BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. április 7. 15:42

Ez a GDP 6 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezérkara - élén Matolcsy Györggyel - ismertette a jegybank intézkedéseit.

Meg kell erősíteni Magyarország pénzügyi rendszerét, célja, hogy visszakerüljön a koronavírus előtti dinamikus növekedési pályára - vezette fel az MNB elnöke a Monetáris Tanács mai döntéseit.

5 lépést emelt ki Matolcsy György:

1. Növekedési Hitelprogram

 • újraindítják a Növekedési Hitelprogramot, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá! néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Tehát az új forrás: 1000 milliárd,
 • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra. Alapvetően a kis- és középvállalkozásokon próbál segíteni, 
 • fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá!-t,
 • 2,5 százalékos kamaton lehet felvenni az NHP Hajrá-t, de a bankok kapnak az MNB-től plusz 4 százalékot. De arra hívja fel a figyelmet a Monetáris Tanács, hogy versengjen, vigye még lejjebb a hitelkamatot. Ez a 4 százalékos kamattámogatás 2021. június 30-áig él, 
 • a bankoknak előírja az MNB, hogy 2 hét alatt bírálják el a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor a jegybank átteszi a hitelkérelmet egy másik bankhoz.

2. A Növekedési Kötvényprogramban kibocsátott papírok futamidejét 10-ről 20 évre növelik, és az MNB 20 milliárd helyett 50 milliárdra emelték azt az összeget, amennyiért a jegybank maximálisan vehet kötvényt.

3. Az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizetett be a költségvetésbe.

4. A bankoknak nem kell jegybanki tartalékot képezniük, ez 250 milliárdos pluszt jelent.

5. 1500 milliárddal javították a bankrendszer pénzellátottságát. Elsősorban állampapírok vásárlására fordítódik.

Nagy Márton, az MNB alelnöke, a Monetáris Tanács elnökhelyettese további intézkedéseket ismertetett:

a. A Monetáris Tanács változatlan 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az O/N betéti kamatot, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg változatlanul az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg. 

b. Eszközvásárlási programot indítanak:

 • az MNB állampapírokat vásárol, ennek a részleteit a következő hetekben dolgozza ki, például kitől (bankoktól, biztosítóktól is), milyen futamidővel és milyen technikával (tendereken, vagy a másodpiacon, egyedi ügyletekkel),
 • újraindítják a jelzáloglevél-vásárlási programot. Jelenleg 150-300 milliárd forintnyi jelzálog van a piacon,
 • a kiszorítandó likviditásra nem írnak elő mennyiséget (ez eddig 300-500 milliárd forint volt negyedévente), az ugyanis a mostani bejelentésekkel az értelmét veszíti.

Kandrács Csaba, a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős MNB-alelnök elmondta: ma az MNB által felügyelt hazai bankpiac stabilabb, mint 6 éve, amikor Matolcsy György lett a jegybank elnöke. A bankok tőkésítettségének aránya 18 százalék, ami EU-szinten kiváló, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alá csökkent, a kockázati szint is mérsékelt. Számos biztonsági, garanciális eszköznek köszönhetően a 2008-as rendszerszintű problémák ma nem ismétlődhetnek meg. Kiemelte, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek száma megközelíti a 80 ezret, értékük pedig az 1000 milliárd forintot. Bejelentette, hamarosan a fogyasztóbarát személyi kölcsön is elérhetővé válik. Ami a biztosítási szektort illeti, az évi 8 százalékkal bővült, a tőkeszintje a duplája az uniós elvárásoknak. A hazai tőkepiaci és pénztári szektor is stabil.

Kandrács Csaba hangúlyozta, hogy az MNB elvárja a koronavírus-járvány idején is a bankoktól, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak: hitelezzenek, biztosítási, pénztári és egyéb termékeket értékesítsenek. Valamennyi pénztár körlevélben kapott utasítást a kockázatmérséklési intézkedésekről, ezek betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai hitelezési folyamatok és pénzügyi piac ismét növekedésnek induljon. Ezt a jegybank minden felügyeleti eszközével is támogatja.

Patai Mihály alelnök pedig arról számolt be, hogy a március 2-án debütált azonnali fizetési rendszer első hónapja jól sikerült, az kiválóan működik technikailag és az ügyfélélmény is kiváló. Néhány jellemző adat:

 • egy hónap alatt 9,3 millió átutalás történt, 1363 miliárd forintos összértékben,
 • az átutalások több mint 99,9 százaléka 5 másodpercen belül teljesült, ez a nemzetközi példáknál rövidebb idő,
 • ezen belül az átutalások 92 százaléka ért célba 2 másodpercen belül,
 • az átutalások 31 százaléka éjjel zajlott le,
 • napi 400 ezer átutalás történt. 

Zárásként Matolcsy György bejelentette:

Az MNB új 20 forintos érmét bocsát ki, a következő felirattal: Tisztelet a hősöknek, ápolóknak, rendőröknek, pékeknek, mindenkinek, akik ezekben a nehéz hetekben elviszik a munka dandárját. Ebből az érméből a jegybank több millió darabot ver - tájékoztatott az MNB elnöke.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brüsszeltől kért anyagi támogatást Orbán Viktor
Vég Márton | 2020. június 4. 22:33
Támogatási kérelmet nyújt be az Orbán-kormány Brüsszelnek, hogy a koronavírus-járvány okozta költségeket finanszírozzák. Pintér Sándornak kell felügyelnie a pénz felhasználását.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: Péntektől nyílik az osztrák, a cseh és szlovák határ is a magyaroknak
MTI | 2020. június 4. 22:10
Péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.
Makro / Külgazdaság Hatezer német turistával kísérletezhetnek Ibizán és Mallorcán
MTI | 2020. június 4. 21:00
A spanyol tervek szerint június második felében egy kísérleti program részeként hatezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre.
Makro / Külgazdaság Megvédte a különutas modellt a svéd járványügyi vezető
Wéber Balázs | 2020. június 4. 15:44
Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.
Makro / Külgazdaság Továbbra is nagyon sok az új munkanélküli az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 15:26
Az egy héttel korábbi értékhez képest ugyan csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ám a várakozásokat meghaladó volt az érték.
Makro / Külgazdaság Egy nagy zsák pénzt még a piacra önt az EKB
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 14:40
A vártnál nagyobb összeggel növelte az Európai Központi Bank a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási programot. Azt is bejelentették, hogy meghosszabbítják a programot a jövő nyárig.
Makro / Külgazdaság Putyin idegesen figyeli a kínai térnyerést – hadrendbe álltak az új rakéták
Káncz Csaba | 2020. június 4. 13:29
Áttekintjük az orosz és kínai dinamikát Közép-Ázsiában az áruforgalom, a fegyverkereskedelem, a pénzügyek és az energia területén. A Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető, de azért a Kreml diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ugyanannyi adót fizetünk jövőre, mint idén: 15 százalékot
Baka F. Zoltán | 2020. június 4. 11:06
A mai Kormányinfón pedig kiderült, hogy június 16-20 között nyithatnak a mozik, színházak, fürdők, múzeumok.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem csökken az aktív fertőzöttek száma - öten elhunytak
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 09:37
Ismét nem tudott csökkenni az aktív fertőzöttek száma - a Pesti úti idősotthonban már 49-en hunytak el.
Makro / Külgazdaság Bődületes összeggel gyógyítaná a koronavírus-sokkot Angela Merkel
Wéber Balázs | 2020. június 4. 09:34
130 milliárd eurós csomaggal enyhítené a koronavírus elleni harc negatív következményeit a német kormány. Ideiglenesen csökkentenék az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnának, valamint segítenék az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.
hírlevél