<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Magyarországról az egészségügyi dolgozók mennek el. A Balkánról, ezen belül pedig Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Szlovéniából viszont a különböző rendőri szervezetek tagjai. Ha pénzről van szó, akkor a szerbek, a horvátok, a szlovénok és a bosnyákok is ugyanarra gondolnak, hogy minél több legyen belőle. De ne higgyük azt, hogy a délszláv rendőrök ápolónőnek csapnak fel, és elveszik a munkát a mieinktől Németországban!
Nyitva a határ? Pásztor vigyázza nyáját a bosznia-hercegovinai Stolac közelében. EPA/ERDEM SAHIN


A cikk a BALK és a privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.

Ki állítja meg a migránsokat?

Zoran Galić, a bosznia-hercegovinai határrendőrség parancsnoka az utóbbi hónapokban többször is telesírta a sajtót amiatt, hogy legalább ezer rendőr hiányzik a határokról.

Ezért a migránsok egy kis túlzással akkor lépnek be Bosznia-Hercegovinába Szerbia és Montenegró felől, amikor éppen kedvük tartja.

Galić összehasonlításként elmondta, hogy a bosznia-hercegovinai határokat 2051 rendőr védi, miközben Horvátország ugyanerre a feladatra hatezer rendőrt alkalmaz, ami akárhogy is nézzük, éppen háromszor annyi.

Szarajevóban a múlt héten 150.535.300 konvertimilis márkát (KM) osztottak szét a migránsokkal foglalkozó szervezetek között, ebből azonban mindössze csak 7.562.000 KM jutott a határrendőrségnek, ami szinte pontosan 5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy Zoran Galić folytathatja a siránkozást, továbbra sem lesz ugyanis, aki megállítja a kelet felől érkező migránsokat.

Akiknek ugyanis ez lenne a feladatuk, azok inkább Nyugat-Európába távoznak.

Őriznek és védenek

A szakma az szakma, ezért egyetlen rendőrből sem lesz ápolónő, de azért nekik is jut munka Európában.

A bosznia-hercegovinai rendőrök – tartozzanak is bármelyik rendőri alakulathoz vagy etnikai csoporthoz – egyre gyakrabban hagyják ott a szolgálatot, és indulnak el Európa boldogabb része felé.

Leginkább Németországban kötnek ki, ahol saját szakmájukban dolgozhatnak különböző őrző-védő szolgálatok tagjaként.

A feladatuk pedig az, hogy németországi befogadó táborokat védjenek, amiért otthoni fizetésük többszörösét kapják.

Bármilyen abszurd is a helyzet,

jó pénzért ugyanazokat a migránsokat őrizhetik Németországban, akiket fityingekért nem voltak hajlandók feltartóztatni a kelet-boszniai határokon.

De ki szervezi be őket?

Egy tavaly nyugatra távozott boszniai rendőr szerint a németországi Pond Security Service GmbH alkalmazza a balkáni szakembereket, akiknek nem ápolniuk, hanem csak őrizniük kell a menekülteket, migránsokat, bevándorlókat, vagy nevezzük akárhogy is őket.

Ez pedig általában ajánlások útján történik, ahogy ez a modern üzleti életben bevett szokás. Vagyis a már kint dolgozók segíthetnek az ismerőseiknek, hogy munkához jussanak Németországban.

Tehát mindenki hozhat magával egy embert, sőt többet is.

A bosznia-hercegovinai származású volt rendőrök alapfizetése 1 700 euró körül van, de több mint kétezer eurót is megkereshetnek nettó, természetesen egy kis plusz munkával.

Mennek a boszniai szerbek is

Anica Jondić, a boszniai Szerb Köztársaság belügyi dolgozóinak szakszervezeti elnöke szerint 2018-ban 32 boszniai szerb rendőr mondott fel otthon, mert külföldi örző-védő cégeknél helyezkedett el.

További 19 rendőr ugyanilyen céllal szüneteltette a munkaviszonyát.

Erre az évre még nincsenek hivatalos adatok, de a folyamat folytatódik, miközben a boszniai szerb rendőrségben is 300 betöltetlen munkahely van.

A mi rendőreink rendelkeznek azzal a szakmai tudással és azokkal a készségekkel, amelyek nagyon keresettek az európai őrző-védő ügynökségeknél. Itthon tartásuknak egyetlen módja az, ha megbecsüljük a munkájukat összhangban mindenféle kockázattal és veszéllyel, amit magukra vállalnak.

A szakszervezeti vezető szerint a “rendőri munkaerő” otthon tartásának egyetlen módja, hogy emeljék a fizetéseket a boszniai szerb rendőrségnél.

Jondić azonban úgy vélte, hogy nem elegendő az a 10 százalékos bérkorrekció, amelyet nemrég hajtottak végre.

Elvégre a jó szakembereket meg kell fizetni.

Németország, mennyország

A horvát Zaštita szakportál szerint nemcsak a bosnyák rendőrök keresnek munkát Németországban, hanem az otthon jobban megfizetett horvátok és szlovénok is szívesen levetik az egyenruhát egy kis plusz zsetonért.

A zárai (Zadar) származású Saša Santini elmondta, hogy a Balkánról érkező “kivetkőzött rendőrök” általában személyes kapcsolatok által jutnak munkához Németországban.

Jelenleg egy helyi biztonsági cégnek dolgozunk, amelyet a német kormányzat bízott meg a menekülttáborok védelmével

– nyilatkozta Santini, aki már 2016 elején is ugyanezt a munkát végezte.

Az általa meg nem nevezett ügynökség egyebek között Baden-Württemberg tartományban is tevékeny, ahol 25 különböző méretű menekültközpont biztosítását végzi, ezekben négy-ötezer menekült és bevándorló található.

Németország tehát mennyország a Horvátországból és Szlovéniából származó rendőrök számára is, ráadásul nekik uniós állampolgárként még munkavállalási engedélyre sincs szükségük, csak egy kicsit makogniuk kell németül.

Migránsul pedig úgyis megtanulnak.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének az írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Durván odacsapnának Oroszországnak – itt az újabb eszköz
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:17
Újabb kemény vámot terveznek.
Makro / Külgazdaság Mi a baj a debreceni akkumulátorgyárral?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:47
Az elmúlt napokban szakmai és politikai viták kereszttüzébe került a kínai CATL által építeni tervezett debreceni akkumulátorgyár. Kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című adásának volt a vendége, ahol többek között a beruházás előnyeiről és hátrányairól is szó volt.
Makro / Külgazdaság Újabb iráni drónok szállhatnak be az orosz-ukrán háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:21
Az ukrán értesülések legalábbis erről szólnak.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint mozgott a föld Törökországban, tovább emelkedett a halottak száma
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:54
A reggeli rengés után magyar idő szerint dél körül ismét megmozdult a föld.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG