<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A James Webb, a Hold mögött elhelyezkedő speciális űrteleszkóp hamarosan megkezdi az első csillag vizsgálatát. A következő tíz évben talán pontosabb tudásunk lesz arról, hogyan és miként jött létre a galaxisunk.

1,6 millió kilométer után a James Webb teleszkóp elérte rendeltetési helyét, és a jelentések szerint hamarosan vizsgálni kezdi a HD 84406 csillagot, amely 241 fényévre helyezkedik el a Földtől és a Nagy Medve csillagkép része. A vizsgálat alatt készített képek egyelőre arra szolgálnak, hogy beállítsák az űrteleszkóp főtükrét, hogy az később az univerzum keletkezését kutathassa.

Az űrteleszkóp tudományos jelentősége óriási: a szakemberek az elkövetkező tíz évet előreláthatólag a bejövő adatok elemzésével fogják tölteni. Az idők kezdetéről származó fényt tanulmányozzák, és azt remélik, hogy így sokkal többet értenek meg a világegyetem keletkezéséről.

Megismerhetjük a múltat? - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldalMegismerhetjük a múltat? - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldal

A teleszkóp december 25-én indult Francia-Guyanából, 10 milliárd dollárt költöttek a fejlesztésére, és a tudósok összeszorított foggal várták, hogy odaútján valamely apró hibája miatt tönkremegy-e és a vállalkozást kezdhetik újra. Nem így történt: James Webb január 24-én elérte a célpontját. A Holdon túl helyezkedik el egy kis, stabil ponton, ahol Nap és a Föld gravitációs erői keverednek. Innen, a második Lagrange Pontról, az L2-ről fog a nap körül keringeni.

„Egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy megfejtsük az univerzum titkait”,

jelentette be Bill Nelson, a NASA adminisztrátora. A Webb-teleszkóp az első csillagok és galaxisok kialakulását fogja tanulmányozni, és olyan jelenségeket próbál megfigyelni, amelyek 13,7 milliárd évvel ezelőtt történtek.

Az űrteleszkópot egy NASA-tisztviselőről neveztek el, aki korábban az Apollo-programot felügyelte. James Webb a korábbi Hubble-nak háromszorosa méretben, és úgy készítették, hogy még elődjénél is régebbi űrmúltba láthasson.

Az űrteleszkóp még a Földön - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldalAz űrteleszkóp még a Földön - forrás: Nasa's James Webb Telescope Facebook-oldal

A James Webb jellegzetessége, hogy alkalmas a vörös és infravörös fény visszaverésére, a régi és messzi fények pedig az infravörös felé tolódnak el. Bár az első csillagok és galaxisok fénye csak gyengén figyelhető meg, de éppen ezt akarja befogni a James Webb. A cél a csillagok első generációját kutatása a bejövő fényjelekből, ezzel pedig egy sokkal komolyabb és átfogóbb tudás szerzése arról, hogy hogyan alakult ki az univerzum.

Nem lenne rossz végső soron egy paraszthajszállal többet tudni a kérdésről.

Címkék: Kultúra űrkutatás

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Botticelli-nők bűnbe esnek, ráadásul 1,6 millió dollárért – egy festő hirtelen felértékelődése a piacon
Bendl Vera | 2022. június 26. 12:10
Anna Weyant műveiért legalább kétszázan állnak sorba, az idei aukciókon a becsült ár ötszöröséért keltek el a festményei. Vajon tartja-e ezt az iramot a művész, aki még Larry Gagosian kedvese is lett?
Kultúra Viccesek, de komoly céljuk van: a reményt szeretnék látni az ukrán gyerekek szemében, nem a félelmet - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 14:49
A Bohócok Határok Nélkül csapata Belgiumból jött Magyarországra, hogy nevetéssel gyógyítsák az ukrán gyerekek túlzottan is friss traumáit. Nem nyugszanak, amíg meg nem történik a csoda. 
Kultúra Egy plakát ára néhány százezertől több millióig terjedhet – art deco a Nemzeti Galériában
Bendl Vera | 2022. június 11. 14:12
Egyre keresettebbek a magyar plakátok. De vajon a magyar művészet melyik korszaka a legértékesebb a műgyűjtők számára? Az art deco plakátkiállítás kapcsán szakértőkkel beszélgettünk.
Kultúra A királyi (királynői) platinabiznisz – Metróvonal, teadélután és trifle torta
Elek Lenke | 2022. június 4. 18:02
Ez a hétvége emlékezetes lesz minden brit számára – de már azok voltak a néhány héttel ezelőttiek is.
Kultúra 150 ezer dollárért adhatják el az antik szobrot, pedig illegális műkincskereskedőknél is feltűnt
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:40
Az aukciósház tagad és értetlenkedik, a professzor fotókkal akarja bizonyítani a tárgy ismeretlen, sötét eredetét.
Kultúra Túl sokat tud rólunk
Jernei Gábor | 2022. május 15. 16:40
Könyvajánló Petőcz András Az öregasszony, aki valamikor kislány volt kötetéről.
Kultúra Két könyv, vér folyik bennük - könyvajánló
Bíró Vilma | 2022. március 14. 16:48
A közismert haditudósító, Jászberényi Sándor megírta, hogy milyen, ha valaki ott van, az egésznek a közepében. 
Kultúra Sok mindenben hasonlít a hajdani szamizdat és a mai online sajtó
Szarvas György | 2022. január 2. 13:15
Éppen negyven éve jelent meg a legrangosabb hazai szamizdat folyóirat, a Beszélő. Haraszti Miklós, a lap egyik korabeli szerkesztője ebből az alkalomból érdekes összevetést tett a nyolcvanas évek és a mostani nyilvánosság szerkezetével kapcsolatban. A nyilvánvaló különbségek mellett komoly hasonlóságok is tetten érhetők a két korszak között.
Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG