<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Bosznia-Hercegovina
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter leparancsolja Brüsszelt a magas lóról
Privátbankár.hu | 2022. április 5. 14:52
A külügyminiszter szerint fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán országainak európai uniós integrációját.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter veszélyes vizekre tévedt a Balkánon
Káncz Csaba | 2021. december 20. 14:27
A külügyminiszter bejegyzését, amelyben kiáll az USA által szankcionált balkáni vezető mellett, Moszkvában sem fogalmazhatták volna meg jobban. Szijjártó egyetlen szót sem veszteget a boszniai szerb vezető azon lépéseire, amelyekkel az felrúgná az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott Daytoni békemegállapodást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sürgős reformok kellenek Boszniában – a török elnök követelése
Káncz Csaba | 2021. november 9. 05:42
Erdogan két éve az 1995-ös daytoni békeszerződés revíziójára szólított fel, amikor a horvát elnökkel találkozott Ankarában. Az amerikai professzor sürgős választási reformot követel, amely Bosznia-Hercegovinát elmozdítaná az etno-nacionalista kormányzástól az európai demokrácia irányába. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Boszniai terhelési próba: le meri-e váltani Dodikot Herr Schmidt?
Márton András | 2021. november 7. 19:29
November elején Christian Schmidt főképviselő benyújtotta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Bosznia-Hercegovina helyzetével kapcsolatos jelentését. A dokumentum szerint a balkáni ország jelenleg a délszláv háború óta tartó időszak legkomolyabb politikai krízisében van. A főképviselő felhívta az ENSZ-főtitkár és a Biztonsági Tanács tagjainak figyelmét az országban uralkodó feszültségre, és egyúttal sürgette, hogy a nemzetközi közösségnek gyorsan és hatékonyan kell beavatkozni ebbe a folyamatba.
Makro / Külgazdaság Bosznia egy újabb polgárháború küszöbén
Káncz Csaba | 2021. november 3. 15:01
Miközben az EU sodródik, az USA pedig Kínára koncentrál, Moszkva és Belgrád elérkezettnek tekinthetik az időt Bosznia politikai színpadának újrarendezésére. A nemzetközi közösség boszniai főképviselője szerint az országot közvetlenül fenyegeti a széthullás veszélye, és "nagyon reális" a konfliktus visszatérésének lehetősége. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Annyira félnek az oltástól, hogy már az érsek is beszállt a kampányba
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 14. 10:39
Eddig mindössze a lakosság 16 százalékát oltották be Bosznia-Hercegovinában.  
Makro / Külgazdaság 200 ezer vakcinát adunk kölcsön a bosnyákoknak
MTI | 2021. július 5. 13:08
Kétszázezer adag koronavírus elleni védőoltást ajándékozott Magyarország Bosznia-Hercegovinának, és Budapest azt reméli, hogy a boszniai oltási kampány felgyorsítása hozzájárul az ország gazdasági újraindításához is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szarajevóban, ahol átadta a magyar kormány ajándékát.
Közérdekű Újabb jó hírt kaptak a Balkánra készülődők
MTI | 2021. június 13. 14:41
Már nemcsak negatív PCR-teszttel, hanem akár antitestteszttel, vakcinaigazolással vagy a koronavírus-fertőzésből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal is beléphetnek külföldiek Bosznia-Hercegovinába.
Makro / Külgazdaság Csúcsokat döntenek a járvány-számok közvetlen térségünkben is
MTI | 2020. november 7. 16:34
Hihetetlen és aggasztó tempóban növekszik a fertőzöttek száma Közép-és Kelet-Európában, valamint a Nyugat-Balkánon. A kórházak egyelőre bírják, de egyre nehezebben.
Makro / Külgazdaság Az IMF gyorssegélyt ad két balkáni országnak
MTI | 2020. április 12. 12:05
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Észak-Macedóniának és Bosznia-Hercegovinának sürgősségi hitellel segít az új típusú koronavírus-járvány kezelésében, de a régió többi országa is kért már segítséget az IMF-től - derül ki helyi sajtójelentésekből.
Makro / Külgazdaság Orbán titkos lépése a Balkánon – de Washington sem alszik
Káncz Csaba | 2019. október 8. 09:05
Az új amerikai katonai bázis Görögországban segíti Washingtont gyors műveletek végrehajtásához a Balkánon. Eközben Putyin elnök két regionális bizalmasa, Orbán és az amerikai szankciós listán lévő Milorad Dodik már másodszor találkoztak idén – mindkét alkalommal a magyar sajtó teljes kizárásával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A pénz beszél: Nyugat-Európába vándorolnak a Balkán rendőrei
Varga Szilveszter | 2019. október 3. 11:30
Magyarországról az egészségügyi dolgozók mennek el. A Balkánról, ezen belül pedig Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Szlovéniából viszont a különböző rendőri szervezetek tagjai. Ha pénzről van szó, akkor a szerbek, a horvátok, a szlovénok és a bosnyákok is ugyanarra gondolnak, hogy minél több legyen belőle. De ne higgyük azt, hogy a délszláv rendőrök ápolónőnek csapnak fel, és elveszik a munkát a mieinktől Németországban!
Makro / Külgazdaság Döntött a bíróság: Hollandia részben felelős a srebrenicai mészárlásért
Privátbankár.hu | 2019. július 19. 14:41
Hollandia részben felelőssé tehető mintegy háromszáz boszniai muszlim haláláért, akiket szerb katonák az 1995-ös srebrenicai mészárlás során meggyilkoltak, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról - mondta ki a hágai legfelsőbb bíróság.
Makro / Külgazdaság Orbán titkos játszmája a Balkánon – miért támogatjuk a legnagyobb bajkeverőt?
Káncz Csaba | 2019. június 20. 09:01
A Balkánon újra éles geopolitikai játszmák zajlanak és ebben úgy vesz részt a magyar miniszterelnök, hogy arról nem tájékoztatja a hazai közvéleményt. Tárgyalópartnere, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke az elmúlt pár évben konzekvensen építette ki kapcsolatait azokkal a politikai szereplőkkel, akik az EU aláaknázásán dolgoznak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Merkel pénzt ad, hogy az EU-n kívül tartsa a bevándorlókat
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 13. 16:28
Németország támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának a migrációs helyzet kezeléséhez - mondta Angela Merkel, miután tárgyalt Denis Zvizdic miniszterelnökkel.
Makro / Külgazdaság Egyre világosabb: az EU-n kívül tartanák a menekülteket
Privátbankár.hu | 2018. június 28. 17:43
Középtávú támogatást kap Bosznia-Hercegovina a bevándorlók ellátására.
Makro / Külgazdaság Már ketyeg Európa következő szeparatista időzített bombája
Káncz Csaba | 2017. november 17. 08:35
A boszniai muszlimok hajlandók háborút vívni a szerb közösséggel, ha azok kiválnak az államközösségből. Ez adott esetben azonnal kiterjedt konfliktussá válna, hiszen Putyin és a boszniai szerbek vezetője szoros kapcsolatban állnak és az elmúlt hat évben hétszer találkoztak. Az amerikai sajtó is felfigyelt a fortyogó Boszniára.
Makro / Külgazdaság Besokallt a Balkán - tényleg küszöbön egy új háború?
Izsó Márton | 2017. február 23. 20:05
Óriási tüntetést váltott ki a román kormány új törvénymódosítása, amivel dekriminalizálták volna a korrupciót. Ez, úgy tűnik, felrázta a lakosságot a korábbi apátiából, és tüntetők tízezrei vonultak utcára. Az ügy azonban nem állt meg Romániánál, Albániában, Macedóniában és Bosznia-Hercegovinában szintén mozgolódások vannak. Begyulladhat-e a balkáni puskaporos hordó? Erről kérdeztük Orosz Annát, a Külügyi és Külgazdasági Intézet balkán-kutatóját.
Makro / Külgazdaság Összerúgta a port Bosznia és Koszovó – mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2016. november 25. 08:42
Kitiltották egymás autóit az országból.
Makro / Külgazdaság Putyin olajat önt a balkáni parázsra
Káncz Csaba | 2016. szeptember 23. 08:31
Egy népszavazás Boszniában kinyithatja Pandóra szelencéjét a térségben. A nyugati hatalmak tiltakozása közepette Moszkva támogatásáról biztosítja a jogellenesnek tekintett referendumot. Brüsszel geopolitikai űrt hagy a térségben, holott a Balkán hagyományosan Európa lőporos hordója.
Részvény / Deviza / Áru Óriási átalakulás várható az olajpiacon – kiszállt egy cégből a Mol
Privátbankár.hu | 2016. július 12. 14:03
Az INA részesedése azonban bővül a horvát olajpiacon.
Makro / Külgazdaság Vasútvonal és EU-tagság - mit akarnak tőlünk a bosnyákok?
Privátbankár.hu | 2016. február 25. 17:51
Szijjártó Péter megegyezett a bosnyákokkal, minél előbb helyreállítják a vasúti közlekedést Budapest és Szarajevó között.
Makro / Külgazdaság Új ország érkezhet az Európai Unióba
Privátbankár.hu | 2016. február 15. 10:16
Hogy mondjunk végre ma valami pozitívet is, nemsokára bővülhet az európai közösség.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűznénk a barátságot szomszédunkkal
Privátbankár.hu | 2015. december 7. 14:37
Magyarország és Bosznia-Hercegovina együttműködése eddig érthetetlenül és ésszerűtlenül alacsony intenzitású volt, de a jövőben ennek muszáj változnia
Makro / Külgazdaság Több ezer radikális iszlamista vár bevetésre
Privátbankár.hu | 2015. november 25. 10:07
Bosznia-Hercegovinában mintegy 3400 passzív terrorcselekmény elkövetésére kiképzett ember várja a vezényszót.
Makro / Külgazdaság Itt az intő példa: így nem lehet megoldani a menekültügyet
Káncz Csaba | 2015. szeptember 18. 06:30
A menekültválság kapcsán többször felvetődik, hogy a szíriai polgárháború pacifikálása után a helyzetet viszonylag gyorsan normalizálni lehet, és célzott befektetések eredményeképpen az elüldözöttek visszatérhetnek hazájukba. A szomszédunkban húzódó nyugat-balkáni térség tapasztalata viszont arra figyelmeztet, hogy két évtizedes békeidőszak és az EU szomszédsága sem hozott érezhető külföldi tőkebeáramlást és fellendülést.
Utazás Turistákat csalogat a világháborús merénylet
Privátbankár.hu | 2014. június 28. 11:31
Hetek óta lehetetlen kiadó szobát találni Szarajevóban. 100 éve robbant ki az I. világháború, fellendült az idegenforgalom Bosznia-Hercegovinában.
Biztosítás 120 éve nem volt ilyen: háromhavi eső ömlött 3 nap alatt - videó
Privátbankár.hu | 2014. május 18. 15:28
Az elmúlt százhúsz év legnagyobb esőzése után árvíz van Bosznia-Hercegovinában.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kaphat Bosznia
Privátbankár.hu | 2012. április 11. 15:50
A bosznia-hercegovinai kormány és az IMF képviselői megkezdik az egyeztetést egy új készenléti hitelről. Az IMF állandó boszniai képviselője szerint május második felében érkezik Szarajevóba a küldöttség, hogy áttekintse a helyzetet, és megkezdje a tárgyalásokat egy lehetséges új hitelről.
hírlevél
Ingatlantájoló