BUX
36 058.98
+1.88%
+664.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 862.00
+2.25%
+41.00
RICHTER
6 665.00
+2.15%
+140.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2019. szeptember 27. 06:12

A Privátbankár.hu a közelmúltban lehetőséget kapott arra, hogy betekinthessen néhány német manufaktúra életébe, elbeszélgessen a vezetőikkel, és választ keressen sikerük titkára. A német tapasztalatok részben tanulságul szolgálhatnak a hasonló magyar műhelyek számára is. Sorozatunk első részében egy olyan manufaktúrát mutatunk be, ahol egy pár cipő 4000 eurónál kezdődik, mégis van rá kereslet, és ahol minden lábbeli egyedi műalkotás.

Nicola Marx cégvezető és üzlettársa. (Privátbankár.hu/Wéber Balázs)

A Meisterschuh üzlete a berlini Engeldamm utcában első pillantásra olyan cipészműhelynek tűnik, amit itt felejtettek a múlt századból – vagy még régebbről. Középen egy hatalmas, fából készült munkaasztal, felette egy Lehrwerkstatt-tábla (tanműhely), a falakon fogók, szeghúzók, sámfák; a sarokban egy huszonéves "inas" reszel elmerülten egy cipőtalpat.

Feltámasztott mesterműhely

Habár a hangulat letűnt korokat idéz, és a cég is tradicionális mesterműhelyként definiálja magát, valójában új vállalkozásról van szó, amelyet 2009-ben alapított Simon Schäfer cipész egy társával közösen 25 ezer eurós tőkével, az európai cipőkészítés fellegváraiból, Milánóból és Firenzéből hozott ötlet alapján.

Eleinte csak ortopéd cipőket készítettek, majd úgynevezett mestercipőkkel egészítették ki a palettát. A cégvezetők szerint lábbelijeik egyszerre egészségesek, csúcsminőségűek, elegánsak, és egész életre szólnak. Mindegyik egyedi darab, hiszen a szó szoros értelmében a megrendelő lábára szabják őket.

(Privátbankár.hu/Wéber Balázs)

A cipőket helyben, kézzel készítik, a munka 4-6 hónapig is eltarthat. Az alkotás folyamatába a vevőt is bevonják: elsőként egy szűk szobában, hagyományos módszerekkel, mintát vesznek a lábfejéről.

Itt kezdődik a mágia

– mondja Nicola Marx, aki érezhetően olyan manufaktúraként próbálja láttatni cégét, amely a szuper-exkluzivitást ötvözi a hagyományokkal.

A vevő  később próbacipőt kap, majd további 2-3 alkalommal is be kell fáradnia a műhelybe, mielőtt birtokba vehetné a kvázi műalkotást.

Égig érő árak

Az egyediségnek persze megvan az ára: Marx szerint a férfi cipők 4000-4500 eurónál kezdődnek (1,3-1,5 millió forint), de volt már olyan lábbeli, amelyért 9 ezer eurót (hárommillió forint)  fizetett ki a megrendelő. Tavaly mintegy 100 cipőt készítettek, idén 150 a cél.

Elefántbőr-cipő 6000 euróért. (Privátbankár.hu/Wéber Balázs)

De ki tudja mindezt megfizetni? Bár az ügyvezető szerint tengerentúli ügyfeleik is vannak, vevőik többsége 30 és 60 év közötti jómódú, német, jellemzően berlini férfi.

Ugyanakkor nyitnak a nők felé is, akik már potom 2500 euróért beszerezhetnek egy csinosabb lábbelit – vagy még kevesebbért, hiszen az ortopéd cipők vásárlását a német egészségügyi rendszer bőkezűen támogatja.

Nyereséges modell

Habár a Meisterschuhnak ma már kiforrott, visszatérő vevőköre van, az új vevők többsége azért nem az utcáról sétál be.

Több orvossal dolgozunk együtt, akik hozzánk küldik a pácienseiket

– mondta a Privátbankár.hu-nak Nicola Marx, bepillantást engedve az üzleti modell egy részébe. Azon kérdésünkre pedig, hogy végeredményben nyereségesek-e, részletek említése nélkül határozott igennel válaszolt.

(Privátbankár.hu/Wéber Balázs)

A cég persze csak egyike azon manufaktúráknak, amelyek profitálnak a német társadalom életszínvonalából, valamint abból az attitűdből, amely előnyben részesíti a helyi, kézzel készített, tradicionális termékeket a nemzetközi láncok tömegáruival vagy éppen luxuscikkeivel szemben.

A legjobb német manufaktúrák között emlegetik a baden-badeni  Vickermann&Stoyát, a hamburgi Klemann Shoest és Annabelle Stephant, valamint Marion Peduto  cipészmester müncheni műhelyét is – és a sort még lehetne folytatni.

(Privátbankár.hu/Wéber Balázs)

A Meisterschuhnak egyébként 25 alkalmazottja van, többségük a cipőkön dolgozik. Amikor egyiküket arról kérdeztem, hogy építészként miért szegődött el egy cipészműhelybe, azt válaszolta: ez a munka kreatívabb, szívesebben csinálja.

Minden cipő egyedi. Mindegyikbe bele tudom tenni magamat.

Kapcsolódó anyagok:

A nő, aki szerelmes lett a mustárba – Mesés manufaktúrák 2.
A bizniszbohóc, aki nagyon más akart lenni – Mesés manufaktúrák 3.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Újranyitás a Budapest Parkban
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 19:13
A hatályos rendelet szerint augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani, arról viszont nem szól a fáma, hogy mi lesz augusztus 16-tól. Hiába indult el a szabadtéri koncertek szezonja, az ebben az üzletágban tevékenykedő cégek idei bevételeit nagyrészt elvitte a vírus. A Piac & Profit magazinban Pálffy András, a Budapest Park alapítója, stratégiai és innovációs vezetője mondja el a vállalkozás túlélési stratégiáját.
Kultúra Bekerülhetnek-e a magyar történelemtankönyvekbe a romák? - interjú Derdák Tiborral
Szarvas György | 2020. június 28. 14:29
Jelenleg is folyik egy olyan munka a Belügyminisztériumban, mely a roma oktatásüggyel rendszerszinten kíván foglalkozni, a kerettanterv módosítása van éppen napirenden. Magyarországon a romák történelme ma még nem szerves része a magyar történelemnek, és ez a tankönyvekben sem jelenik meg. Az okokról és a lehetséges megoldásról kérdeztük Derdák Tibort, a Dr. Ámbédkar középiskola igazgatóját, szociológust.
Kultúra Kapolcs harminc évéről, személyesen - interjú Galkó Balázzsal
Szarvas György | 2020. június 27. 18:04
A rendszerváltás évében indult első, tisztán kulturális rendezvénysorozat, a Kapolcsi Művészetek Völgye az elmúlt években számtalan változáson ment keresztül, legutóbb is módosult a tulajdonosi kör, de a fókusz mindig is a kultúrán volt. Galkó Balázzsal az eseményhez köthető személyes emlékeken méláztunk el egy pillanatra.
Kultúra A nap képe: Varga Mihály cirógat
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 13:01
A pénzügyminiszter navos kiskutyával ismerkedett pénteken.
Kultúra "Házkutatástól házkutatásig éltük az életünket" - interjú Hodosán Rózával
Szarvas György | 2020. június 21. 19:33
Egyre több, közelmúltunk történetét feltáró munka jelenik meg a hazai könyvpiacon. Legutóbb Mitrovits Miklós: Tiltott kapcsolat címmel írt könyvet a hetvenes-nyolcvanas évek magyar-lengyel ellenzéki együttműködéséről. A demokratikus ellenzék soraiban a nők is hangsúlyos szerepet vittek; Hodosán Róza mesél az akkori évekről.
Kultúra A nap képe: megtartották az első koncertet Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. június 18. 11:29
De kicsit másképp, mint megszoktuk. Az össznépi pogózásra még várni kell.
Kultúra 6,5 milliárdból ünnepeljük idén augusztus 20-t, és ebben a tűzijáték még bent sincs
Privátbankár.hu | 2020. június 15. 09:58
Háromnapos fesztivál lesz, a pandémia utáni újrakezdés jegyében.
Kultúra "Ez egy vadnyugati életforma" - Klein Dávid és Suhajda Szilárd vallomása hegymászásról, szponzorkeresésről és koronavírusról
Tiszai Balázs | 2020. június 14. 14:17
Nagyon izgalmasnak ígérkezett Klein Dávid és Suhajda Szilárd számára a tavaszi szezon a Himalájában. A páros a Makalu megmászására készült, ami nemcsak önmagában lett volna jelentős, de egyben felkészülésnek is tekintették jövő évi projektjükre, amikor visszatértek volna az Everestre, hogy oxigénpalack nélkül érjék el a világ tetejét. Aztán hirtelen minden álom összetört, amikor elszabadult a koronavírus. A Himalája „bezárt,” a terveket pedig jegelni kellett. De honnan volt rá pénz? És mi lesz most?
Kultúra Újabb múzeumból csinált kiemelt ügyet a kormány
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 06:56
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ végleges elhelyezésére szolgáló épületegyüttes rekonstrukcióját, a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánították - derül ki a friss Magyar Közlönyből.
Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
hírlevél