3p

Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.

Nem várt helykről kerülhetnek elő sokat érő kincsek - hozza a példákat a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó laptársunk az Mfor. Néha nem árt benézni az ajtó mögé, mert sokszor a tulajdonosok sem sejtik, hogy vagyont érő festményritkaság van a birtokukban.

Nem árt néha alaposan vizsgálódni
Nem árt néha alaposan vizsgálódni
Fotó: Jason Edwards

Az elmúlt években számos elveszettnek hitt, rég feledésbe merült vagy korábban ismeretlen festmény bukkant fel a legváratlanabb helyeken. 2019-ben például egy eredeti Cimabue-kép került elő. Nem is akárhonnan: egy idős francia nő konyhájából. A 13. századi firenzei festő Krisztus kigúnyolása (Christ Mocked) című alkotása évtizedekig a főzőlap felett kapott helyet. Tulajdonosa nem emlékezett rá, hogyan tett szert rá, görög ikonnak gondolta. A kép akkor került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, amikor az idős nő költözés előtt ki akarta dobni, ám családja tanácsára előbb értékbecslőhöz fordult.

Hasonlóan nagy port kavart, amikor kiderült, hogy ritka Brueghel-festményt fedeztek fel egy francia család otthonában, az ajtó mögött. A 17. században készült, szakértők szerint kivételes mű – ifjabb Pieter Brueghel alkotása – értékét 2023-ban 800 ezer euróra becsülték. Sorsa egészen 1900-ig rejtély, ekkor került az Észak-Franciaországban élő család birtokába. Hogy milyen úton-módon, arról nem maradtak feljegyzések, sem emlékek. 

Egy dél-olaszországi család otthonából került elő 2023-ban az a Sandro Botticelli-festmény, amit 1980 óta eltűntként tartottak nyilván. A 15. században élt reneszánsz festő 50x80 centiméteres, fára festett műve Szűz Máriát és a csecsemő Krisztust ábrázolja, és ismereteink szerint a római katolikus egyház számára rendelésre készült, 1470 körül. Értékét a szakemberek körülbelül 100 millió euróra (nagyjából 39 milliárd forintra) becsülik. Az 1900-as évek eleje óta egy nápolyi templomban függött, ám amikor 1982-ben földrengés rázta meg a környéket, a templom is megrongálódott. Hogy a festmény ne kallódjon el és ne sérüljön, egy nápolyi családhoz került, “megőrzésre”. 

Senki sem gondolta volna, hogy az 1999-ben bemutatott Stuart Little, kisegér című élőszereplős és animációs amerikai filmben egy rég elveszett magyar remekmű bukkan fel, ráadásul kellékként. Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című képét egy éles szemű művészettörténész szúrta ki családi mozizás közben. Barki Gergely, aki a budapesti Magyar Nemzeti Galéria kutatójaként tevékenykedett, azonnal felismerte a festményt annak ellenére, hogy korábban csak fekete-fehér fotót látott róla. Egyből felvette a kapcsolatot a film készítőivel, így derült ki, hogy a díszlettervező egy kaliforniai régiségboltban bukkant rá. A filmforgatás után magángyűjtő vette meg, aki végül Budapestre hozta a Virág Judit Galéria és Aukciósház árverésére: kikiáltási árát 110 ezer euróban állapították meg.

Címkék: Kultúra Műtárgy Piac

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra "Elegem van a háborúból, elegem van Putyinból" – orosz-ukrán összefogás Varsóban
Wéber Balázs | 2024. június 16. 19:05
Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG