TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ez a GDP 6 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezérkara - élén Matolcsy Györggyel - ismertette a jegybank intézkedéseit.

Meg kell erősíteni Magyarország pénzügyi rendszerét, célja, hogy visszakerüljön a koronavírus előtti dinamikus növekedési pályára - vezette fel az MNB elnöke a Monetáris Tanács mai döntéseit.

5 lépést emelt ki Matolcsy György:

1. Növekedési Hitelprogram

 • újraindítják a Növekedési Hitelprogramot, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá! néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Tehát az új forrás: 1000 milliárd,
 • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra. Alapvetően a kis- és középvállalkozásokon próbál segíteni, 
 • fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá!-t,
 • 2,5 százalékos kamaton lehet felvenni az NHP Hajrá-t, de a bankok kapnak az MNB-től plusz 4 százalékot. De arra hívja fel a figyelmet a Monetáris Tanács, hogy versengjen, vigye még lejjebb a hitelkamatot. Ez a 4 százalékos kamattámogatás 2021. június 30-áig él, 
 • a bankoknak előírja az MNB, hogy 2 hét alatt bírálják el a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor a jegybank átteszi a hitelkérelmet egy másik bankhoz.

2. A Növekedési Kötvényprogramban kibocsátott papírok futamidejét 10-ről 20 évre növelik, és az MNB 20 milliárd helyett 50 milliárdra emelték azt az összeget, amennyiért a jegybank maximálisan vehet kötvényt.

3. Az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizetett be a költségvetésbe.

4. A bankoknak nem kell jegybanki tartalékot képezniük, ez 250 milliárdos pluszt jelent.

5. 1500 milliárddal javították a bankrendszer pénzellátottságát. Elsősorban állampapírok vásárlására fordítódik.

Nagy Márton, az MNB alelnöke, a Monetáris Tanács elnökhelyettese további intézkedéseket ismertetett:

a. A Monetáris Tanács változatlan 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az O/N betéti kamatot, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg változatlanul az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg. 

b. Eszközvásárlási programot indítanak:

 • az MNB állampapírokat vásárol, ennek a részleteit a következő hetekben dolgozza ki, például kitől (bankoktól, biztosítóktól is), milyen futamidővel és milyen technikával (tendereken, vagy a másodpiacon, egyedi ügyletekkel),
 • újraindítják a jelzáloglevél-vásárlási programot. Jelenleg 150-300 milliárd forintnyi jelzálog van a piacon,
 • a kiszorítandó likviditásra nem írnak elő mennyiséget (ez eddig 300-500 milliárd forint volt negyedévente), az ugyanis a mostani bejelentésekkel az értelmét veszíti.

Kandrács Csaba, a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős MNB-alelnök elmondta: ma az MNB által felügyelt hazai bankpiac stabilabb, mint 6 éve, amikor Matolcsy György lett a jegybank elnöke. A bankok tőkésítettségének aránya 18 százalék, ami EU-szinten kiváló, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alá csökkent, a kockázati szint is mérsékelt. Számos biztonsági, garanciális eszköznek köszönhetően a 2008-as rendszerszintű problémák ma nem ismétlődhetnek meg. Kiemelte, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek száma megközelíti a 80 ezret, értékük pedig az 1000 milliárd forintot. Bejelentette, hamarosan a fogyasztóbarát személyi kölcsön is elérhetővé válik. Ami a biztosítási szektort illeti, az évi 8 százalékkal bővült, a tőkeszintje a duplája az uniós elvárásoknak. A hazai tőkepiaci és pénztári szektor is stabil.

Kandrács Csaba hangúlyozta, hogy az MNB elvárja a koronavírus-járvány idején is a bankoktól, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak: hitelezzenek, biztosítási, pénztári és egyéb termékeket értékesítsenek. Valamennyi pénztár körlevélben kapott utasítást a kockázatmérséklési intézkedésekről, ezek betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai hitelezési folyamatok és pénzügyi piac ismét növekedésnek induljon. Ezt a jegybank minden felügyeleti eszközével is támogatja.

Patai Mihály alelnök pedig arról számolt be, hogy a március 2-án debütált azonnali fizetési rendszer első hónapja jól sikerült, az kiválóan működik technikailag és az ügyfélélmény is kiváló. Néhány jellemző adat:

 • egy hónap alatt 9,3 millió átutalás történt, 1363 miliárd forintos összértékben,
 • az átutalások több mint 99,9 százaléka 5 másodpercen belül teljesült, ez a nemzetközi példáknál rövidebb idő,
 • ezen belül az átutalások 92 százaléka ért célba 2 másodpercen belül,
 • az átutalások 31 százaléka éjjel zajlott le,
 • napi 400 ezer átutalás történt. 

Zárásként Matolcsy György bejelentette:

Az MNB új 20 forintos érmét bocsát ki, a következő felirattal: Tisztelet a hősöknek, ápolóknak, rendőröknek, pékeknek, mindenkinek, akik ezekben a nehéz hetekben elviszik a munka dandárját. Ebből az érméből a jegybank több millió darabot ver - tájékoztatott az MNB elnöke.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem a Biden-Trump csörte lesz az eddigi legextrémebb verseny az amerikai elnökválasztások történetében
Szarvas György | 2020. október 31. 13:54
Sorsdöntőnek bizonyulhat a november 3-án megtartandó amerikai elnökválasztás, kérdés ugyanis Trump miként reagál egy esetleges elvesztett, vagy éppen megnyert választásra. A The Wall Street Journal felidézi azokat a korábbi amerikai elnökválasztásokat, melyek a mostanihoz hasonló kiélezett helyzetben zajlottak. 
Makro / Külgazdaság Még a Puskás Arénánál is drágább lesz a Nemzeti Atlétikai Központ
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 12:51
Közel 204 milliárd forintot szán egy friss kormányhatározat szerint az ország a 2023-as világbajnokságra épülő Nemzeti Atlétikai Központra.
Makro / Külgazdaság Megint milliárdokkal löki meg a munkásszálló bizniszt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 11:19
Újabb 5 milliárd forintot ad a kormány munkásszállások kialakítására. Három hónapon belül ez már a második injekció ennek az ágazatnak. Főleg a keleti megyék iparvárosaiban ugorhat meg a férőhelyek száma és már gazdasági társaságok is igényelhetik a pénzt. A beruházók akár a költségek 70-80 százalékát is közpénzből szerezhetik meg.
Makro / Külgazdaság Így nem közeledünk, hanem még jobban leszakadunk Európától
Király Béla | 2020. október 31. 08:56
Pénteken tették közzé a harmadik negyedévre vonatkozó első becsléseket s német és a francia GDP-re is, amelyek a vártnál erősebb növekedésről tanúskodtak. Ezen a napon erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a korábbinál nagyobb visszaesést várnak. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a lemaradásunk idén nem csökken, hanem növekszik a centrumhoz képest.
Makro / Külgazdaság Trump és Biden kalandjai egy párhuzamos univerzumban – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. október 30. 19:44
Amikor Joe Biden bekerült a Szenátusba, Elvis Presley  még élt, Vietnámra pedig hullottak az amerikai bombák. Amikor Donald Trump dolgozni kezdett apja cégbirodalmában, még nem járt ember a Holdon.
Makro / Külgazdaság Nem tetszik az EU-nak Orbán Viktor vakcinavásárlási terve?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 18:33
Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.
Makro / Külgazdaság 70 milliárd dollár a tét – elvennék a tüntetők a király vagyonát
Káncz Csaba | 2020. október 30. 14:34
A globális recesszió időszakában a thaiföldi tüntetők már nem nézik el a király élvhajhász életmódját. A tét a 70 milliárd dolláros vagyon, amelyet most a nép visszakövetel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 272 millió eurós exporttöbblet a külkereskedelmi áruforgalomban
MTI | 2020. október 30. 10:53
Augusztusban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Augusztusban 9,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 10:36
A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek a nyári hónapban. 
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: zárják be az iskolákat az alsó tagozatok kivételével!
Kormos Olga | 2020. október 30. 09:28
Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  
Friss
hírlevél