<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Magyarországról az egészségügyi dolgozók mennek el. A Balkánról, ezen belül pedig Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Szlovéniából viszont a különböző rendőri szervezetek tagjai. Ha pénzről van szó, akkor a szerbek, a horvátok, a szlovénok és a bosnyákok is ugyanarra gondolnak, hogy minél több legyen belőle. De ne higgyük azt, hogy a délszláv rendőrök ápolónőnek csapnak fel, és elveszik a munkát a mieinktől Németországban!
Nyitva a határ? Pásztor vigyázza nyáját a bosznia-hercegovinai Stolac közelében. EPA/ERDEM SAHIN


A cikk a BALK és a privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.

Ki állítja meg a migránsokat?

Zoran Galić, a bosznia-hercegovinai határrendőrség parancsnoka az utóbbi hónapokban többször is telesírta a sajtót amiatt, hogy legalább ezer rendőr hiányzik a határokról.

Ezért a migránsok egy kis túlzással akkor lépnek be Bosznia-Hercegovinába Szerbia és Montenegró felől, amikor éppen kedvük tartja.

Galić összehasonlításként elmondta, hogy a bosznia-hercegovinai határokat 2051 rendőr védi, miközben Horvátország ugyanerre a feladatra hatezer rendőrt alkalmaz, ami akárhogy is nézzük, éppen háromszor annyi.

Szarajevóban a múlt héten 150.535.300 konvertimilis márkát (KM) osztottak szét a migránsokkal foglalkozó szervezetek között, ebből azonban mindössze csak 7.562.000 KM jutott a határrendőrségnek, ami szinte pontosan 5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy Zoran Galić folytathatja a siránkozást, továbbra sem lesz ugyanis, aki megállítja a kelet felől érkező migránsokat.

Akiknek ugyanis ez lenne a feladatuk, azok inkább Nyugat-Európába távoznak.

Őriznek és védenek

A szakma az szakma, ezért egyetlen rendőrből sem lesz ápolónő, de azért nekik is jut munka Európában.

A bosznia-hercegovinai rendőrök – tartozzanak is bármelyik rendőri alakulathoz vagy etnikai csoporthoz – egyre gyakrabban hagyják ott a szolgálatot, és indulnak el Európa boldogabb része felé.

Leginkább Németországban kötnek ki, ahol saját szakmájukban dolgozhatnak különböző őrző-védő szolgálatok tagjaként.

A feladatuk pedig az, hogy németországi befogadó táborokat védjenek, amiért otthoni fizetésük többszörösét kapják.

Bármilyen abszurd is a helyzet,

jó pénzért ugyanazokat a migránsokat őrizhetik Németországban, akiket fityingekért nem voltak hajlandók feltartóztatni a kelet-boszniai határokon.

De ki szervezi be őket?

Egy tavaly nyugatra távozott boszniai rendőr szerint a németországi Pond Security Service GmbH alkalmazza a balkáni szakembereket, akiknek nem ápolniuk, hanem csak őrizniük kell a menekülteket, migránsokat, bevándorlókat, vagy nevezzük akárhogy is őket.

Ez pedig általában ajánlások útján történik, ahogy ez a modern üzleti életben bevett szokás. Vagyis a már kint dolgozók segíthetnek az ismerőseiknek, hogy munkához jussanak Németországban.

Tehát mindenki hozhat magával egy embert, sőt többet is.

A bosznia-hercegovinai származású volt rendőrök alapfizetése 1 700 euró körül van, de több mint kétezer eurót is megkereshetnek nettó, természetesen egy kis plusz munkával.

Mennek a boszniai szerbek is

Anica Jondić, a boszniai Szerb Köztársaság belügyi dolgozóinak szakszervezeti elnöke szerint 2018-ban 32 boszniai szerb rendőr mondott fel otthon, mert külföldi örző-védő cégeknél helyezkedett el.

További 19 rendőr ugyanilyen céllal szüneteltette a munkaviszonyát.

Erre az évre még nincsenek hivatalos adatok, de a folyamat folytatódik, miközben a boszniai szerb rendőrségben is 300 betöltetlen munkahely van.

A mi rendőreink rendelkeznek azzal a szakmai tudással és azokkal a készségekkel, amelyek nagyon keresettek az európai őrző-védő ügynökségeknél. Itthon tartásuknak egyetlen módja az, ha megbecsüljük a munkájukat összhangban mindenféle kockázattal és veszéllyel, amit magukra vállalnak.

A szakszervezeti vezető szerint a “rendőri munkaerő” otthon tartásának egyetlen módja, hogy emeljék a fizetéseket a boszniai szerb rendőrségnél.

Jondić azonban úgy vélte, hogy nem elegendő az a 10 százalékos bérkorrekció, amelyet nemrég hajtottak végre.

Elvégre a jó szakembereket meg kell fizetni.

Németország, mennyország

A horvát Zaštita szakportál szerint nemcsak a bosnyák rendőrök keresnek munkát Németországban, hanem az otthon jobban megfizetett horvátok és szlovénok is szívesen levetik az egyenruhát egy kis plusz zsetonért.

A zárai (Zadar) származású Saša Santini elmondta, hogy a Balkánról érkező “kivetkőzött rendőrök” általában személyes kapcsolatok által jutnak munkához Németországban.

Jelenleg egy helyi biztonsági cégnek dolgozunk, amelyet a német kormányzat bízott meg a menekülttáborok védelmével

– nyilatkozta Santini, aki már 2016 elején is ugyanezt a munkát végezte.

Az általa meg nem nevezett ügynökség egyebek között Baden-Württemberg tartományban is tevékeny, ahol 25 különböző méretű menekültközpont biztosítását végzi, ezekben négy-ötezer menekült és bevándorló található.

Németország tehát mennyország a Horvátországból és Szlovéniából származó rendőrök számára is, ráadásul nekik uniós állampolgárként még munkavállalási engedélyre sincs szükségük, csak egy kicsit makogniuk kell németül.

Migránsul pedig úgyis megtanulnak.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének az írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG