<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Demeter Szilárd komoly felháborodást kiváltó holokausztos írása kissé elterelte a figyelmet arról, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójaként, egy november közepi kormányhatározat értelmében jövőre jókora összeg fölött fog rendelkezni, amikor az irodalmi és kulturális folyóiratok támogatása kerül majd napirendre.

Igaz ugyan, hogy az NKA-ra épülő jelenlegi támogatási rendszert a kabinet nem tervezi megszüntetni, a megjelenő hatalmas, milliárdos pénzösszeg azonban jelentősen átrajzolhatja a most is elsősorban a folyóiratokra épülő hazai irodalmi és kulturális-tudományos élet erővonalait.

A november 17-i Magyar Közlönyben megjelent 1805/2020. számú kormányhatározat a folyóiratok támogatásának átalakításáról, annak szükségességéről beszél. Ennek kapcsán pedig a jövő évi költségvetésben 1 milliárd 800 millió forint többletforrás biztosításáról rendelkezik „művészeti tevékenységek és egyéb feladatok támogatása jogcímcsoport” javára.

Felelőssé a pénzügyminiszter mellett az emberi erőforrások miniszterét teszi meg. 

A döntés ugyanakkor nem csak egyetlen évre, hanem a ciklus hátralevő időszakára is szól, az imént idézett kormányhatározatból kiderül, hogy a 2022–2024. években is hasonló összeg, azaz évi 1 milliárd 800 millió forint áll majd rendelkezésre ugyanezen célokra a központi költségvetésben. 

A támogatások odaítélésekor a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a lebonyolító szerv, az egyes támogatások mértékéről pedig az emberi erőforrások minisztere a Petőfi Irodalmi Múzeum bevonásával dönt – fogalmaz a kormányhatározat. 

Hogy a támogatásból az egyes orgánumok miként és mennyivel részesednek, azt ma még nem lehet tudni, iránymutatásként maximum egy Demeter Szilárddal a Hajónaplóban megjelent interjú szolgálhat. Ebben, többek között úgy fogalmaz, hogy

„ Az 1,8 milliárd forint, amiről most beszélünk, nem csak a kiemelt jelentőségű folyóiratok pénze, ők továbbra megkapják a megszokott működési támogatásukat. (Ez a megjegyzés vélhetőleg az NKA-s pályázati pénzekre vonatkozik. A szerk.) Rengeteg olyan lap van azonban, ami kevésbé látszik, noha nagyon fontos a magyar kultúra egészének szempontjából. (…) Tehát nem az „önlegitim”, ún. értelmiségi műhelyeket szeretnénk finanszírozni alanyi jogon, mert az a magyar kultúra, a magyar közgondolkodás szempontjából kevéssé fontos, hanem azokat a kiadványokat keressük, amelyek hatni tudnak, hatni akarnak.”

És még egy összehasonlítási alapunk lehet. Hoppál Péter kulturális államtitkársága alatt ugyanis már volt arra példa, hogy az NKA-s pályázati rendszer mellett működött párhuzamosan egy másik is, ahol támogatáshoz jutottak a hazai folyóiratok. 

Ebben a rendszerben egymilliárd forintot osztottak szét három éven keresztül, a pótlólagos támogatás pedig az eredeti elképzelések szerint a vidéki folyóiratoknak járt volna. Menet közben ez annyiban változott, hogy öt budapesti folyóirat 100-100 milliós pótlólagos forráshoz jutott, míg a nagy vidéki hármas, a Jelenkor, a Tiszatáj és az Alföld 30-30 milliót kapott.

A lebonyolító szervezet pedig a Lezsák Sándor alá tartozó Nemzeti Művelődési Intézet volt.

A költségvetésbe jövőre betervezett 1,8 milliárd forintos pótlólagos támogatás jelentős összegnek tűnik, főleg akkor, ha ezt a kormányhatározat mellékletében szereplő 24 folyóirat között viszonylag egyenlő mértékben kívánnák elosztani (ebben az esetben 75 millió forintra számíthatnának a szerkesztőségek); ami azonban sokkal valószínűbb, és erre a PIM igazgatójának Hajónaplóban megjelent interjújában is találhatunk utalásokat, a támogatás ennél jóval szélesebb kört, így például határon túli folyóiratokat is érinteni fog.

Csak néhány hazai példa. Nincs benne a listában a miskolci Műút, a nyíregyházi Vörös Postakocsi, a zalai Pannon Tükör, vagy éppen a szekszárdi Dunatáj. 

Maga a kormányrendelet sem állítja egyébként, hogy csak a mellékletben szereplő 24 folyóirat pályázhat majd pénzekért. 

A szétosztható pénz nagyságát érdemes még egy vidéki folyóirat példáján szemléltetni. A pécsi Jelenkor éves költségvetése hozzávetőlegesen 30 millió forint körül alakul, a folyóirat az NKA-s pályázatból a 2017-2019-es időszakban 15,7 millió forinthoz jutott, 2020-ban pedig ez az összeg lecsökkent 12 millió forintra. A hiányzó összeget a lap önkormányzati forrásokból és egyéb pályázati pénzekből pótolja. Az előbbi ebben az évben 3,5 millió forint volt, amihez még 5 millió forintnyi lapárbevétel is társult. Költségvetésükön a lyukat pedig közösségi adománygyűjtéssel próbálják betömni. 

Címkék: Kultúra Kultúra

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Sok mindenben hasonlít a hajdani szamizdat és a mai online sajtó
Szarvas György | 2022. január 2. 13:15
Éppen negyven éve jelent meg a legrangosabb hazai szamizdat folyóirat, a Beszélő. Haraszti Miklós, a lap egyik korabeli szerkesztője ebből az alkalomból érdekes összevetést tett a nyolcvanas évek és a mostani nyilvánosság szerkezetével kapcsolatban. A nyilvánvaló különbségek mellett komoly hasonlóságok is tetten érhetők a két korszak között.
Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Kultúra Magyar História: Ezerszáz év, puha kötésben
Szarvas György | 2021. május 16. 14:22
Már-már unalomig ismert toposz, hogy a magyar társadalom nem sokat tud saját történelméről, és hogy ebben a megismerési folyamatban maga a történettudomány sem igazán siet a segítségére. A Magyar História most megjelent hétkötetes változata mindennek élő cáfolata, úgynevezett bookazine, azaz tartalmában egy komoly, friss történelmi kutatásokat felvonultató könyv, viszont mindez felgyorsult korunk igényeinek megfelelően magazin formátumban. A kötetekről Medgyesy Zsófia sorozatszerkesztővel beszélgettünk. 
Kultúra Hol van már a járvány? Hatalmas partit csaptak Vuhanban
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:54
Több ezren vettek részt a hagyományos vuhani könnyűzenei fesztivál, a Strawberry Music Festival szombati nyitónapján. Az esemény különlegességét az adta, hogy ebből a közép-kínai városból indult el a pár hónap alatt pandémiává fejlődő Covid-19, és ez az a milliós megacity, mely először szenvedte meg a teljes lezárást.
Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló