3p

A világ népességének növekedését nézve egy neves amerikai ökológus tudós arra a következtetésre jutott, hogy elkerülhetetlen az emberi társadalom működésének durva korrekciója.

Az emberiség nem kerülheti el civilizációs összeomlást, a kérdés csak az, hogy ezt képes lesz-e civilizáltan menedzselni vagy sem – idézi a Newsweek William Rees ökológus professzor friss tanulmányát, amely a University of British Columbia folyóiratában jelent meg. A tudós az emberiség létszámnövekedéséből vonta le sötét következtetését. 

A világon élő emberek száma 2022 novemberében elérte a nyolcmilliárd főt – derült ki az ENSZ népességgel foglalkozó szervezetének adataiból. Ez több mint kétszerese annak, ahányan a bolygón az 1960-as években éltek. Az adat kétségtelenül bizonyítja, hogy mekkorát javult a közegészségügyi ellátás az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor felveti a kérdést, hogy folytatható-e fenntartható módon a társadalmi és gazdasági fejlődés?

Egy friss elemzés szerint a népesedés növekedésével párhuzamosan fokozódó túlfogyasztás katasztrofális következményekkel járhat, ha a világ nem alkalmazkodik. Fotó: Deposithptos
Egy friss elemzés szerint a népesedés növekedésével párhuzamosan fokozódó túlfogyasztás katasztrofális következményekkel járhat, ha a világ nem alkalmazkodik. Fotó: Deposithptos

Az emberiség exponenciálisan reprodukálja önmagát és ugyanígy terjeszkedik földrajzilag. Eközben felhasznál minden rendelkezésére álló erőforrást – írja Rees. A történelem során korábban ezek az expanzionista tendenciák természetes válaszra találtak. Ez egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy a fejlettségükhöz képest túlnépesedett társadalmak esetében valós kockázat az összeomlás. 

A természet újra felülkerekedik, csak adott némi haladékot

Az elmúlt bő másfél évszázad azonban a tudomány forradalmát hozta, ami párosult a fosszilis energiahordozók felhasználásával. Ez megszüntette a természeti erőforrások korábbi szűkösségéből fakadó kontrollt, lehetővé tette az emberi civilizáció tempós növekedését. 

A tudós szerint a világ közeledik ahhoz, hogy a természet mégis csak határt szabjon ennek a bővülésnek. Magyarán az évmilliók alatt felhalmozott erőforrásokat sikerült bő száz év alatt felélniük az embereknek.

Az ENSZ népesedésért felelős divíziója szerint az emberi népesség a világon a 2080-as években érheti el a csúcsát 10,4 milliárd fővel. Az addigi bővülés természetesen a fogyasztás növekedésével is jár, ami teszteli annak az erőforrás-mennyiségnek a határát, amivel Föld egyáltalán rendelkezik. Rees szerint a 10 milliárdos népesség felé közeledő emberiség igényei átlépik a határt. Nem egyszerűen a klímaváltozásról van szó, hanem az élelmiszerekről, pontosabban a bolygó élelmezésre rendelkezésre álló készleteiről és a felhalmozódó hulladékról.

A tudós úgy látja, az a kérdés, hogy felismerjük-e a közelgő összeomlást vagy túl késő lesz? A válasz szerinte, hogy nem ismerjük fel. Az emberek ugyanis a rövid távú gondolkodásra álltak rá. A fogyasztói társadalom nem tud mit kezdeni tevékenységének hosszú távú következményeivel. Ezért elkerülhetetlen, hogy az emberek kimerítsék a rendelkezésre álló erőforrásaikat. A következmény a világgazdaság zsugorodása és az emberi népesség „korrekciója” lehet még ebben az évszázadban – véli Rees.

Ha igaza lesz Reesnek, akkor elég kiábrándító jövőképről van szó, a tudós azt javasolja, hogy fogadjuk el ezt a sötét jövőt, és készüljünk fel az alkalmazkodásra. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Putyin betiltotta az LMBT mozgalmat
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:48
Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat.
Közérdekű A Lidl, az Adidas és márkák is kínos helyzetbe kerültek önhibájukon kívül, elindultak a vizsgálatok
Buksza blog | 2023. november 22. 12:26
Számos jelentős világmárka társadalmi felelősségvállalással foglalkozó marketingese volt kénytelen válságmenedzselésbe kezdeni egy a termékeik gyártásával kapcsolatos súlyos vétség miatt.
Közérdekű Közösen takarítottak Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 13. 09:05
A napokban rendhagyó levelet kaptak a fővárosi kerületek polgármesterei a Budapesti Közművektől. Arra kérték őket, hogy takarítsák ki együtt Budapestet november 12-én, vasárnap. Az időpont nem volt véletlen: pár napra rá, november 17.-én ünnepeljük a főváros 150. születésnapját.
Közérdekű Sok bajt okoznak a hazavitt urnák – mit szabad és mit nem szabad tenni szeretteink hamvaival? Klasszis podcast
Izsó Márton - Litván Dániel | 2023. november 10. 15:01
Hozzátartozók évente sok ezer, elhunytak hamvait tartalmazó urnát visznek haza, hogy ezek aztán sokszor váratlan helyeken bukkanjanak fel. Milyen jogi szabályozások vonatkoznak erre, és milyen egyéb problémákat okoz ez a gyakorlat? Dr. Gerencsér Balázzsal, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökével Litván Dániel beszélgetett a Klasszis podcast adásában e Magyarországon tabuk övezte témáról.
Közérdekű Nemcsak akciók, buktatók is várnak ránk a Black Friday-en
Privátbankár.hu | 2023. november 10. 07:15
A Money.hu összegyűjtötte, mire kell figyelni a már nemcsak november utolsó péntekjén, hanem egész hónapban immár évek óta amerikai mintára zajló vásárlási őrületben.
Közérdekű Valakiknek pénzt fog osztani még karácsony előtt a kormány, jövőre 6 százalékos inflációt várnak
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:16
Rejtélyes megjegyzést tett Gulyás Gergely a Kormányinfón, de milyen fontos dolgokat tudhattunk még meg?
Közérdekű Több mint 1 millió magyar háztartást vesz célba a gyors internet
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 12:09
2028-ig a 4iG 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabitképes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G-s vezeték nélküli technológiák használatával.
Közérdekű Orbán Viktor sorsát elemzi a New York Times
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 08:55
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke annyira elszigetelődött az Európai Unió vezető köreiben, hogy ezen várhatóan a jövő júniusi európai parlamenti választás sem fog javítani.
Közérdekű A döntéseinken is múlik, mennyit és hogyan élünk
Natív tartalom | 2023. november 6. 11:52
A tudomány fejlődésével mind egyértelműbbé válik, hogy az emberek a döntéseikkel érdemben tudják befolyásolni azt, hogy mennyi ideig élnek. Ráadásul kellő odafigyeléssel az életminőségünk is javulhat.
Közérdekű Veszélyben a mobilozó sofőrök, léptek a rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 14:43
A rendőrök rászállnak a vezetés közben mobilozókra, eddig több ezer felelőtlen sofőr ellen indult eljárás.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG