TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A világ első számú operaházában a világ legjobb karmestere a legkiválóbb művészekkel viszi színpadra a lélegzetelállító eposzt - ennyiből már tudhatjuk, hogy valami egészen rendkívüli dolog vár ránk január 22-én, amiből persze jó eséllyel szinte mind kimaradunk. Csakhogy ez utóbbi most nem igaz: a Bayerische Staatsoper A walkürjét most az is élőben láthatja, akinek éppen nincs 842 eurós belépőjegye.

Január 22-én a müncheni Bayerische Staatsoper színpadán Kirill Petrenko vezénylésével, Andreas Kriegenburg rendezésében, Simon O’Neill, Nina Stemme és Wolfgang Koch főszereplésével lesz látható A Nibelung gyűrűjének második epizódja, A walkür. S mindezt az operaház saját oldalán, ingyen élőben közvetíti.

Miután mindenki kiőrjöngte magát a hirtelen jött örömteli sokkhatástól, vegyük sorra, miért is örülünk ennek ennyire.

A világ első számú operaháza

A Bayerische Staatsoper a világ első számú operaháza. Lehet nagy neve a Scalának, lehet nagyon trendi a Covent Garden, csodálhatjuk a Metropolitant, mégis még ezek közül a vezető, hibátlan munkát folytató házak közül is képes kiemelkedni a müncheni intézmény. A Bayerische sikere összetett. Egyrészt ők dolgoznak a legnagyobb költségvetésből – a magas jegyárak mellett az állami támogatásuk sem elhanyagolható, de a privát mecenatúra is biztosítja az eurómilliókat a produkciók létrehozására.

Ugyanakkor a Nikolaus Bachler vezette intézmény nem retten meg a hatalmas összegektől és komoly felelősségtől. Nem a biztosra megy, nem fixen sikeres kész előadásokat vásárol meg, hanem felkutatja a legjobb rendezőket a világ minden tájáról, a legjobb alkotókat szerződteti és a színvonalat kegyetlenül magasan tartja. Bachler egy élő, lüktető színházat tart a kezében, ami mind művészi és anyagi szempontból is a vezető operaház a világon. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy az intendáns aktívan és állandóan részt vesz a színháza életében - a közönség pedig igyekszik mindezzel tartani a lépést. Ez nem az a hely, ahol a jegyeladás felpörgetése érdekében csökkentenének a színvonalon, hogy a nézőnek is könnyen fogyasztható legyen a végeredmény. Nem, itt a lehető legjobb a néző-alapanyag, akiknek már-már küzdeniük kell a jegyekért.

Különösen fontos volt a ház számára egy olyan A Nibelung gyűrűjét színpadra tenni, ami mind zeneileg, mind tartalmilag felülmúlja a bayreuthi előadásokat - de legalábbis egy színvonalon van azokkal. (Bayreuthban szintén Kirill Petrenko vezényli az operaciklust.) Az előadást Andreas Kriegenburg progresszív-konzervatív, a vizualitásra komolyan építő német rendező jegyzi, aki egyébként a Bayerische állandó, visszatérő rendezője. Egy zseni.

A walkürt nagyon pontosan értelmezte és egészen észveszejtően mozgatja a teljes masinériát - A Gyűrűk Ura-rajongókban is meg-megáll az ütő előadás alatt. Valóban sikerült megugrania a szintet, és bár szentségtörés volna azt mondani, hogy a bayeruthi előadások fölé került, azt mindenképp kimondhatjuk, hogy nem árnyékolja be Bayreuth a müncheni előadásokat.

Honnan vette remek ötleteit J. R. R. Tolkien...?

A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya külön-külön is műsorra tűzhetők, ám Wagner álma az volt, hogy egymást követő napokon játsszák a műveket - júniusban a Bayerische így tűzi majd műsorára a műveket. A Nibelung gyűrűje talán az egyik legtöbbet emlegetett operamű, ahogy Wagner neve is közkincs lett. Akiket érdekel az opera és tudják is, hogy miről beszélnek, vagy rettegnek tőle vagy imádják. A Ring (mert így szoktunk rá hivatkozni leginkább) elképesztően bonyolult és lírai, egy lélegzetelállító eposz a világunk keletkezéséről és létezéséről, leginkább germán és skandináv mítoszok alapján.

A zene és a librettó is tökéletes, ugyanakkor borzasztóan bonyolult és színpadra állítani igen költséges. Csak a legjobb énekesek, karmesterek, zenekarok és rendezők tudnak megbirkózni vele.

Mit lehet elérni csillagászati költségvetéssel?

Kirill Petrenko napjaink legfontosabb, legjobb karmestere. Zsenialitása megkérdőjelezhetetlen. Az omszki fiatalember bécsi tanulmányai után minden olyan helyen vezényelt, ami fontosnak számít, majd 2002 és 2007 között a Komische Oper főzeneigazgatója volt. 2013-tól a Bayeruthi Wagner Fesztivál karmestere, szintén 2013-tól a Bayerische Oper főzeneigazgatója. A szerződése eredetileg 2018-ig szólt, de 2015-ben meghosszabbították azt 2021-ig, amikor azonban mindenképpen távoznia kell a frissesség fenntartása érdekében, de vendégkarmesterként egészen 2025-ig van produkciós szerződése az operaházzal - és valószínűleg később is vissza fog járni vezényelni.

Ezek után nem meglepő, hogy az énekesek terén sem fukarkodik a pénzzel és energiával az operaház. Az adott szerepekre a legjobb művészeket szerződtetik, nem számít a név, a karrier - semmi, csak az, hogy az adott karaktert színészileg, külsőre és hangban egyaránt tökéletesen tudja produkálni. Az operaházban még a legnagyobb neveknek is presztízs fellépni - ha valaki a Bayerischében énekel, akkor el van intézve az élete.

A közvetítés január 22-én délután öt órakor kezdődik, és tartja a wagneri tradíciókat, így a szünetek megfelelően hosszúak lesznek. 18:05 és 18:40 között lesz az első szünet majd 20:10 és 20:55 között a második. Az előadás 22:05-kor fejeződik be - és ezt percre pontosan be fogják tartani. A vendégek egy része a magángépet ehhez szervezte - hogy még elérjen egy pár órával későbbi tárgyalást valahol a világban...

Nagyon jó lesz.

Az előadás honlapja itt található, a jegyek természetesen már évekkel ezelőtt elfogytak, amíg még kaphatóak voltak, addig 57 és 842 euró közötti áron kínálták őket. A közvetítés Facebook-eseménye itt található, maga a közvetítés ezen a linken lesz elérhető.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
Kultúra "Finoman fogalmazunk, ha a háborúval automatikusan együtt járó jelenségről beszélünk" - videóinterjú Kenyeres István történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 6. 19:28
Emlékművet állít a főváros a háborúkban megerőszakolt nőknek, melynek átadását 2023-ra tervezik. Már ez a viszonylag hosszú időszak, vagyis a három év is jelzi, hogy az előkészítés máshogyan zajlik majd, mint azt az utóbbi időben megszoktuk. Nemzetközi konferencia, a témában zajló előadássorozat, és nemzetközi pályázat biztosítja majd, hogy ne egy, az éppen aktuális hatalom történelemszemléletét tükröző emlékmű szülessen. Most valóban a szakmai érvek lesznek a döntőek. 
hírlevél