<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Miközben az EU sodródik, az USA pedig Kínára koncentrál, Moszkva és Belgrád elérkezettnek tekinthetik az időt Bosznia politikai színpadának újrarendezésére. A nemzetközi közösség boszniai főképviselője szerint az országot közvetlenül fenyegeti a széthullás veszélye, és "nagyon reális" a konfliktus visszatérésének lehetősége. Káncz Csaba jegyzete.

 

Bosznia-Hercegovina a legsúlyosabb politikai válságát éli át 1995, a véres jugoszláv polgárháború lezárulta óta. Akkor a bosnyákok, a szerbek és a horvátok estek egymás torkának, 100 ezer halottat hagyva hátra. De mi történik jelenleg?

Boszniai rendfenntartó - éleződik a konfliktus (Illusztráció: Depositphotos)Boszniai rendfenntartó - éleződik a konfliktus (Illusztráció: Depositphotos)

Dodik rohamra indul

Nos, amikor a polgárháború véget ért, a békemegállapodás az etnikai szerbek számára egy különleges enklávét biztosított – hogy a civakodó etnikumokat távol tartsa egymástól. Ez mindig is egy zavaros és törékeny megállapodásnak számított, de most a szerb enklávé vezetője, Milorad Dodik teljes leválással fenyeget egy olyan új törvény miatt, amely betiltja a szerbek genocídiumának tagadását.

Dodik egyik kimondott célja annak elérése, hogy a nemzetközi közösség főképviselője ne avatkozhasson bele Bosznia–Hercegovina ügyeibe, sőt magát a posztot is megszüntetné. A boszniai szerb vezetőnél akkor telt be a pohár, mikor a július 31-én távozott volt főképviselő, Valentin Inzko olyan kötelező érvényű rendelkezést hozott, melynek értelmében a srebrenicai népirtás és más emberiesség elleni bűnök tagadása a jövőben börtönnel sújtható.

A srebrenicai népirtás során szerb katonák mintegy 8700 bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A szerbek a mai napig tagadják, hogy népirtás történt volna, így a volt főképviselő rendelkezését sem fogadták el, sőt a boszniai szerb vezető kijelentette, a jövőben a mindenkori főképviselő minden rendelkezését illegitimnek tekinti.

Dodik hosszú évek óta igyekszik bomlasztani a bosnyák állami intézményeket és szabotálni az állam működését függetlenedési ambícióinak érdekében. Rendszeresen találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel is és 2014-ben, a Krím elcsatolása kapcsán kijelentette, hogy „egyszer majd mi is rendezünk népszavazást, de a pillanatot nagy körültekintéssel kell megválasztani”. Moszkva a boszniai Szerb Köztársaságot egy hídfőállásának tekinti a hagyományosan geopolitikai tűzfészeknek tekinthető Balkánon.

Dodik négy éve került az USA szankciós listájára a daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt.

Bosznia felbomlása pillanatok alatt erőszakos cselekményekhez vezethet, nem véletlen, hogy az USA és az EU teljesen elutasítják ennek lehetőségét. De Dodik megingathatatlan és már novemberben kizárólag szerbek által vezetett intézményeket akar látni.

Amikor megkérdezték, hogy miként tervezi ennek kivitelezését, a szerb enklávé vezetője – aki nemrég egy provokatív hadgyakorlatot tartott – így válaszolt: „Ahogyan a szlovének csinálták”. Ez egy alig leplezett utalás Jugoszlávia felbomlására, amely éveken keresztül tartó vérengzéshez vezetett.

Dodik nem tudná kivitelezni terveit külső politikai támogatás nélkül.  Aleksandar Vucic szerb elnök és Aleksander Vulin szerb belügyminiszter ugyanis már egy ideje alig leplezetten újramelegítik Milosevic egykori elnök tragikus politikai hagyatékát és a Nyugat-Balkán összes szerb etnikumú polgárát politikailag és intézményileg egyesíteni akarják.

A bizalmas jelentés

A nemzetközi közösség boszniai főképviselője szerint az országot közvetlenül fenyegeti a széthullás veszélye, és "nagyon reális" a konfliktus visszatérésének lehetősége.

Christian Schmidt bosznia-hercegovinai főképviselő az ENSZ-hez intézett bizalmas jelentésében azt írta, ha a szerb szeparatisták beváltják fenyegetésüket, és újjáalakítják saját hadseregüket, kettészakítva a szövetségi fegyveres erőket, akkor növelni kell a nemzetközi békefenntartók számát, hogy elejét vegyék egy új háború felé vezető folyamatnak - írja a The Guardian brit lap.

Az ENSZ-nek írt jelentésben Schmidt úgy fogalmaz: Bosznia a háború utáni időszak legnagyobb egzisztenciális fenyegetésével néz szembe.

Dodik, mint a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja, az MTI szerint október közepén arról beszélt, hogy kivonulnak a szövetségi intézményekből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből is.

Közölte továbbá, hogy a szövetségi hadsereget a laktanyák bekerítésével a Boszniai Szerb Köztársaságból való kivonulásra fogják kényszeríteni, és ha a Nyugat katonai beavatkozással próbálkozik, akkor vannak "barátai", akik megígérték, hogy támogatják a szerb ügyet. Ezzel feltehetően Szerbiára és Oroszországra utal - írja a The Guardian.

Eközben az EUFOR-misszió mandátuma, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott, novemberben lejár, és egyesek attól félnek, hogy Oroszország meg fogja vétózni a meghosszabbítását.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló