5p
1878 júliusában ért véget a Berlini Kongresszus, amelyet Andrássy Gyula, akkor az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere javasolt, ő is szervezte meg, és szinte uralta az eseményt. Gondolkodása stratégiai volt, és jól is látta a fenyegető jövőt, de nem jó megoldásokat talált rá. Tény viszont, hogy Európa sorsának meghatározásában egy magyarnak ekkora szerepe soha máskor nem volt.

Andrássy közismert története eleve érdekesség: az 1848-49-es szabadságharcban való részvételéért 1951-ben távollétében jelképesen felakasztották, később, mikor Ausztria szorongatott helyzetbe került, mégis ő hozta össze a kiegyezést, majd ő tette a halálos ítéletét jóváhagyó Ferenc József fejére a magyar koronát.

A fennmaradás egyetlen útja

Andrássy lépése logikus volt: épp 1848 eseményei során jött rá, hogy az ezeréves Magyarország teljesen önállóan már nem tudna fennmaradni, hisz a benne élő népek szétfeszítik. A kettős monarchia viszont lehetővé tette, hogy fennmaradjon egy soknemzetiségű birodalmon belül. Azt is hamar látni kezdte a stratégiai gondolkodó, hogy maga a Monarchia is egy meglehetősen bizonytalan szerkezet a kialakuló nemzetállamok Európájában, ezért amikor a magyar miniszterelnökséget felcserélte a közös külügyminiszterségre, a Monarchia stabilizálásán kezdett dolgozni.

Az imperialista

A Monarchiától délre a Balkánon recsegett-ropogott a régi török birodalom, és egyrészt az egykor leigázott nemzetek szerettek volna felszabadulni, másrészt az imperialista hatalmak szerettek volna darabokat megszerezni belőle (elsősorban Oroszország), de érdekes módon Andrássy is könnyen beleszokott az imperialista szerepbe, mögötte a Monarchiával, amely tetszőlegesen szövetségeket köthet. Egy darabig lényegében ő folytatta a Habsburgok évszázados politikáját.

Az 1870-es években több tartomány fellázadt a török uralom ellen, ezeket a törökök próbálták leverni, de közben Oroszország is beavatkozást fontolgatott, hogy megvalósítsa régi álmát, és eljusson a Boszporuszig, miközben Andrássy is kigondolta, hogy egyszerűen elveszi Boszniát a törököktől. Utóbbi ötletének az adott racionalitást, hogy ezzel meg akarta törni a délszláv egyesülés folyamatát, mert tudta, hogy ez maga alá temetheti a Monarchiát. 1877-ben Budapesten meg is egyezett az oroszokkal, hogy ki mit foglal el és mely országok nyerhetnek függetlenséget, ezek után az orosz haderő megindult Törökország ellen.

San Stefano

Kezdeti nehézségek után az oroszok jól elverték az oszmán haderőt, Konstantinápoly kapujában álltak, és megkötötték a szultánnal a San Stefanó-i békét, melyben létrehozták a független Nagy-Bulgáriát, két éves orosz megszállással. Ebbe Macedónia is beletartozott, a törököknek lényegében csak Albánia maradt volna a Balkánon.

Andrássy erre ideges lett, mert nem így szólt a budapesti megegyezés, de Anglia is megráncolta szemöldökét, mivel ő időtlen idők óta fékezni óhajtotta az orosz terjeszkedést a Boszporusz felé. Andrássy ezért felvetette, hogy tartsanak egy békekonferenciát Berlinben, ahol Európa összes hatalma összegyűlik, és hoznak egy elfogadható egyezményt a San Stefano-i helyett. Tőle még csak nem ijedtek volna meg az oroszok, de Angliához fordult támogatásért, az pedig mindjárt egy flottát küldött a Boszporuszhoz.

A Berlini Kongresszus

Ez már elég meggyőző volt, a cár beleegyezett a Berlini Kongresszuson való részvételbe. A Kongresszuson Andrássy volt az egyik vezető személyiség, mellette még Bismarck német kancellár brillírozott. Az eredmény: Macedónia és néhány terület marad a törököké, csak egy kisebb Bulgária jöhet létre, az is szultáni függésben, rövid orosz megszállással, ugyanakkor Szerbia, Montenegró és Románia névleg is függetlenné válik a törököktől, a Monarchia pedig megszállja és igazgatja Boszniát, noha az jelképesen a szultán befolyási övezete marad.

Mellényúlt Boszniával

Bosznia megszállása hibának bizonyult: díszmenet helyett kemény harc lett, Bosznia népei keményen harcoltak az új hódító ellen, több hónap alatt sikerült csak leverni őket. Ez a kudarc végül Andrássy posztjába is került, bár hosszabb távon az volt az igazi tragédia, hogy Bosznia egy tűzfészek maradt, felkelésekkel, merényletekkel, és végül ennek esett áldozatul a későbbi trónörökös is, megadva az okot az első világháború kirobbantására, amely végül maga alá temette úgy a Monarchiát, mint a történeti Magyarországot.

A végzetes fegyverbarátság

Andrássynak volt még egy intézkedése, ami végzetesnek bizonyult: úgy összebarátkozott Bismarckkal, hogy 1879-ben összehozott egy katonai és védelmi egyezményt a Monarchia és Németország között. Az annyira tartós lett, hogy 1914-ben elősegítette Szerbia megtámadásának könnyelmű döntését, amelyről tudni lehetett, hogy Oroszországot berántja a háborúba, a németeknek pedig ekkor a szerződés szerint muszáj volt belépniük.

Ha nincs ez a szerződés a Német Birodalommal, egyedül nem mert volna a Monarchia nekimenni Szerbiának, hogy aztán Oroszországgal nézzen szembe, és így belefusson egy vesztes világháborúba, amiből Magyarország a lehető legrosszabb módon került ki. Egy máig érvényes következtetése is van az esetnek: jobb Oroszországgal tárgyalni, mint ellenségeskedni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG