3p
Az ország egykor a Római Birodalom éléskamrája volt, ma pedig kicsiny megművelhető és lakható területén 100 millióan zsúfolódnak össze. Egyiptomról van szó: az ország már masszív gabonabehozatalra szorul, a kormány pedig kampányt kezdett, „kettő elég” címmel, ami a családonkénti gyerekek számára vonatkozik.

Ősi civilizációk

A Nílus völgye és deltája az egyik legősibb civilizációnak adott otthont, nem kis részben azért, mert kitűnő gabonatermő képességével bőségesen ellátta a népességet. Róma nem nőhetett volna már az ókorban milliós nagyvárossá, ha nem tudják a Nílus-deltából hajókon szállított gabonával ellátni. A terület viszont nem nagy: a Nílus-delta és a folyó menti keskeny, maximum 20 km széles termőterület összesen 33 ezer négyzetkilométernyi, ami bő egyharmada Magyarország jelenlegi területének.

Népességrobbanás

A 19-20. században Egyiptomban népességrobbanás zajlott, ahogy sok helyen máshol is, de érdekes módon az országban ez nem lassult le mostanra, noha a hasonló fejlettségű országok nagy részében már visszaesett az ütem. Egyiptom népessége azonban évi 2 százalékkal nő, és a worldometers.info weboldal az ENSZ adatai alapján úgy becsli, hogy épp most érte el a 100 millió főt. A becslések persze eltérőek, van, aki szerint csak jövőre lépik át a bűvös határt, de ez a lényegen nem változtat. Sokan vannak, túl sokan, és még sokkal többen lesznek.

Kettő elég

Mennyivel más probléma ez, mint nálunk, ahol CSOK-ot és nagy adókedvezményeket adnak, csak legyen 3 vagy több gyerek a keresőképes családok egy részében, míg Egyiptomban az elnök most meghirdette a „kettő elég” programot. Nem alkalmaznak olyan szigort, mint Kínában, amikor meg kellett fékezni a túlzott népességnövekedést, ehelyett az ENSZ segítségével családtervezési programokat indítanak, és segítik a fogamzásgátlás elterjedését. A kampány a közösségi médiában is fut, így a leginkább érintett fiatal párokat könnyen meg tudják szólítani.

Nagy ország, de nagyrészt lakhatatlan

Az ország területe önmagában óriási: egymillió négyzetkilométer, de ennek 97 százaléka sivatag, így alkalmatlan a mezőgazdálkodásra, és nagy része eleve az emberi életre is. A megművelhető kis földterületből egyre több területet vesznek el a lakóterületek, ahogy nő a népesség, mindemellett az ivóvízellátás is egyre nehezebb, mivel az egyetlen érdemi forrás a Nílus.

A 20 legnépesebb ország, forrás: worldometers.info

Egyiptom a 14. ország, melynek lakossága átlépi a bűvös százmilliós határt, Afrikában pedig a harmadik Nigéria és Etiópia után, de ilyen súlyos problémával egyikük sem küzd, mivel népességarányosan is sokkal nagyobb élhető és mezőgazdaságilag megművelhető területek állnak rendelkezésükre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG