<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Magyarországról az egészségügyi dolgozók mennek el. A Balkánról, ezen belül pedig Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Szlovéniából viszont a különböző rendőri szervezetek tagjai. Ha pénzről van szó, akkor a szerbek, a horvátok, a szlovénok és a bosnyákok is ugyanarra gondolnak, hogy minél több legyen belőle. De ne higgyük azt, hogy a délszláv rendőrök ápolónőnek csapnak fel, és elveszik a munkát a mieinktől Németországban!
Nyitva a határ? Pásztor vigyázza nyáját a bosznia-hercegovinai Stolac közelében. EPA/ERDEM SAHIN


A cikk a BALK és a privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.

Ki állítja meg a migránsokat?

Zoran Galić, a bosznia-hercegovinai határrendőrség parancsnoka az utóbbi hónapokban többször is telesírta a sajtót amiatt, hogy legalább ezer rendőr hiányzik a határokról.

Ezért a migránsok egy kis túlzással akkor lépnek be Bosznia-Hercegovinába Szerbia és Montenegró felől, amikor éppen kedvük tartja.

Galić összehasonlításként elmondta, hogy a bosznia-hercegovinai határokat 2051 rendőr védi, miközben Horvátország ugyanerre a feladatra hatezer rendőrt alkalmaz, ami akárhogy is nézzük, éppen háromszor annyi.

Szarajevóban a múlt héten 150.535.300 konvertimilis márkát (KM) osztottak szét a migránsokkal foglalkozó szervezetek között, ebből azonban mindössze csak 7.562.000 KM jutott a határrendőrségnek, ami szinte pontosan 5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy Zoran Galić folytathatja a siránkozást, továbbra sem lesz ugyanis, aki megállítja a kelet felől érkező migránsokat.

Akiknek ugyanis ez lenne a feladatuk, azok inkább Nyugat-Európába távoznak.

Őriznek és védenek

A szakma az szakma, ezért egyetlen rendőrből sem lesz ápolónő, de azért nekik is jut munka Európában.

A bosznia-hercegovinai rendőrök – tartozzanak is bármelyik rendőri alakulathoz vagy etnikai csoporthoz – egyre gyakrabban hagyják ott a szolgálatot, és indulnak el Európa boldogabb része felé.

Leginkább Németországban kötnek ki, ahol saját szakmájukban dolgozhatnak különböző őrző-védő szolgálatok tagjaként.

A feladatuk pedig az, hogy németországi befogadó táborokat védjenek, amiért otthoni fizetésük többszörösét kapják.

Bármilyen abszurd is a helyzet,

jó pénzért ugyanazokat a migránsokat őrizhetik Németországban, akiket fityingekért nem voltak hajlandók feltartóztatni a kelet-boszniai határokon.

De ki szervezi be őket?

Egy tavaly nyugatra távozott boszniai rendőr szerint a németországi Pond Security Service GmbH alkalmazza a balkáni szakembereket, akiknek nem ápolniuk, hanem csak őrizniük kell a menekülteket, migránsokat, bevándorlókat, vagy nevezzük akárhogy is őket.

Ez pedig általában ajánlások útján történik, ahogy ez a modern üzleti életben bevett szokás. Vagyis a már kint dolgozók segíthetnek az ismerőseiknek, hogy munkához jussanak Németországban.

Tehát mindenki hozhat magával egy embert, sőt többet is.

A bosznia-hercegovinai származású volt rendőrök alapfizetése 1 700 euró körül van, de több mint kétezer eurót is megkereshetnek nettó, természetesen egy kis plusz munkával.

Mennek a boszniai szerbek is

Anica Jondić, a boszniai Szerb Köztársaság belügyi dolgozóinak szakszervezeti elnöke szerint 2018-ban 32 boszniai szerb rendőr mondott fel otthon, mert külföldi örző-védő cégeknél helyezkedett el.

További 19 rendőr ugyanilyen céllal szüneteltette a munkaviszonyát.

Erre az évre még nincsenek hivatalos adatok, de a folyamat folytatódik, miközben a boszniai szerb rendőrségben is 300 betöltetlen munkahely van.

A mi rendőreink rendelkeznek azzal a szakmai tudással és azokkal a készségekkel, amelyek nagyon keresettek az európai őrző-védő ügynökségeknél. Itthon tartásuknak egyetlen módja az, ha megbecsüljük a munkájukat összhangban mindenféle kockázattal és veszéllyel, amit magukra vállalnak.

A szakszervezeti vezető szerint a “rendőri munkaerő” otthon tartásának egyetlen módja, hogy emeljék a fizetéseket a boszniai szerb rendőrségnél.

Jondić azonban úgy vélte, hogy nem elegendő az a 10 százalékos bérkorrekció, amelyet nemrég hajtottak végre.

Elvégre a jó szakembereket meg kell fizetni.

Németország, mennyország

A horvát Zaštita szakportál szerint nemcsak a bosnyák rendőrök keresnek munkát Németországban, hanem az otthon jobban megfizetett horvátok és szlovénok is szívesen levetik az egyenruhát egy kis plusz zsetonért.

A zárai (Zadar) származású Saša Santini elmondta, hogy a Balkánról érkező “kivetkőzött rendőrök” általában személyes kapcsolatok által jutnak munkához Németországban.

Jelenleg egy helyi biztonsági cégnek dolgozunk, amelyet a német kormányzat bízott meg a menekülttáborok védelmével

– nyilatkozta Santini, aki már 2016 elején is ugyanezt a munkát végezte.

Az általa meg nem nevezett ügynökség egyebek között Baden-Württemberg tartományban is tevékeny, ahol 25 különböző méretű menekültközpont biztosítását végzi, ezekben négy-ötezer menekült és bevándorló található.

Németország tehát mennyország a Horvátországból és Szlovéniából származó rendőrök számára is, ráadásul nekik uniós állampolgárként még munkavállalási engedélyre sincs szükségük, csak egy kicsit makogniuk kell németül.

Migránsul pedig úgyis megtanulnak.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének az írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos