Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ez a GDP 6 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezérkara - élén Matolcsy Györggyel - ismertette a jegybank intézkedéseit.

Meg kell erősíteni Magyarország pénzügyi rendszerét, célja, hogy visszakerüljön a koronavírus előtti dinamikus növekedési pályára - vezette fel az MNB elnöke a Monetáris Tanács mai döntéseit.

5 lépést emelt ki Matolcsy György:

1. Növekedési Hitelprogram

 • újraindítják a Növekedési Hitelprogramot, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá! néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Tehát az új forrás: 1000 milliárd,
 • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra. Alapvetően a kis- és középvállalkozásokon próbál segíteni, 
 • fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá!-t,
 • 2,5 százalékos kamaton lehet felvenni az NHP Hajrá-t, de a bankok kapnak az MNB-től plusz 4 százalékot. De arra hívja fel a figyelmet a Monetáris Tanács, hogy versengjen, vigye még lejjebb a hitelkamatot. Ez a 4 százalékos kamattámogatás 2021. június 30-áig él, 
 • a bankoknak előírja az MNB, hogy 2 hét alatt bírálják el a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor a jegybank átteszi a hitelkérelmet egy másik bankhoz.

2. A Növekedési Kötvényprogramban kibocsátott papírok futamidejét 10-ről 20 évre növelik, és az MNB 20 milliárd helyett 50 milliárdra emelték azt az összeget, amennyiért a jegybank maximálisan vehet kötvényt.

3. Az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizetett be a költségvetésbe.

4. A bankoknak nem kell jegybanki tartalékot képezniük, ez 250 milliárdos pluszt jelent.

5. 1500 milliárddal javították a bankrendszer pénzellátottságát. Elsősorban állampapírok vásárlására fordítódik.

Nagy Márton, az MNB alelnöke, a Monetáris Tanács elnökhelyettese további intézkedéseket ismertetett:

a. A Monetáris Tanács változatlan 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az O/N betéti kamatot, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg változatlanul az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg. 

b. Eszközvásárlási programot indítanak:

 • az MNB állampapírokat vásárol, ennek a részleteit a következő hetekben dolgozza ki, például kitől (bankoktól, biztosítóktól is), milyen futamidővel és milyen technikával (tendereken, vagy a másodpiacon, egyedi ügyletekkel),
 • újraindítják a jelzáloglevél-vásárlási programot. Jelenleg 150-300 milliárd forintnyi jelzálog van a piacon,
 • a kiszorítandó likviditásra nem írnak elő mennyiséget (ez eddig 300-500 milliárd forint volt negyedévente), az ugyanis a mostani bejelentésekkel az értelmét veszíti.

Kandrács Csaba, a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős MNB-alelnök elmondta: ma az MNB által felügyelt hazai bankpiac stabilabb, mint 6 éve, amikor Matolcsy György lett a jegybank elnöke. A bankok tőkésítettségének aránya 18 százalék, ami EU-szinten kiváló, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alá csökkent, a kockázati szint is mérsékelt. Számos biztonsági, garanciális eszköznek köszönhetően a 2008-as rendszerszintű problémák ma nem ismétlődhetnek meg. Kiemelte, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek száma megközelíti a 80 ezret, értékük pedig az 1000 milliárd forintot. Bejelentette, hamarosan a fogyasztóbarát személyi kölcsön is elérhetővé válik. Ami a biztosítási szektort illeti, az évi 8 százalékkal bővült, a tőkeszintje a duplája az uniós elvárásoknak. A hazai tőkepiaci és pénztári szektor is stabil.

Kandrács Csaba hangúlyozta, hogy az MNB elvárja a koronavírus-járvány idején is a bankoktól, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak: hitelezzenek, biztosítási, pénztári és egyéb termékeket értékesítsenek. Valamennyi pénztár körlevélben kapott utasítást a kockázatmérséklési intézkedésekről, ezek betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai hitelezési folyamatok és pénzügyi piac ismét növekedésnek induljon. Ezt a jegybank minden felügyeleti eszközével is támogatja.

Patai Mihály alelnök pedig arról számolt be, hogy a március 2-án debütált azonnali fizetési rendszer első hónapja jól sikerült, az kiválóan működik technikailag és az ügyfélélmény is kiváló. Néhány jellemző adat:

 • egy hónap alatt 9,3 millió átutalás történt, 1363 miliárd forintos összértékben,
 • az átutalások több mint 99,9 százaléka 5 másodpercen belül teljesült, ez a nemzetközi példáknál rövidebb idő,
 • ezen belül az átutalások 92 százaléka ért célba 2 másodpercen belül,
 • az átutalások 31 százaléka éjjel zajlott le,
 • napi 400 ezer átutalás történt. 

Zárásként Matolcsy György bejelentette:

Az MNB új 20 forintos érmét bocsát ki, a következő felirattal: Tisztelet a hősöknek, ápolóknak, rendőröknek, pékeknek, mindenkinek, akik ezekben a nehéz hetekben elviszik a munka dandárját. Ebből az érméből a jegybank több millió darabot ver - tájékoztatott az MNB elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán és Biden: érik a vihar a két kormány között - A hét videója
Káncz Csaba | 2021. január 22. 20:01
Az amerikai külügyminiszter- és pénzügyminiszter-jelölt szenátusi meghallgatásain nagyon kemény üzenetek hangzottak el Kína felé. Az Orbán-kormányra több ok miatt is borzasztóan nehéz időszak vár. Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Ritka alacsony kórházi adóssággal indult az év
Kormos Olga | 2021. január 22. 17:58
A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 
Makro / Külgazdaság Biden az olaszok mellé állt a konfliktusban – Párizs Putyinnal szövetkezik
Káncz Csaba | 2021. január 22. 14:34
Párizs kivételével az európai NATO-szövetségesek támogatnák a Biden-kormányzat fokozott segítségnyújtását a líbiai egységkormány irányába. Conte olasz miniszterelnök három hete támogatásáról biztosította Washington nagyobb odafigyelését a proxi háborúba süllyedt országra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: 2 millió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:45
Pár órával a péntek reggeli bejelentése után kiderültek a részletek az orosz vakcinarendelésről.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorral szemben tesztelhetik lobbi-erejüket a "megszorított" polgármesterek
Vég Márton | 2021. január 22. 11:12
Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek jogi lépéseket tehetnek, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait
MTI | 2021. január 22. 10:50
Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: nagy mennyiségű orosz vakcinát vesz Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 09:18
Részletek még nincsenek, de a szerződést már aláírták a felek. A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón a miniszter nagy mennyiségű vakcináról beszélt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint még sokáig maradnak a korlátozások
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:28
Orbán Vikor miniszterelnök szerint ameddig nincs elég vakcina, addig maradnak a korlátozások.
Makro / Külgazdaság Biden egy sor rendeletet aláírt már az első napján
MTI | 2021. január 22. 07:00
 Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban.
Makro / Külgazdaság Korlátozhatja az EU a nem alapvető fontosságú utazásokat
MTI | 2021. január 22. 06:46
Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.
Friss
hírlevél