<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A James Webb, a Hold mögött elhelyezkedő speciális űrteleszkóp hamarosan megkezdi az első csillag vizsgálatát. A következő tíz évben talán pontosabb tudásunk lesz arról, hogyan és miként jött létre a galaxisunk.

1,6 millió kilométer után a James Webb teleszkóp elérte rendeltetési helyét, és a jelentések szerint hamarosan vizsgálni kezdi a HD 84406 csillagot, amely 241 fényévre helyezkedik el a Földtől és a Nagy Medve csillagkép része. A vizsgálat alatt készített képek egyelőre arra szolgálnak, hogy beállítsák az űrteleszkóp főtükrét, hogy az később az univerzum keletkezését kutathassa.

Az űrteleszkóp tudományos jelentősége óriási: a szakemberek az elkövetkező tíz évet előreláthatólag a bejövő adatok elemzésével fogják tölteni. Az idők kezdetéről származó fényt tanulmányozzák, és azt remélik, hogy így sokkal többet értenek meg a világegyetem keletkezéséről.

Megismerhetjük a múltat? - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldalMegismerhetjük a múltat? - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldal

A teleszkóp december 25-én indult Francia-Guyanából, 10 milliárd dollárt költöttek a fejlesztésére, és a tudósok összeszorított foggal várták, hogy odaútján valamely apró hibája miatt tönkremegy-e és a vállalkozást kezdhetik újra. Nem így történt: James Webb január 24-én elérte a célpontját. A Holdon túl helyezkedik el egy kis, stabil ponton, ahol Nap és a Föld gravitációs erői keverednek. Innen, a második Lagrange Pontról, az L2-ről fog a nap körül keringeni.

„Egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy megfejtsük az univerzum titkait”,

jelentette be Bill Nelson, a NASA adminisztrátora. A Webb-teleszkóp az első csillagok és galaxisok kialakulását fogja tanulmányozni, és olyan jelenségeket próbál megfigyelni, amelyek 13,7 milliárd évvel ezelőtt történtek.

Az űrteleszkópot egy NASA-tisztviselőről neveztek el, aki korábban az Apollo-programot felügyelte. James Webb a korábbi Hubble-nak háromszorosa méretben, és úgy készítették, hogy még elődjénél is régebbi űrmúltba láthasson.

Az űrteleszkóp még a Földön - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldalAz űrteleszkóp még a Földön - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldal

A James Webb jellegzetessége, hogy alkalmas a vörös és infravörös fény visszaverésére, a régi és messzi fények pedig az infravörös felé tolódnak el. Bár az első csillagok és galaxisok fénye csak gyengén figyelhető meg, de éppen ezt akarja befogni a James Webb. A cél a csillagok első generációját kutatása a bejövő fényjelekből, ezzel pedig egy sokkal komolyabb és átfogóbb tudás szerzése arról, hogy hogyan alakult ki az univerzum.

Nem lenne rossz végső soron egy paraszthajszállal többet tudni a kérdésről.

Címkék: Kultúra űrkutatás

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Ropogós, de meddig? Francia szakmai vita a bagettről
Elek Lenke | 2022. december 3. 18:42
Míg mi a lipicai kulturális örökség elismerésének örültünk, a franciák a bagett hasonló kitüntetésének.
Kultúra Kijevben megpróbálták ellopni Banksy egyik falfestményét
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:07
Megpróbálták ellopni Banksy neves brit utcaművész egyik festősablonnal készített alkotását a kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg – közölték a helyi hatóságok.
Kultúra A nap képe: pazar külsőt kapott Erdély legnagyobb magyar iskolája
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 17:02
Magyar állami támogatásból. 
Kultúra „Lesz Télapó meg karácsony, de nem úgy mint eddig” – üzente Putyin kulturális főharcosa
Mester Nándor | 2022. október 30. 11:35
Így is folyik az agymosás Oroszországban.
Kultúra Mozart megint mellbe vág, és ez nagyon jól esik
Mester Nándor | 2022. október 29. 15:29
Bécsbe már régen nem vásárolni jár az ember. Hanem például lenyűgöző Klimt-attrakciók miatt, Oskar Kokoschka csodáiért, vagy a nem reklámozott óramúzeum kedvéért. Templomba is lehet zarándokolni egy-egy jó klasszikus koncertre. A 21. század találmányai, főleg hozzáértő kezekben, viszont megdöbbentő dolgokra képesek. Olyanokra, amikkel másképp lehet befogadni a klasszikusokat. Például Mozartot.
Kultúra Putyin parancsba adta: orosz néző orosz filmet nézzen!
Mester Nándor | 2022. október 26. 19:13
Közben tucatszám zárnak be a mozik a hollywood-i stúdiók embargója miatt.
Kultúra Nyerj páros belépőt - 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 11:19
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 31. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra "Örömteli nézni, hogy külföldről ilyen nagy tömegben érkeznek" - óbudaiakat kérdeztünk a Szigetről
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2022. augusztus 11. 18:26
Két év után szerdától hétfőig újra van Sziget Fesztivál az Óbudai-szigeten. Ennek apropóján kíváncsiak voltunk az óbudaiak véleményére, mennyire tapasztalják a megnövekedett forgalmat, mennyire zajosak az éjszakák.
Kultúra Önkénteseket vár a Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu | 2022. július 22. 13:51
Két év kihagyás után újra várja az önkénteseket a Sziget.
Kultúra „Valószínűleg jobb befektetésnek tűnik megvenni egy műtárgyat, mint bankban tartani a pénzt” - interjú Virág Judittal a sikeres tavaszi aukciókról és a festménypiac helyzetéről
Bendl Vera | 2022. július 21. 05:43
Hanyatlás a műkincspiacon nem érzékelhető, sőt, nem várt sikereket hoztak a tavaszi aukciók, derül ki a Virág Judittal folytatott beszélgetésünkből. Akinél arra is kerestük a választ, mennyire fordultak a gyűjtők újabban a kortárs festők felé, hány forinttól érdemes műkincsben gondolkodni, és miért nem lehet soha olyan sikeres egy magyar festő, mint Picasso vagy Andy Warhol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG