7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az új nagyhatalmi konfrontáció már a hidegháborúnál jóval szélesebb biztonságpolitikai keretrendszerben zajlik. De mire használja Putyin a „stratégiai korrupciót” térségünkben? Káncz Csaba jegyzete.

2022-ben minden jel szerint tovább folytatódik az intenzív és elkeseredett vetélkedés a vezető atomhatalmak között.  Noha a tavaly nyári genfi csúcs óta a színfalak mögött az amerikai és orosz diplomaták konstruktív, bár törékeny tárgyalásokat folytatnak a nukleáris fegyvereket érintő „stratégiai stabilitás” témájában, Washington és Peking között ezek még csak idén kezdődhetnek – már ha egyáltalán lesz belőle valami.

Újjáéled az orosz világ ideológia – Vlagyimir Putyin. (Alexei Druzhinin/Sputnik/EPA)
Újjáéled az orosz világ ideológia – Vlagyimir Putyin. (Alexei Druzhinin/Sputnik/EPA)

A 2018 februárjában bemutatott 74 oldalas amerikai nukleáris doktrínából („Nuclear Posture Review”) kiderül, hogy Washington atomfegyverrel válaszolhat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen esetlegesen intézett olyan nagyobb támadásokra is, amelyeket nem atomfegyverekkel követnek el.

Eltapossák, aki útban van

Az új doktrína kidolgozása jelenleg zajlik, a tervek szerint az idei év elején hozzák nyilvánosságra és minden jel szerint ez sem a visszafogottságáról lesz nevezetes. 

Történt pedig, hogy 9 hónapos ténykedés után a Pentagon tavaly októberben eltávolította azt a Leonor Tomero helyettes államtitkárt, aki az új doktrínában a nukleáris visszafogottság mellett szállt síkra.  A törvényhozás tagjai erről csak utólag értesültek, mint ahogyan arról is, hogy a Pentagon még Tomero pozícióját is felszámolta. 

Az amerikai-kínai viszony

A két állam között teljes-spektrumú, stratégiai vetélkedés alakult ki, amely hasonlatos a tengeri szupremáciáját őrző London és a feltörekvő Berlin konfliktusához az 1910-es években.  Az időközi választásra készülő, törzsi mentalitásba beszorult republikánusok és demokraták mára csak egyetlen dologban értenek egyet: kemény kurzust kell folytatni Kínával szemben.  Kína démonizálása lehetővé teszi az amerikai politikai osztály számára, hogy számos társadalmi, gazdasági és közegészségügyi válságjelenségeiért Pekinget tegye felelőssé, miközben azokért nagyon is Washington a felelős.

A kapcsolat már az év elején feszülten indul, mivel az USA nem küld kormányzati tisztviselőket a februári Pekingi Téli Olimpiára – amely bojkotthoz azóta csatlakozott az Egyesült Királyság, Ausztrália és Japán.

Eközben Hszi Csin-ping elnök tovább akarja koncentrálni hatalmát az októberben sorra kerülő – és csupán 5 évenként megtartott – kommunista pártkongresszuson.  Hszi széleskörű - de nem abszolút – ellenőrzést gyakorol a párt fölött és szüksége van a Li Ko-csiang miniszterelnök körüli szárny támogatására is.  A gazdasági mutatók folyamatosan rosszabbodnak, és a politikai rendszer stabilitása szempontjából figyelmeztető jelként fogható fel az is, hogy Hszi elnök 2 éve nem hagyta el Kínát.

A világ számára ugyanakkor pozitívnak tekinthető, hogy az őszi kongresszus előtt Peking minden bizonnyal nem próbálkozik Tajvan lerohanásával.

Idén tovább folytatódik az USA kampánya, amelynek keretében próbálja elizolálni a kínai technológiai cégeket a világban, egyben megakadályozni, hogy kínai vállalatok csúcstechnológiás amerikai hardware-hez jussanak hozzá.

Az Egyesült Államok

Biden elnök és Harris alelnök népszerűsége folyamatosan morzsolódik le, miközben a demokrata párt élesen megosztott.  A közelmúltban lezajlott kormányzói választások a republikánusok sikereit hozták el.  Biden megrendült belföldi pozíciója tovább erősíti azon kételyeket a világban, amelyek liberális rend jövőjével kapcsolatban az elmúlt évtizedben kialakultak. 

Az amerikai belpolitikai dinamika Európa számára is figyelmeztető jel: míg a demokraták 63 százaléka szerint külpolitikai prioritásnak kell lennie a szövetségesi viszony erősítése, addig ezzel a republikánusoknak csak 44 százaléka ért egyet.

Európai Unió

Párizs vette át január 1-től az Európai Tanács soros elnöki pozícióját.  A főbb francia prioritások közé tartozik a Stabilitási Paktum reformja, az EU katonai képességeinek és az Unió határainak erősítése. A német pénzügyminisztériumot felügyelő, liberális FDP már nem ragaszkodik annyira a nagyobb adóssággal küzdő déli államokat érzékenyen érintő költségvetési szigorhoz – márpedig a Stabilitási Paktum rugalmasabbá tétele geopolitikai szempontból, valamint az uniós együttműködés jövőjét illetően is jó hír.

Macron elnök személyes szívügye a Schengeni övezet reformja és egy nagyszabású fejlesztési terv megindítása Afrika felé – ahol a franciák tavaly csattanós pofonokat kaptak Malitól kezdve Algériáig. Az EU jövője szempontjából sorsdöntő francia elnökválasztást áprilisban tartják. A felmérések azt igazolják, hogy a jogosultak 45 százaléka euroszkeptikus jelölteket pártol.

Az idei év kritikus lesz az európai jogállamiság szempontjából, mert kemény választások várnak az olyan illiberális vezetőkre, mint Orbán Viktor, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és a szlovén Janez Jansa.  Napjainkra mindhármuk sorsa oly mértékben bizonytalanná vált, amire évek óta nem volt példa.  Ily módon lehetséges, hogy újra kell majd rajzolni a politikai térképeket.

Oroszország

A Kreml újjáélesztette és folyamatosan erősíti az „Orosz világ” névre hallgató ideológiát, amely minden orosz etnikumú ember védelmét célozza meg.  Moszkva ezzel összefüggésben is követeléseket fogalmaz meg Ukrajna és Kazahsztán felé.

Az orosz információs hadviselés térségünkben – beleéértve hazánkat és Szerbiát – erőteljesen támogatja az etno-nacionalista és a vallásos-tradicionalista narratívát, egyben az euroatlanti intézmények elleni bizalmatlanság erősítését.  A Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök által kidolgozott hibrid hadviselés Belgrád és Budapest esetében sikeresen működik. Ennek mára egyik legfőbb eleme lett a „stratégiai korrupció”, vagyis fegyverként használni a rendszerszintű korrupciót a célállamok főbb pártjainak befolyásolására, kialakítva egy korrupt pártállamot.

A Kreml ura az utóbbi időszakban csapatokat vont össze Ukrajna határán és közben aktiválta beépített emberét Bosznia-Hercegovinában, hogy egy második front megnyitásával onnan is fenyegesse a Nyugatot a térség felrobbantásával.  Ebbe a robbanásveszélyes játszmába elképesztő módon a magyar kormány is beszállt – kiváltva a szarajevói USA nagykövetség éles hangú figyelmeztetését.

Mindeközben a NATO és Oroszország között, Ukrajna kapcsán kialakult vita éppen úgy egy emberöltőre határozhatja majd meg az európai biztonság keretrendszerét, ahogyan a Hidegháború végeztével hozott döntések is évtizedekre szóltak.

Globális járványok

Az elmúlt évtizedekben a globális népesség és a környezetszennyező iparágak robbanásszerű növekedése komoly terhelés alá helyezte a természet ökoszisztémáját.  Ezzel lecsökkent annak kapacitása az önszabályozásra, védelmi vonalai megrendültek, lehetővé téve a globális járványok könnyebb kialakulását.  Csupán az elmúlt években az emberiség a MERS, az Ebola, a Zika, a SARS és a H1N1 járványokkal szembesült.

Aztán jött a COVID-19, megrendítve teljes iparágakat és beszállítói láncokat.  Ez a stresszhelyzet várhatóan idén is fennmarad.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG