<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A külügyminiszter bejegyzését, amelyben kiáll az USA által szankcionált balkáni vezető mellett, Moszkvában sem fogalmazhatták volna meg jobban. Szijjártó egyetlen szót sem veszteget a boszniai szerb vezető azon lépéseire, amelyekkel az felrúgná az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott Daytoni békemegállapodást. Káncz Csaba jegyzete.

A Kreml ura hetek óta csapatokat von össze Ukrajna határán és közben aktiválta beépített emberét a Balkánon, hogy egy második front megnyitásával onnan is fenyegesse a Nyugatot a térség felrobbantásával. Ez utóbbi személy Milorad Dodik, a boszniai szerb köztársaság elnöke, aki 2017-ben került az USA szankciós listájára a Daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Hosszú évek óta igyekszik bomlasztani a bosnyák állami intézményeket és szabotálni az állam működését függetlenedési ambícióinak érdekében.

Évente találkozik Putyin elnökkel, aki legutóbb három hete fogadta Moszkvában. A boszniai szerb köztársaság 290 dollárért kapja a Gazpromtól a földgáz ezer köbméterét, miközben ősszel Európában az azonnali ár átlépte az 1000 dollárt.

2014-ben, a Krím elcsatolása kapcsán Dodik kijelentette: "egyszer majd mi is rendezünk népszavazást, de a pillanatot nagy körültekintéssel kell megválasztani".

Budapest Moszkva szolgálatában

Dodik felforgató tevékenységének politikai támogatásában a magyar miniszterelnöknek és a külügyminiszternek is fontos szerep jut. Ne feledjük: az orosz érdekeknek megfelelő lépések a magyar diplomácia és mélyállam részéről már 2018-ban nemzetközi figyelmet kaptak a jogerősen börtönbüntetésre ítélt Nicola Gruevszki volt macedón kormányfő Budapestre csempészésével.

Ha a magyar miniszterelnök balkáni mozgását vizsgáljuk, akkor szembetűnő, hogy lépéseit az orosz érdekekkel összhangban és konspiratív körülmények között szereti megtenni, legyen az a volt macedón miniszterelnök kicsempészése Szkopjéból, a Gruevszkivel való kapcsolattartás Budapesten, vagy a médiavásárlások Szlovéniában és Horvátországban. 2018 tavaszán az egyik hazai ellenzéki párt külügyi vezetője szivárogtatta ki, miszerint „Nyugati diplomáciai körökben gyakori téma, hogy a pénzforrások mögött, amelyek révén Orbán oligarchái Macedóniában, Szlovéniában s egyebütt szélsőjobbos médiavilágot teremtenek, bizony Moszkva áll”.

A múlt hónapban ezeken a hasábokon már beszámoltunk arról a felkavaró lengyel biztonságpolitikai jelentésről, amely Putyin növekvő befolyását elemzi hazánkban.

A szerző, Veronika Jóźwiak kiemeli, hogy a magyar diplomácia vezetője Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel konzultált Magyarország balkáni politikájáról azelőtt, mielőtt november 6-án Orbán találkozott volna Banja Lukában a boszniai szerb vezetővel, aki azzal fenyegetőzik, hogy kiszakítja Boszniából a szerb köztársaságot. Az elemző leszögezi, hogy Orbán idén már két alkalommal találkozott Dodikkal.

Szijjártó az orosz érdekekért 

Mindezek fényében keltett komoly figyelmet Szijjártó Péter múlt szombati bejegyzése a közösségi médiában, amelyet – tartalmát tekintve – Moszkvában sem fogalmazhattak volna meg jobban.

A magyar miniszter leszögezi: az EU csak a tagállamok egyhangú döntésével vezethet be szankciókat bárki ellen, és Magyarország nem fogja támogatását adni semmifajta szankcióhoz a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal szemben.  „Ha lesz ilyen javaslat, meg fogjuk vétózni" – közölte.

Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev (középen) Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (b) és Szijjártó Péter (j) társaságában 2017. február 2-án, Putyin elnök budapesti landolása után. (Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA)Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev (középen) Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (b) és Szijjártó Péter (j) társaságában 2017. február 2-án, Putyin elnök budapesti landolása után. (Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA)

Milyen kár, hogy Szijjártó egyetlen szót sem veszteget Dodik bejelentésére, miszerint ki akarja vonni a boszniai szerb hadsereget, igazságszolgáltatást és adózást a közös boszniai állami intézményekből. Ezzel pedig felrúgná azt a Daytoni békemegállapodást, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hagyott jóvá. A vezető brit The Times tegnapi cikke szerint Dodik tervei balkáni háború kitörésével fenyegetnek.

Szembemenve a forgalommal

Szijjártóval ellentétben a boszniai horvátok és bosnyákok felháborodva reagáltak Dodik újabb provokációjára. A horvát Zeljko Komsic, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöke felszólította az ügyészséget, hogy azonnal kezdjen büntetőeljárást Dodikkal szemben. Bakir Izetbegovic bosnyák vezető véleménye szerint Dodik közvetlen támadást indított a Daytoni békeszerződés, az ország alkotmánya és törvényes rendje ellen. Christian Schmidt főképviselőnek, a békeszerződés legfőbb őrének pedig azonnali lépéseket kell tennie Dodik leállítására.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter további szankciókkal fenyegette meg a boszniai szerb köztársaságot.  Annalena Baerbock új német külügyminiszter eközben felszólította az EU-t, hogy vezessenek be szankciókat Dodik ellen szeparatista szándékai miatt – amit ugye Szijjártó most vétóval fenyeget.

Mandátumával szembemenve a magyar EU-biztos is aktív részese a hazai kormányzat balkáni agendájának. A tekintélyes Politicónak egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú EU diplomata elmondta, hogy Várhelyi Olivér bővítési biztos a budapesti főnökei terveinek megfelelve inkább csak dörgölőzik a Balkán tekintélyelvű vezetőihez és nem törődik a jogállami ügyekkel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább spórolnak, mint költenek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 00:01
A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló