<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A külügyminiszter bejegyzését, amelyben kiáll az USA által szankcionált balkáni vezető mellett, Moszkvában sem fogalmazhatták volna meg jobban. Szijjártó egyetlen szót sem veszteget a boszniai szerb vezető azon lépéseire, amelyekkel az felrúgná az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott Daytoni békemegállapodást. Káncz Csaba jegyzete.

A Kreml ura hetek óta csapatokat von össze Ukrajna határán és közben aktiválta beépített emberét a Balkánon, hogy egy második front megnyitásával onnan is fenyegesse a Nyugatot a térség felrobbantásával. Ez utóbbi személy Milorad Dodik, a boszniai szerb köztársaság elnöke, aki 2017-ben került az USA szankciós listájára a Daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Hosszú évek óta igyekszik bomlasztani a bosnyák állami intézményeket és szabotálni az állam működését függetlenedési ambícióinak érdekében.

Évente találkozik Putyin elnökkel, aki legutóbb három hete fogadta Moszkvában. A boszniai szerb köztársaság 290 dollárért kapja a Gazpromtól a földgáz ezer köbméterét, miközben ősszel Európában az azonnali ár átlépte az 1000 dollárt.

2014-ben, a Krím elcsatolása kapcsán Dodik kijelentette: "egyszer majd mi is rendezünk népszavazást, de a pillanatot nagy körültekintéssel kell megválasztani".

Budapest Moszkva szolgálatában

Dodik felforgató tevékenységének politikai támogatásában a magyar miniszterelnöknek és a külügyminiszternek is fontos szerep jut. Ne feledjük: az orosz érdekeknek megfelelő lépések a magyar diplomácia és mélyállam részéről már 2018-ban nemzetközi figyelmet kaptak a jogerősen börtönbüntetésre ítélt Nicola Gruevszki volt macedón kormányfő Budapestre csempészésével.

Ha a magyar miniszterelnök balkáni mozgását vizsgáljuk, akkor szembetűnő, hogy lépéseit az orosz érdekekkel összhangban és konspiratív körülmények között szereti megtenni, legyen az a volt macedón miniszterelnök kicsempészése Szkopjéból, a Gruevszkivel való kapcsolattartás Budapesten, vagy a médiavásárlások Szlovéniában és Horvátországban. 2018 tavaszán az egyik hazai ellenzéki párt külügyi vezetője szivárogtatta ki, miszerint „Nyugati diplomáciai körökben gyakori téma, hogy a pénzforrások mögött, amelyek révén Orbán oligarchái Macedóniában, Szlovéniában s egyebütt szélsőjobbos médiavilágot teremtenek, bizony Moszkva áll”.

A múlt hónapban ezeken a hasábokon már beszámoltunk arról a felkavaró lengyel biztonságpolitikai jelentésről, amely Putyin növekvő befolyását elemzi hazánkban.

A szerző, Veronika Jóźwiak kiemeli, hogy a magyar diplomácia vezetője Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel konzultált Magyarország balkáni politikájáról azelőtt, mielőtt november 6-án Orbán találkozott volna Banja Lukában a boszniai szerb vezetővel, aki azzal fenyegetőzik, hogy kiszakítja Boszniából a szerb köztársaságot. Az elemző leszögezi, hogy Orbán idén már két alkalommal találkozott Dodikkal.

Szijjártó az orosz érdekekért 

Mindezek fényében keltett komoly figyelmet Szijjártó Péter múlt szombati bejegyzése a közösségi médiában, amelyet – tartalmát tekintve – Moszkvában sem fogalmazhattak volna meg jobban.

A magyar miniszter leszögezi: az EU csak a tagállamok egyhangú döntésével vezethet be szankciókat bárki ellen, és Magyarország nem fogja támogatását adni semmifajta szankcióhoz a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal szemben.  „Ha lesz ilyen javaslat, meg fogjuk vétózni" – közölte.

Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev (középen) Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (b) és Szijjártó Péter (j) társaságában 2017. február 2-án, Putyin elnök budapesti landolása után. (Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA)Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev (középen) Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (b) és Szijjártó Péter (j) társaságában 2017. február 2-án, Putyin elnök budapesti landolása után. (Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA)

Milyen kár, hogy Szijjártó egyetlen szót sem veszteget Dodik bejelentésére, miszerint ki akarja vonni a boszniai szerb hadsereget, igazságszolgáltatást és adózást a közös boszniai állami intézményekből. Ezzel pedig felrúgná azt a Daytoni békemegállapodást, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hagyott jóvá. A vezető brit The Times tegnapi cikke szerint Dodik tervei balkáni háború kitörésével fenyegetnek.

Szembemenve a forgalommal

Szijjártóval ellentétben a boszniai horvátok és bosnyákok felháborodva reagáltak Dodik újabb provokációjára. A horvát Zeljko Komsic, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöke felszólította az ügyészséget, hogy azonnal kezdjen büntetőeljárást Dodikkal szemben. Bakir Izetbegovic bosnyák vezető véleménye szerint Dodik közvetlen támadást indított a Daytoni békeszerződés, az ország alkotmánya és törvényes rendje ellen. Christian Schmidt főképviselőnek, a békeszerződés legfőbb őrének pedig azonnali lépéseket kell tennie Dodik leállítására.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter további szankciókkal fenyegette meg a boszniai szerb köztársaságot.  Annalena Baerbock új német külügyminiszter eközben felszólította az EU-t, hogy vezessenek be szankciókat Dodik ellen szeparatista szándékai miatt – amit ugye Szijjártó most vétóval fenyeget.

Mandátumával szembemenve a magyar EU-biztos is aktív részese a hazai kormányzat balkáni agendájának. A tekintélyes Politicónak egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú EU diplomata elmondta, hogy Várhelyi Olivér bővítési biztos a budapesti főnökei terveinek megfelelve inkább csak dörgölőzik a Balkán tekintélyelvű vezetőihez és nem törődik a jogállami ügyekkel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG