3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 

Egy kulturális élmény “beárazása” mindig nehéz kérdés, ugyanis a legkülönfélébb szempontokat kell figyelembe venni a piaci kereslettől kezdve a célcsoport összetételén át a fizetőképességéig. Vannak olyan szolgáltatók, amelyek nem hagyományos finanszírozási modellben gondolkodnak, hanem új lehetőségeket keresnek, például közösségi finanszírozás útján próbálnak támogatást szerezni egy-egy projekthez. A szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor cikke két közelmúltbeli sikeres projektet és egy harmadik, jelenleg is zajló próbálkozást mutat be. 

A magyar fotográfusokat tömörítő Pictorial Collective csapata a Petőfi utcák népe című fotókiállításuk album formájában való megjelentetéséhez gyűjtött pénzt a Brancs Közösség oldalán - derül ki az Mfor cikkéből. Az alkotók eredetileg 3,5 millió forint elérését tűzték ki célul, de a kampány végül közel 5,1 millió forintos bevételt hozott. A cikkben megszólal a projektben résztvevő egyik fotós, Bődey János is, aki szerint az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy kitalálják, mely platformokon és hogyan lehet elérni a célközönséget. 

Ha nincs állami támogatás, segíthet a közösségi finanszírozás. Legalábbis, ha sikerül megfelelő támogatottságot szerezni egy-egy kulturális projektnek
Ha nincs állami támogatás, segíthet a közösségi finanszírozás. Legalábbis, ha sikerül megfelelő támogatottságot szerezni egy-egy kulturális projektnek
Fotó: Privátbankár.hu

Közösségi adakozás segítette a Deim Pál neoavantgárd művész egyik művéből való szobor elkészítését is Szentendrén. A művész születésének 90. évfordulója alkalmából állított szobor elemeinek gyártását, összeállítását, felállítását és állagmegóvásának összköltségét körülbelül 8 millió forintra becsülték a szakemberek. Közösségi gyűjtéssel végül több mint 6 millió forintot sikerült összeszedni. 

Amint az a cikkből kiderül: a Godot Intézet is a hazai útkeresők közé tartozik. Kísérleti jelleggel idén április 3-tól vezették be a Prix Libre belépődíj modellt, ami Franciaországban már bevált mikrofinanszírozási gyakorlat. Lényege, hogy a vevő egy áruért vagy szolgáltatásért nem a piaci árat fizeti, hanem egy általa méltányosnak vélt összeget. Az Mfor érdeklődésére Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet művészeti vezetője elmondta: kezdeményezésük legfőbb célja, hogy proaktivitásra sarkallják a látogatókat, akik lehetőségeiket mérlegelve maguk dönthetnek róla, mennyit hajlandók a kultúrába “beletenni”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG