3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bérek emelkedése továbbra is kétszámjegyű Magyarországon, de amióta az infláció újra az életünk részévé vált, a reálbérekre ez már nem igaz. A fizetések azért szépen növekednek, a bruttó átlagkereset 327 ezer forint fölött jár májusban, az első öthavi átlag pedig még az egyszeri juttatások nélkül is 300 ezer fölött jár. Az egészségügyben volt a legnagyobb béremelés, az energiaszektor keresett a legtöbbet.

Az infláció elviszi a kétszámjegyű reálbér-emelkedést

Továbbra is kétszámjegyű a béremelkedés üteme Magyarországon: a KSH friss adatai szerint májusban a bruttó átlagkereset 327 500 forint volt. Májusban nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 217 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 226 300 forintra becsülhető. Mind a bruttó, mind a nettó fizetések 10,9 százalékkal magasabbak voltak májusban, mint egy évvel korábban.

A KSH gyorsértékelése szerint a növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

A bérek dinamikus növekedését az elmúlt években megszokotthoz képest kissé azért beárnyékolja az infláció emelkedése. Virovácz Péter, az ING elemzője azt írta az adatok megjelenése után: az idei év első öt hónapját tekintve a reálbérek 9,7 százalékkal emelkedtek, és bár a munkaerőhiány további felhajtó erőt képvisel majd, az emelkedő infláció miatt könnyen lehet, hogy ha csak kis mértékben is, de idén mégsem érjük el a kétszámjegyű reálbér-emelkedést.

Szépen híztak a céges prémiumok

Idén az első öt hónap átlagát vizsgálva 2018. január-májusra  a bruttó átlagkereset 323 400 forint volt, míg a nettó 215 000 forint. Ez 12,1 százalékos növekedést jelent. Ha kivesszük a különböző extra juttatásokat (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás stb.), akkor az első öthavi rendszeres bruttó kereset 300 800 forint volt. A rendszeres bruttó kereset valamivel kisebb mértékben nőtt, 11,5 százalékkal lett magasabb, mint az előző év első öt hónapjának átlaga - ez azt jelenti, hogy az egyszeri juttatások nagyobbat emelkedtek, mint a "sima" bérek.

Az állami szférában a rendszeres fizetésen felüli juttatások visszaestek, míg a vállalati szférában nőttek - ennek köszönhetően jobban emelkedtek a bérek vállalkozásoknál, mint a költségvetési szerveknél - ilyet már régen láttunk.

Hol lehetett a legtöbbet keresni?

Az év első öt hónapjának átlaga szerint továbbra is a pénzügyi szférában lehetett a legjobban keresni (610 800 forintot), ha azonban csak a májusi számokat vizsgáljuk, akkor ezúttal lekörözték a bankosokat:

A legkevesebbet a szociális ellátásban keresték májusban, itt a bruttó átlagbér nem érte el a 150 ezer forintot.

Persze vannak, akiknek különösen bejött az élet: az országgyűlési képviselők nemrég szavaztak meg maguknak egy többszázezer forintos béremelést, itt írtunk róla >>

Hol nőttek leginkább a bérek?

A legnagyobb béremelkedést az egészségügyben mérte a KSH, a 2018. májusi bruttó bérek közel 20 százalékkal magasabbak, mint egy éve.

Legkevésbé a bányászatban is a közigazgatásban emelkedtek a bérek egy év alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG