<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Leálltak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal júniusban, amikor Ali Hámenei Legfőbb Vezető keményvonalas protezsáltja lett az új iráni elnök. Irán friss tagsága a Shanghaji Együttműködési Szervezetben óvatosságra kell, hogy intse a Nyugat katonai beavatkozást követelő csoportjait. Káncz Csaba jegyzete.

Átrepült múlt szombaton a közel-keleti térség több kulcsfontosságú tengere felett egy amerikai stratégiai nehézbombázó repülőgép számos szövetséges vadászgép kíséretében. Az amerikai légierő B-1B Lancer típusú bombázóját Izrael, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom vadászgépei kísérték saját országaik felségterületén.

Világos üzenet

A nehézbombázó átrepülésével olyan világos üzenetet akartunk küldeni, amely megerősíti az amerikai jelenlétet - közölte vasárnap az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).

A repülőgépek átrepültek a Perzsa-öböl, a Báb-el-Mandeb-tengerszoros, a Szuezi-csatorna, az Ománi-öböl és a Hormuzi-szoros felett. Utóbbin keresztül halad át a világ olajszállítmányainak ötöde, és Irán saját stratégiai befolyási övezetének tekinti.

Iráni atompóker

Joe Biden elnök többször is kifejezte hajlandóságát a nukleáris megállapodás (JCPOA) újonnani megkötéséhez, de a bécsi tárgyalások gyakorlatilag leálltak júniusban, mióta Ali Hámenei Legfőbb Vezető keményvonalas protezsáltja lett az új iráni elnök.

Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah (b) és Ebrahim Raiszi iráni elnök egy konferencián (Fotó:  MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah (b) és Ebrahim Raiszi iráni elnök egy konferencián (Fotó: MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)

A hétvégi G20 csúcstalálkozón is téma lett Teherán folyamatos urándúsítása és vezető nyugati politikusok felszólították Iránt, hogy mielőbb térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Ali Bagheri Kani iráni főtárgyaló az EU képvelőivel folytatott tárgyalásai után múlt szerdán kijelentette, hogy a nemzetközi tárgyalásoknak november végéig újra kell indulniuk.  Nos, azt nem a főtárgyaló dönti el, hogy egy ilyen szuperérzékeny kérdésben mikor indulnak újra a tárgyalások, így Kani kijelentését vehetjük propagandának is.

Mindeközben az iráni lakosságot egyrészt szorongatják az amerikai szankciók, másrészt a teheráni rezsim tovább folytatja erőkivetítését a régióban, nem törődve azzal, hogy ez milyen nehézségeket okoz a hátországban.

Stratégiai szerződések erősítik Irán pozícióját

Irán idén két olyan lépést is tett, amely átalakította az ország stratégiai környezetét.  Egyrészt március 27-én Teheránban aláírták a 25 évre szóló iráni-kínai gazdasági, biztonsági és katonai megállapodást. A Washington által szankcionált iráni kőolaj legnagyobb felvásárlója Kína lett, ezen kívül pedig Peking dollármilliárdokat fektet majd be az iráni gazdasági és katonai fejlesztésekbe. A szerződés lehetővé teszi Kína számára, hogy stratégiai pozíciót építsen ki a Közel-Keleten, Irán számára pedig azt, hogy szorosabban integrálódjon az eurázsiai tengelyhez az Új Selyemút (BRI) megaprojekten keresztül.

Másrészt, szeptember 17-én - 15 év várakoztatás után - Iránt felvették a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (Shanghai Cooperation Organisation; SCO). Irán egyben felszólította az SCO országait, hogy segítsenek neki egy, a Nyugat által bevezetett szankciókat elhárító mechanizmus kialakításában.

A 2001-ben Oroszország, Kína és a közép-ázsiai volt szovjet államok által létrehozott biztonságpolitikai testület négy évvel ezelőtt bővült utoljára Indiával és Pakisztánnal, azzal a céllal, hogy nagyobb szerepet játsszon a térségben a nyugati befolyás ellensúlyaként.

Az SCO növekvő befolyásának jele, hogy a szeptemberi tádzsikisztáni csúcstalálkozó volt az új keményvonalas iráni elnök, Ebrahimi Raiszi első külföldi útja augusztusi hivatalba lépése óta. Raiszi az SCO csúcstalálkozóját fontosabbnak tekintette, mint az ENSZ közgyűlését New York-ban, amely ezzel egyibőben zajlott.

Raiszi üdvözölte azt a lehetőséget, amelyet a tagság nyújtana Iránnak, mint a kínai „Egy Övezet és Egy Út” mentén fekvő országnak, hogy csatlakozhasson az Eurázsiát átszelő fontos kereskedelmi útvonalhoz. Az iráni média úgy tudósított Irán tagságáról, mint amely mostantól hozzáférést biztosít majd a kontinens hatalmas piacaihoz.

A tagokhoz intézett beszédében Raiszi az Iránnal szembeni szankciókat a terrorizmushoz hasonlította, és azt mondta, hogy a szervezetnek olyan mechanizmust kell kidolgoznia, amely segít Teheránnak kikerülni azokat.

Oroszország és Kína a nyugati országokkal együtt részes felei voltak az Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös megállapodásnak, amelynek értelmében Teherán a szankciók feloldásáért cserébe beleegyezett nukleáris programjának korlátozásába.

Washington 2018-ban egyoldalúan kilépett a megállapodásból, és újra pénzügyi szankciókat vezetett be. A megállapodás felújítására irányuló tárgyalások Raiszi megválasztása óta elakadtak.

„Semmi sem állíthatja meg Irán békés célú nukleáris tevékenységét, amely a nemzetközi szabályok keretein belül zajlik” – mondta Raiszi.  „A diplomácia csak akkor hatékony, ha minden fél betartja azt. A fenyegetések és a nyomásgyakorlás megkötik a diplomácia kezét, és hatástalanná teszik”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG