Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi években a hazai vállalati kötvénypiac mélypontra került, pedig az ilyen forrásbevonás jó alternatíva lehetne a cégeknek. Az MNB új programja segíthet.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Sem a keresleti, sem a kínálati oldalról nem volt komoly hajtóerő annak érdekében, hogy a magyar vállalatok kötvényeket értékesítsenek. A legnagyobb tőzsdei cégek (pl. Mol, OTP, Richter) sokáig finanszírozási alternatívaként tenkintettel a kötvénykibocsátásra, és több középvállalat is elindult ebbe az irányba. Utóbbiak számára viszont a hitelből történő finanszírozás sokkal kedvezőbb, a 2013-ban indult MNB Növekedési hitelprogram ugyanis olcsó forráshoz segítette a vállalkozásokat. A másik oldalon viszont azt láthattuk, hogy a kirobbant botrányok (pl. Quaestor) vagy a csődöt jelentő vállalatok (BTel) ügye számos befektető kedvét elvették a kötvényektől. Az adatok azt mutatták, hogy a lakossági befektetők teljesen elfordultak ettől a formától, egy évvel ezelőtt csupán 23,3 milliárd forintnyi vállalati kötvény volt a tulajdonukban. Az sem mellékes, hogy ezeknek a kötvényeknek a likviditása sem túl erős, a tőzsdére csupán néhány értékpapír van bevezetve, a nem pénzügyi intézmények közül az Alteo, Tündérszikla és a Wing Holding egy-egy hitelpapírjával lehet ott kereskedni.

Először a hitelpiacon segítettek

Az MNB ma kiadott anyagában azt írták, hogy a 2008-ban indult pénzügyi és gazdasági válság kitörését követően Magyarországon a vállalati és különösen a kkv-hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékű csökkenésen ment keresztül: 2013 elejére a közel 5 éven át tartó, évi 5 százalék körüli visszaesés következtében a válság előtti szint 75 százalékára zsugorodott a hitelállomány.

A gazdaság a "hitelösszeomlás" (credit­crunch) jelenségével szembesült, ami jegybanki beavatkozást tett szükségessé. A kkv-hitelpiac működésének helyreállítása érdekében az MNB 2013 júniusában elindította a Növekedési Hitelprogramot (NHP). A program hozzájárult a hitelezési fordulat megvalósulásához, ezáltal a gazdasági növekedésre is érdemi hatást gyakorolt.

Mint azt az MNB anyaga hangsúlyozza, a vállalati hitelezés volumene Magyarországon jelenleg már megfelelő, ugyanakkor a vállalatok túlzott mértékben támaszkodnak a bankrendszerre. Az elmúlt néhány évben a teljes vállalati és a kkv-szegmens hitelállománya egyaránt jelentősen bővült, a szektor forrásellátottsága megfelelőnek tekinthető. Ugyanakkor a finanszírozás szerkezete mind a kkv-k, mind a nagyvállalatok esetében tovább javítható a jegybanki szakértők szerint.

Az MNB azt hangsúlyozza, hogy a nagyvállalatok esetében a  bankhiteleknek versenyt támasztó likvid kötvénypiacnak lehet kulcsszerepe a megfelelő forrásbevonási szerkezet elérésében. A problémát azonban az jelenti, hogy a jegybank szerint sem megfelelő a kötvénypiac működése, jelenleg ugyanis Magyarországon a piac kis mérete és alacsony likviditása miatt a kötvényen keresztüli forrásbevonás sem a nagyvállalatok, sem a kkv-k számára nem jelent reális lehetőséget. Jóllehet, a kötvénykibocsátás elsősorban a nagyobb vállalatok számára jelenthet alternatívát, azonban a piac fejlődésével később a kkv-kal szemben fennálló hitelkövetelések is megjelenhetnek ilyen formában, ami a kkv-szektor finanszírozási feltételeinek további javulását eredményezheti.

300 milliárdból indul az új program

Éppen ezért indítja új programját el az MNB, amely a Növekedési Kötvényprogram nevet viseli majd. A 300 milliárd forintos keretösszeggel útjára bocsátott program keretében jó minősítéssel rendelkező, nem pénzügyi vállalatok kötvényeit fogja vásárolni. A Növekedési Kötvényprogram néhány száz nagyvállalatnak segíthet, miután a feltételek szerint legalább 1, legfeljebb 20 milliárd forint értékben vásárolhat egy-egy kötvénysorozatból az MNB. Az is feltétel, hogy a kötvényeknek legyen közkézhányada, hiszen maximum a kibocsátott mennyiség 70 százaléka kerülhet így a jegybankhoz. Ami a kötvények futamidejét illeti, az 3-10 éves kötvényeket vesznek meg.
A program keretében lehetőség nyílik továbbá vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírok vásárlására is, amelyen keresztül az MNB hozzá kíván járulni az értékpapírosítás hazai elterjedéséhez. Mint hagsúlyozzák, az MNB korábbi, a vállalatok forrásellátottságát elősegítő intézkedéseinek sorába illeszkedő programmal a jegybank követi az európai vezető jegybankok, az EKB és a BoE gyakorlatát.

A program szubjektív gyorsértékelése

Az elmúlt öt évben indított hitelprogramokkal az MNB olcsó likviditást tudott a piacra pumpálni, ami számos beruházást generált. Ezek a programok sok ezer vállalkozást juttattak forráshoz. A gazdasági növekedés támogatása mellett abban is fontos szerepe volt a jegybanki programoknak, hogy a bankokat "versenyre kényszerítették", és a hitelek árazása kedvezőbb lett.

A most induló Növekedési Kötvényprogram esetében hasonló célok teljesülése várható, ennek során ugyanis az eddig kevésbé kedvezményezett közép- és nagyvállalatok számára nyújt segítséget az MNB. Ezek a vállalatok ráadásul igen fontosak a finanszírozó bankok számára, így egy újabb területen kényszeríthet ki kedvezőbb árazást az MNB. Az utóbbi időben számos járműipari beszállító nőtte ki magát, akiktől a multinacionális partnereik folyamatos fejlesztéseket várnak. A várakozásunk szerint a kötvényvásárlási program elsőszámú kedvezményezettjeit ebben a körben fogjuk megtalálni.

Érdemes arra is figyelni, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben meghirdette az "exportpiac szerzés programját". Enne keretében azt jelölték meg célnak, hogy amennyi osztalék kimegy az országból az itt működő külföldi vállalatok révén annyi jöjjön be a magyar cégek leányaitól is. Így könnyen lehet, hogy ez olyan eszköz lesz, amivel az export és expanzióképes cégek kaphatnak - az EU által támadhatatlan - állami hátszelet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
hírlevél
depositphotos