<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az idei gazdasági folyamatok miatt a megszokott háromféle extra juttatásból kettőt kaphatnak meg az idős emberek. De vajon mi lesz a nyugdíjkorhatárral?
Orbán Viktor nyugdíjasok körében. Fotó: MTI

Az elmúlt négy évben összesen 273,5 milliárd forintot fizetett az állam a nyugdíjasoknak és nyugdíjszerű ellátásokban részesülőknek a szokásos havi ellátáson felül - derül ki Rétvári Bence, az EMMI államtitikárának parlamenti válaszából, amit Korózs Lajos szocialista képviselő kérdéseire adott - írja laptársunk, az Mfor.hu.

A havi nyugdíjon felül három módon kaptak 2016 és 2019 között juttatást az idősek: a vártnál magasabb infláció miatt novemberben kiegészítették a nyugdíjakat, a tempós, 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés miatt járt a prémium, valamint törvényi kötelezettség nélkül is kaptak Erzsébet-utalványokat, illetve rezsiutalványt a idős emberek.

A nyugdíjak kiegészítésére 2017-ben és 2019-ben került sor, összesen 51,5 milliárd forintból. A nyugdíjprémiumot az eltelt három évben minden alkalommal fizetett az állam, ezen a jogcímen összesen 115 milliárd forinttal nőtt a nyugdíjasok pénzügyi kerete. Erzsébet-utalványt 2016-tól 2018-ig kaptak a nyugdíjasok, karácsony, vagy húsvét táján, összesen 81 milliárd forint értékben. Tavaly viszont rezsiutalványt kaptak (amit csak a gáz- és villanyszámlák kiegyenlítésére fordíthatnak, a módosított jogszabályok szerint idén május végéig), ez a juttatás 26 milliárd forintba került.

Ezek tehát a historikus adatok, ami pedig az idei évet illeti, azt lehet elmondani, hogy jelen állás szerint a nyugdíjak kiegészítésére idén is sor kerül. A kormány ugyanis 2,7 százalékos inflációval tervezte meg a költségvetést, ennek megfelelő mértékben emelték a nyugdíjakat is januárban, de jelen tudásunk szerint az áremelkedés üteme akár a 3,5 százalékot is meghaladhatja. Főleg az élelmiszerek drágulása miatt, valamint a forint gyengülése is növeli az importált inflációt. Ugyanakkor nagy kérdést, hogy a koronavírus milyen hatással lesz a világpiacra: a jelek szerint erős visszafogó hatása lehet, ami a növekedési kilátásokat mindenképpen rontja. Az inflációs hatás már bizonytalanabb, a kínálat szűkülése (a termelés lassulása, esetleges leállása miatt a fertőzéssel súlyosan érintett régiókban, mint Kína) az árak emelkedését feltételezi, de közben a kereslet is jelentősen zsugorodhat, például az idegenforgalomban, ami pedig arra sarkalja az ilyen ágazatokban működő cégeket, hogy az árak csökkentésével szerezzenek fogyasztót, így minimalizálva a veszteségeiket. Ráadásul keresleti oldalon a járvány miatti aggodalom fékező hatással lehet a fogyasztásra (a pánikhangulat miatt a napi fogyasztási cikkek iránti kereslet átmenetileg megugorhat), valamint a cégek reagálása is pénzügyi óvatosságra késztetheti az alkalmazottakat.- a termelés visszafogása a foglalkoztatást is érintené: leépítésekre kerülhet sor, illetve a tervezettnél visszafogottabb béremelésekre.

Ezek alapján ma kisebb az esélye annak, hogy lesz idén prémium. A kormány januárban 4 százalékról 3,5 százalékra csökkentette az idei GDP-előrejelzését, de a piacon ennél pesszimistább prognózisok is vannak: 3-3,5 százalék közé teszik a növekedést. Vagyis a prémium fizetésének feltétele nem teljesül, ha ez a szcenárió válik valóra.

A rezsi- avagy bármilyen más utalványok kifizetésére mindezek fényében szinte biztosan számíthatnak idén az idősek, mert a kormány nem fogja megkockáztatni, hogy elveszítse a nyugdíjasok szimpátiáját. Megítélésünk szerint tehát kiegészítésben és utalványban részesülnek idén a nyugdíjasok, prémiumban viszont nem.

Essék végül szó a jövő nyugdíjasairól is. A napokban az a "hír" járt körbe a sajtóban, hogy óriási nyugdíjkorhatár-emelés jöhet, és alig egy évtized múlva már 70 éves korukig dolgozhatnak az emberek (a mostani 65. életév helyett). Érdemes azonban jelezni, hogy ez nem a kormány terve, hanem egy felmérés szerint a magyarországi cégvezetők gondolják így. A hangzatos címek nem árulták el, de fontos rögzíteni, hogy a kormány az elmúlt években mindig azon az állásponton volt, hogy nincs szükség a nyugdíjszabályok érdemi módosítására a középtávú kitekintései szerint, a nyugdíjrendszer finanszírozhatósága a jelenlegi szabályok mellett fenntartható. Ez persze nem zárja ki, hogy 10 év múlva revízió alá veszik a nyugdíjrendszert, de a félreértések elkerülése végett újra leírjuk, hogy jelenleg nincs hivatalos kormányzati terv a korhatár kitolására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem jön az orosz olaj, de a Molnak vannak tartalékai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 16:42
Vannak tartalékok, de dolgoznak a probléma megoldásán is.
Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG