5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarországról az egészségügyi dolgozók mennek el. A Balkánról, ezen belül pedig Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Szlovéniából viszont a különböző rendőri szervezetek tagjai. Ha pénzről van szó, akkor a szerbek, a horvátok, a szlovénok és a bosnyákok is ugyanarra gondolnak, hogy minél több legyen belőle. De ne higgyük azt, hogy a délszláv rendőrök ápolónőnek csapnak fel, és elveszik a munkát a mieinktől Németországban!
Nyitva a határ? Pásztor vigyázza nyáját a bosznia-hercegovinai Stolac közelében. EPA/ERDEM SAHIN


A cikk a BALK és a privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.

Ki állítja meg a migránsokat?

Zoran Galić, a bosznia-hercegovinai határrendőrség parancsnoka az utóbbi hónapokban többször is telesírta a sajtót amiatt, hogy legalább ezer rendőr hiányzik a határokról.

Ezért a migránsok egy kis túlzással akkor lépnek be Bosznia-Hercegovinába Szerbia és Montenegró felől, amikor éppen kedvük tartja.

Galić összehasonlításként elmondta, hogy a bosznia-hercegovinai határokat 2051 rendőr védi, miközben Horvátország ugyanerre a feladatra hatezer rendőrt alkalmaz, ami akárhogy is nézzük, éppen háromszor annyi.

Szarajevóban a múlt héten 150.535.300 konvertimilis márkát (KM) osztottak szét a migránsokkal foglalkozó szervezetek között, ebből azonban mindössze csak 7.562.000 KM jutott a határrendőrségnek, ami szinte pontosan 5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy Zoran Galić folytathatja a siránkozást, továbbra sem lesz ugyanis, aki megállítja a kelet felől érkező migránsokat.

Akiknek ugyanis ez lenne a feladatuk, azok inkább Nyugat-Európába távoznak.

Őriznek és védenek

A szakma az szakma, ezért egyetlen rendőrből sem lesz ápolónő, de azért nekik is jut munka Európában.

A bosznia-hercegovinai rendőrök – tartozzanak is bármelyik rendőri alakulathoz vagy etnikai csoporthoz – egyre gyakrabban hagyják ott a szolgálatot, és indulnak el Európa boldogabb része felé.

Leginkább Németországban kötnek ki, ahol saját szakmájukban dolgozhatnak különböző őrző-védő szolgálatok tagjaként.

A feladatuk pedig az, hogy németországi befogadó táborokat védjenek, amiért otthoni fizetésük többszörösét kapják.

Bármilyen abszurd is a helyzet,

jó pénzért ugyanazokat a migránsokat őrizhetik Németországban, akiket fityingekért nem voltak hajlandók feltartóztatni a kelet-boszniai határokon.

De ki szervezi be őket?

Egy tavaly nyugatra távozott boszniai rendőr szerint a németországi Pond Security Service GmbH alkalmazza a balkáni szakembereket, akiknek nem ápolniuk, hanem csak őrizniük kell a menekülteket, migránsokat, bevándorlókat, vagy nevezzük akárhogy is őket.

Ez pedig általában ajánlások útján történik, ahogy ez a modern üzleti életben bevett szokás. Vagyis a már kint dolgozók segíthetnek az ismerőseiknek, hogy munkához jussanak Németországban.

Tehát mindenki hozhat magával egy embert, sőt többet is.

A bosznia-hercegovinai származású volt rendőrök alapfizetése 1 700 euró körül van, de több mint kétezer eurót is megkereshetnek nettó, természetesen egy kis plusz munkával.

Mennek a boszniai szerbek is

Anica Jondić, a boszniai Szerb Köztársaság belügyi dolgozóinak szakszervezeti elnöke szerint 2018-ban 32 boszniai szerb rendőr mondott fel otthon, mert külföldi örző-védő cégeknél helyezkedett el.

További 19 rendőr ugyanilyen céllal szüneteltette a munkaviszonyát.

Erre az évre még nincsenek hivatalos adatok, de a folyamat folytatódik, miközben a boszniai szerb rendőrségben is 300 betöltetlen munkahely van.

A mi rendőreink rendelkeznek azzal a szakmai tudással és azokkal a készségekkel, amelyek nagyon keresettek az európai őrző-védő ügynökségeknél. Itthon tartásuknak egyetlen módja az, ha megbecsüljük a munkájukat összhangban mindenféle kockázattal és veszéllyel, amit magukra vállalnak.

A szakszervezeti vezető szerint a “rendőri munkaerő” otthon tartásának egyetlen módja, hogy emeljék a fizetéseket a boszniai szerb rendőrségnél.

Jondić azonban úgy vélte, hogy nem elegendő az a 10 százalékos bérkorrekció, amelyet nemrég hajtottak végre.

Elvégre a jó szakembereket meg kell fizetni.

Németország, mennyország

A horvát Zaštita szakportál szerint nemcsak a bosnyák rendőrök keresnek munkát Németországban, hanem az otthon jobban megfizetett horvátok és szlovénok is szívesen levetik az egyenruhát egy kis plusz zsetonért.

A zárai (Zadar) származású Saša Santini elmondta, hogy a Balkánról érkező “kivetkőzött rendőrök” általában személyes kapcsolatok által jutnak munkához Németországban.

Jelenleg egy helyi biztonsági cégnek dolgozunk, amelyet a német kormányzat bízott meg a menekülttáborok védelmével

– nyilatkozta Santini, aki már 2016 elején is ugyanezt a munkát végezte.

Az általa meg nem nevezett ügynökség egyebek között Baden-Württemberg tartományban is tevékeny, ahol 25 különböző méretű menekültközpont biztosítását végzi, ezekben négy-ötezer menekült és bevándorló található.

Németország tehát mennyország a Horvátországból és Szlovéniából származó rendőrök számára is, ráadásul nekik uniós állampolgárként még munkavállalási engedélyre sincs szükségük, csak egy kicsit makogniuk kell németül.

Migránsul pedig úgyis megtanulnak.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének az írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárd forintért a világűrbe
MTI | 2021. június 13. 18:17
Egy meg nem nevezett licitáló 28 millió dollárt (nyolcmilliárd forint) fizetett, hogy Jeff Bezossal és öccsével, Markkal az űrbe utazhasson.
Makro / Külgazdaság Kedden az Alkotmánybíróság új tagját is megismerhetjük
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 13:17
Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök – így emelkedett föl Sztálin külföldi helytartója
Káncz Csaba | 2021. június 13. 12:05
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. Sztálin két mongol miniszterelnököt is tarkón lövetett, Moszkva továbbra is meghatározó erővel bír az ország geopolitikájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nem volt rajta maszk, pénzbüntetést kapott a köztársasági elnök
MTI | 2021. június 13. 10:16
Ismét pénzbüntetéssel sújtották Jair Bolsonaro brazil elnököt, mert a koronavírus-járvány miatt előírt óvintézkedéseket megszegve nem viselt szájmaszkot egy rendezvényen - jelentette a brazil sajtó helyi idő szerint szombaton.
Makro / Külgazdaság Újabb Orbán Viktor-bejelentés nélkül is izgalmat hozhat a jövő hét
MTI | 2021. június 13. 08:34
Mindjárt a hét elején megtudhatjuk, hogyan teljesített áprilisban az ipar és az építőipar.
Makro / Külgazdaság Kockázatosak a tömeges meccsnézések Horvátországban
MTI | 2021. június 12. 19:02
Ne szervezzenek tömeges meccsnézéseket a tereken, mert kockázatos! - figyelmeztetett Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szombaton, utalva arra, hogy megkezdődött a foci-Eb, és nagyok az elvárások a horvát válogatottal szemben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Szerbiában is beolthatók a 12 és 15 év közöttiek
MTI | 2021. június 12. 17:38
Jóváhagyta a szerbiai gyógyszerügynökség, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájával beolthatók legyenek a 12 és 15 év közötti fiatalok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: stagnál a járvány terjedése Ukrajnában
MTI | 2021. június 12. 15:55
Ukrajnában szombatra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint 1300 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma majdnem pont ugyanannyi volt mint az előző napon, a járvány terjedése általánosságban továbbra is stagnálást mutat.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely bemutatta a jóvátétel kétszer kilenc pontját
MTI | 2021. június 12. 14:58
Karácsony Gergely főpolgármester egy szombati, online közvetített rendezvényen kétszer kilenc pontot ismertetett az úgynevezett 99 Mozgalom programjából.
Makro / Külgazdaság Egyre többen foglalnak szállást a nyárra
MTI | 2021. június 12. 13:59
Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.
Friss
hírlevél
depositphotos