<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre annyi pénzt kapunk Brüsszelből, amennyi a magyar társasági adóból 5 év alatt folyna be. Ennek megfelelően a gazdaságfejlesztés és a felzárkóztatás területén minden második forint az uniónak köszönhető, és e források hiánya érzékelhető lenne az oktatás területén is.

A nemrég benyújtott 2014-es költségvetésben tovább emelkedik az Európai Uniótól várt támogatás mértéke. A jövő évi büdzsében szereplő 1735 milliárd forint 179 milliárd forintos növekedés az idei évi előirányzathoz képest. A Brüsszelből érkező összeg az állam összes bevételének közel 12 százaléka, nagyságrendileg annyi, mint az összes személyi jövedelemadó, vagy 5 évnyi bevétel társasági adóból, esetleg tízévnyi az ágazati különadóból. A támogatás értéke a kiadási oldalon nagyjából megfelel az oktatás finanszírozására fordított állami pénzek nagyságával, és meghaladja némileg az egészségügy éves finanszírozására fordított összeget.

Van, hogy a kevesebb több

Persze az elmúlt évek tapasztalatai némi óvatosságra intenek. Uniós csatlakozásunk óta a ténylegesen lehívott összeg átlagosan negyedével elmaradt a tervezettől, ami a következő év esetén több mint 400 milliárd forintot jelent.

Ha így alakulna 2014-ben, az persze nem feltétlenül jelentené az államháztartási hiány növekedését - sőt... Korábban volt olyan év, amikor éppen az javította a költségvetési egyenleget, hogy tervekhez képest kevesebb uniós beruházást sikerült megvalósítani, és emiatt kevesebb önrészt kellett a projektekhez biztosítani a költségvetésnek. Jövőre egyébként az összes uniós támogatás mellé kötelezően kifizetendő önrész a költségvetési törvény szerint 438 milliárd forint.

Mit adtak nekünk a brüsszeliek?

Az irományból most először az is kiderül, hogy pontosan mely területekre fordítja hazánk a Brüsszelből érkező pénzeket és hogy ez miként viszonyul az összes állami ráfordításhoz. Uniós függőségünk leginkább a gazdaságfejlesztés területén érhető tetten, de minden egyes forint adóbevételből finanszírozott hazai forrás mellé majdnem egy forintot rak Brüsszel a felzárkóztatáshoz kapcsolódó projektek esetén is (lásd a táblázatot).

Ez utóbbi terület magába foglalja a jóléti és szociális intézményi szolgáltatásokat, a lakásügyekkel kapcsolatos kiadásokat, a közlekedési és távközlési tevékenységeket, a környezetvédelmet, valamint a mezőgazdasággal kapcsolatos állami költések egy részét.

Az egyes területekre fordított uniós támogatások nagysága és aránya (milliárd forint)
Hazai forrás Uniós támogatás Összesen Uniós támogatás aránya
Államkorszerűsítés 514,1 62,2 576,3 11%
Egészségügy 2 156,7 133,8 2 290,5 6%
Oktatás 1 505,5 300,0 1 805,5 17%
Közbiztonság 534,8 8,1 542,9 1%
Gazdaságfejlesztés 586,8 603,4 1 190,2 51%
Felzárkóztatás 1 224,1 1 037,8 2 261,9 46%
Forrás: MKOGY. Ebben a felosztásban az önrész is az uniós támogatások között szerepel.

Kisebb mértékű, de messze nem elhanyagolható az Európai Unió szerepe a törvényhozó és végrehajtó szervek kiadásaiban (államkorszerűsítés), valamint az egészségügy és az oktatás finanszírozásában.

+1846 milliárdos egyenleg

Összességében az uniós egyenlegünk jövőre is meglehetősen kedvező: a már említett 1735 milliárd forintos támogatás mellett jórészt közvetlen termelői támogatás formájában a költségvetésen kívül is érkezik 399,7 milliárd forint Brüsszelből, míg a magyar állam a tervek szerint jövőre 288,7 milliárd forinttal járul hozzá az Európai Unió költségvetéséhez. Így a brüsszeli számlánk tervezett egyenlege 1846 milliárd forint lesz jövőre

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin rákos, szanatóriumba kerülhet és nem tér vissza a hatalomba
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
Makro / Külgazdaság Példátlan fegyverszállítmányok érkeznek Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:49
Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába - jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.
Makro / Külgazdaság Kolumbiai katonák tanítják az ukránokat aknamentesítésre
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:26
Egy csapat kolumbiai katona utazik Európába, hogy ukrán kollégáikat aknamentesítési technikákra oktassák.
hírlevél
Ingatlantájoló