodhat, míg a nagyobb boltokba 10 négyzetméterenként egy vevő engedhető be,
  • megnyithatnak a szolgáltatások – Kiss Róbert kiemelte, hogy rájuk nem vonatkozik a négyzetméteres korlátozás;
  • hatályban maradnak a korábbi intézkedések a szabadidős tevékenységek, éttermek, szállodák, egyetemek stb. esetében – a kormány a korlátozások meghosszabbításáról döntött, ennek részletei a nap folyamán rendeletben jelennek majd meg,
  • a beutazási korlátozások, és a határellenőrzés is marad – erről szintén a majdani rendelet tartalmaz majd részleteket.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese ezután elsorolta az elmúlt 24 óra szabálysértési statisztikáit:

  • a közterületi maszkviselés hiánya miatt 453,
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 12,
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 1 esetben intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 499 személy ellen kellett fellépni, az intézkedés bevezetése óta összesen 61 363 esetben intézkedtek a rendőrök az előírások megsértése miatt.

Így alakultak a karanténszámok

Az elmúlt napon 6309 új házi karantént rendeltek el, így összesen 47 578-an vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt. Arról Kiss nem közölt adatokat, hogy a rendőrség pontosan hány karanténellenőrzést végzett, azt viszont elárulta, hogy az alkalmazáson keresztül 3682-en kommunikálnak a hatósággal.

Müller Cecília: a járványügyi adatok nem kedvezőek

Az országos tiszti főorvos tájékoztatójának elején elmondta, hogy a járványügyi adatok nem kedvezőek, egyfajta stagnálás tapasztalható magas szinten, de sokan, több mint 12 ezren szorulnak kórházi kezelésre – közülük sok a fiatal és az olyan fertőzött, akinek nincs alapbetegsége.

Az elmúlt napok egyik kulcskérdését jelentő AstraZeneca vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egyelőre még nem áll rendelkezésre az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos véleménye a védőoltással kapcsolatban. Az EMA véleményét a magyar hatóságok is figyelembe fogják venni, és ezt szem előtt tartva születhet majd döntés a vakcina további alkalmazásának mibenlétéről.

A mai koronavírus-statisztikában közzétett, rekordot jelentő 311 fős halálozási adatról elárulta, hogy részben azzal magyarázható, hogy a húsvéti hosszúhétvégén adattorlódás történt, mivel a szolgáltatók nem mindig voltak képesek pontos adatokat jelenteni az időszakban, más területeken kellett helyt állniuk.

Minden erőnket arra kell összpontosítani, hogy Magyarország kikerüljön a járványból, és ennek fő eszköze a védőoltások beadása – fogalmazott Müller Cecília, és ismételten fokozott óvatosságra kért mindenkit, emlékeztetve a maszkviselési szabályok betartásának, a fertőtlenítésnek és a távolságtartásnak fontosságára.

Végül arra a kérdésre válaszolva, hogy a favipiravir mellett mi segíthet átvészelni otthon a betegséget, elmondta, hogy tünetek észlelésekor mindenképpen konzultáljunk a háziorvossal, bebizonyosodott fertőzés esetén valamennyi járványügyben dolgozó orvos felírhatja a favipiravirt. Az országos tiszti főorvos emellett néhány gyakorlati tanácsot is adott, így emlékeztetett arra, hogy betegen pihenjünk, tartózkodjunk ágymelegben, jellemzően félig hason vagy oldalt fekve, szedjünk vitaminokat, fogyasszunk elegendő folyadékot, és együnk könnyebb ételeket, sok gyümölccsel és zöldséggel. Figyelmeztetett arra is, hogy tartsunk otthon lázcsillapítót, szellőztessünk rendesen, és ha rosszabbodnak a tünetek, ismételten forduljunk a háziorvoshoz, nehézlégzés vagy rendkívüli rosszullét esetén pedig ne habozzunk hívni a mentőszolgálatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű A végrehajtó nem kőszívű, de betartja a jogszabályokat
Izsó Márton-Juhász Gábor-Mester Nándor | 2024. május 17. 15:01
Sok a félreértés vagy félremagyarázás a végrehajtói szakmával kapcsolatban, ezt tisztázzuk most, hogy már jó ideje a felszínre került a Völner-Schadl-ügy. Mi a különbség a végrehajtó, a behajtó és a követeléskezelő között? Mit csinál és mennyit keres a végrehajtó és miért éri meg felvenni vele a kapcsolatot az adósnak? Hogyan zajlik egy árverés és miért nem éri meg trükköznie egy adósnak, csakhogy elkerülje a legrosszabbat? Ezekről beszélgetett Mester Nándor felelős szerkesztő Pál Balázs végrehajtási szakjogásszal a Klasszis podcastban.
Közérdekű Tovább gyarapodott Mészáros Lőrinc - itt a 100 Leggazdagabb magyar idei kiadványa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:34
Minden eddigi csúcsot megdöntve összesen több mint 1400 milliárd forinttal nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona az elmúlt évben. Az idén immár 23. alkalommal megjelenő, A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint az összvagyon átlépte a 9000 milliárdos szintet – egészen pontosan 9063,9 milliárd forintra emelkedett.
Közérdekű Szigorítás jön a kötelező biztosításoknál
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 07:56
A masszívabb rollerekre is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell majd kötni.  
Közérdekű Tovább szigorítják a nehézgépjárművek méreg-kibocsátását
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 15:48
Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
Közérdekű EP-választás: meglepő, mit hozott ki az új közvélemény-kutatás
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 15:21
Miközben a 27 uniós tagállamban átlagosan a fiatalok kétharmada akar részt venni a közelgő EP-választásokon, a magyar fiatalok alig fele lesz majd biztosan az urnáknál június 9-én.
Közérdekű Bármi áron visszaszerezné a Fidesz a budai presztízskerületet
Vég Márton | 2024. május 13. 08:31
Ha minden ígéret megvalósulna, akkor valóságos földi paradicsomban élhetnének az emberek Óbudán. 
Közérdekű A nap képe: Orbán Viktor körül kitört a röhögés
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:54
A miniszterelnök valami nagyon vicceset mondhatott. 
Közérdekű Cigi, pia helyett zöldség: váltottak a fiatalok
Buksza blog | 2024. május 10. 15:01
Vajon hogyan változtak meg a szokások a rendszerváltás időszakához képest? Ezt firtatta egy elemzés, amely az 1989-ben és 2022-ben harmincas éveik körül járó fiatalok fogyasztását vizsgálta.
Közérdekű Ki kerül ki győztesen a „rezsibiztos” és az „elmagyarpéteresedett” lázadó csatájából?
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 14:50
Németh Szilárd megpróbálja visszahódítani Csepelt Borbély Lénárdtól. De vajon mekkora beleszólása lesz a nagyok csatájába a maradék baloldalnak?
Közérdekű EP-választás: megvan a sorrend a szavazólapon, újabb listákat vettek nyilvántartásba
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 19:44
Nyilvántartásba vette négy párt listáját a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).                   
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG