5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.

Silvio Berlusconi örökösei milliárdokat örököltek itt hagyott birodalmának köszönhetően, ám most mégis komoly dilemma előtt állnak, hogy mit kezdjenek az otthonával szemközti milánói raktárban felhalmozott hatalmas, többnyire értéktelen műalkotásokból álló gyűjteményével, melynek többsége meztelen nőket vagy Madonnákat ábrázoló festmény.

A volt miniszterelnök, aki idén júniusban, 86 éves korában hunyt el, állítólag élete utolsó éveiben gyűjtötte össze azt a 25 000 művet, aminek nagy részét a késő esténként futó televíziós vásárlási csatornákon keresztül vásárolt meg azzal a céllal, hogy csúcsgyűjtővé váljon.

Vittorio Sgarbi, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára, művészeti kritikus és Berlusconi közeli barátja azt mondja, hogy a tévés aukciókon eladott műalkotások megvásárlásának kényszere 2018-ban kezdődött a volt olasz elnöknél, mégpedig  az „álmatlanul töltött éjszakák” következtében – írja a The Guardian.

Silvio Berlusconi 2023 nyarán halt meg és jelentős örökséget hagyott maga után, bár az értéktelen festmények nem tartoznak feltétlenül bele. Fotó: Depositphotos
Silvio Berlusconi 2023 nyarán halt meg és jelentős örökséget hagyott maga után, bár az értéktelen festmények nem tartoznak feltétlenül bele. Fotó: Depositphotos

A RAI-n sugárzott oknyomozó sorozat, a Report szerint Berlusconi becslések szerint 20 millió eurót költött arra, amit Sgarbi „a silány festmények gyűjteményeként" jellemez, mert úgy tűnik, hogy politikusnál a hangsúly a minőség helyett a mennyiségre irányult.

A lap a La Repubblicára hivatkozva azt írja, hogy a gyűjtemény jókora terhet jelent most Berlusconi öt utódjának, már csak azért is, mert évi 800 ezer euróba kerül a Villa San Martinóval, a Milánó melletti Arcore-ban található főrezidenciájával szembeni hatalmas raktár fenntartása, amelyben a műveket tárolják.

Üzleti kapcsolatból barátság

Az egyik első szakértő, akit pár éve egy késő esti tévéárverés során felhívott Berlusconi, Lucas Vianini volt, aki aztán a milliárdos főkurátora lett.

„2018-ban történt, amikor a call centeres közölte velem, hogy Berlusconi hívott” – mondta a Reportnak Vianini, akit később meghívtak a Villa San Martinóba is. „Emlékszem, elsőként Duduval, a kutyájával találkoztam, csak utána jelent meg Berlusconi” – tette hozzá.

Vianini elmondta, hogy olyan festmény-csomagokat állított össze, amelyek között olyan tájképek voltak, melyek Berlusconi kedvenc városait, Milánót és Párizst ábrázolják. A Villa San Martinóval szemközti raktárról Vianini így nyilatkozott: „Berlusconi szerette, ha minden rendben volt ott… ő nem raktárként tekintett rá, inkább egyfajta butikra.”

Berlusconi raktárában számos meztelen nőt ábrázoló festmény is található, bár az nem világos, honnan származnak.

De vallási alakokat ábrázoló festmények százai is érkeztek a Galleria Newarte-tól, egy Nápoly melletti kereskedőtől. A tulajdonos, Giuseppe De Gregorio azt mondta a Reportnak, hogy alig akarta elhinni, amikor Berlusconi felhívta egy 150 eurós festmény felől érdeklődve.

„Azt mondta: „Elviszem!” – emlékezett vissza De Gregorio. Ezek után az üzleti kapcsolattartás és a barátság szárba szökött a két férfi között. De Gregorio  Berlusconi születésnapjára a politikus három méteres márványszobrát ajándékozta, amelyet a volt államfő a raktárban kiállított hatalmas önarcképe elé helyezett.

Felszámolják az értéktelen műgyűjteményt

A Berlusconi család a furcsa művészeti gyűjtemény megszüntetését tervezi, kivéve néhány, legértékesebbnek tartott darabot. „Nem tudom, hogy megkezdődött-e ezeknek a festményeknek a megsemmisítése, ami őszintén szólva művészi szempontból egyáltalán nem számítana bűncselekménynek" - mondta Sgarbit.

Berlusconi több, mint 6 milliárd euró értékű birodalmat hagyott hátra, amelyben futballklub, ingatlanok, jachtok és a Mediaset, Olaszország legnagyobb kereskedelmi műsorszolgáltatója található, s amiből főként a gyermekei részesülnek. 

Emellett 100 millió eurót hagyott társának, Marta Fascinának, 100 millió eurót testvérének, Paolónak, és 30 millió eurót Marcello Dell'Utrinak, a Forza Italia párt egykori szenátorának, aki börtönbüntetést kapott a maffiával való kapcsolata miatt.

Úgy tudni, hogy a család most azt fontolgatja, hogy a Villa San Martino-t, ahol Berlusconi üzleti és politikai találkozóknak, valamint néhány híres „bunga bunga” partijának adott otthont, múzeummá alakítja, de a műfestmények miatt még fáj a fejük. A 70 szobás villában egyébként vannak igazán értékes alkotások, Rembrandt és Titian festmény, valamint több száz portré is, melyek közül jó néhány Berlusconiról készült. Itt őrzik az olaszokkal kötött szerződését is Berlusconinak, amit az állami tévében szignózott és amelyben alacsonyabb adókat, több munkahelyet és az infrastruktúra kiépítését ígérte a 2001-es választások előtt. A házban lévő könyvtárban pedig több mint tízezer könyv található, például Winston Churchull és Margaret Thatcher életrajza is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Milyen válság? A Disney 60 milliárd dollárt költ vidámparkjaira
Mester Nándor | 2023. szeptember 30. 18:39
Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.
Kultúra Putyin kíméletlenül legyalulja az ukrajnai kulturális bázist 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 18:47
Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG