<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az ország egykor a Római Birodalom éléskamrája volt, ma pedig kicsiny megművelhető és lakható területén 100 millióan zsúfolódnak össze. Egyiptomról van szó: az ország már masszív gabonabehozatalra szorul, a kormány pedig kampányt kezdett, „kettő elég” címmel, ami a családonkénti gyerekek számára vonatkozik.

Ősi civilizációk

A Nílus völgye és deltája az egyik legősibb civilizációnak adott otthont, nem kis részben azért, mert kitűnő gabonatermő képességével bőségesen ellátta a népességet. Róma nem nőhetett volna már az ókorban milliós nagyvárossá, ha nem tudják a Nílus-deltából hajókon szállított gabonával ellátni. A terület viszont nem nagy: a Nílus-delta és a folyó menti keskeny, maximum 20 km széles termőterület összesen 33 ezer négyzetkilométernyi, ami bő egyharmada Magyarország jelenlegi területének.

Népességrobbanás

A 19-20. században Egyiptomban népességrobbanás zajlott, ahogy sok helyen máshol is, de érdekes módon az országban ez nem lassult le mostanra, noha a hasonló fejlettségű országok nagy részében már visszaesett az ütem. Egyiptom népessége azonban évi 2 százalékkal nő, és a worldometers.info weboldal az ENSZ adatai alapján úgy becsli, hogy épp most érte el a 100 millió főt. A becslések persze eltérőek, van, aki szerint csak jövőre lépik át a bűvös határt, de ez a lényegen nem változtat. Sokan vannak, túl sokan, és még sokkal többen lesznek.

Kettő elég

Mennyivel más probléma ez, mint nálunk, ahol CSOK-ot és nagy adókedvezményeket adnak, csak legyen 3 vagy több gyerek a keresőképes családok egy részében, míg Egyiptomban az elnök most meghirdette a „kettő elég” programot. Nem alkalmaznak olyan szigort, mint Kínában, amikor meg kellett fékezni a túlzott népességnövekedést, ehelyett az ENSZ segítségével családtervezési programokat indítanak, és segítik a fogamzásgátlás elterjedését. A kampány a közösségi médiában is fut, így a leginkább érintett fiatal párokat könnyen meg tudják szólítani.

Nagy ország, de nagyrészt lakhatatlan

Az ország területe önmagában óriási: egymillió négyzetkilométer, de ennek 97 százaléka sivatag, így alkalmatlan a mezőgazdálkodásra, és nagy része eleve az emberi életre is. A megművelhető kis földterületből egyre több területet vesznek el a lakóterületek, ahogy nő a népesség, mindemellett az ivóvízellátás is egyre nehezebb, mivel az egyetlen érdemi forrás a Nílus.

A 20 legnépesebb ország, forrás: worldometers.info

Egyiptom a 14. ország, melynek lakossága átlépi a bűvös százmilliós határt, Afrikában pedig a harmadik Nigéria és Etiópia után, de ilyen súlyos problémával egyikük sem küzd, mivel népességarányosan is sokkal nagyobb élhető és mezőgazdaságilag megművelhető területek állnak rendelkezésükre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos