3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bérek emelkedése továbbra is kétszámjegyű Magyarországon, de amióta az infláció újra az életünk részévé vált, a reálbérekre ez már nem igaz. A fizetések azért szépen növekednek, a bruttó átlagkereset 327 ezer forint fölött jár májusban, az első öthavi átlag pedig még az egyszeri juttatások nélkül is 300 ezer fölött jár. Az egészségügyben volt a legnagyobb béremelés, az energiaszektor keresett a legtöbbet.

Az infláció elviszi a kétszámjegyű reálbér-emelkedést

Továbbra is kétszámjegyű a béremelkedés üteme Magyarországon: a KSH friss adatai szerint májusban a bruttó átlagkereset 327 500 forint volt. Májusban nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 217 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 226 300 forintra becsülhető. Mind a bruttó, mind a nettó fizetések 10,9 százalékkal magasabbak voltak májusban, mint egy évvel korábban.

A KSH gyorsértékelése szerint a növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

A bérek dinamikus növekedését az elmúlt években megszokotthoz képest kissé azért beárnyékolja az infláció emelkedése. Virovácz Péter, az ING elemzője azt írta az adatok megjelenése után: az idei év első öt hónapját tekintve a reálbérek 9,7 százalékkal emelkedtek, és bár a munkaerőhiány további felhajtó erőt képvisel majd, az emelkedő infláció miatt könnyen lehet, hogy ha csak kis mértékben is, de idén mégsem érjük el a kétszámjegyű reálbér-emelkedést.

Szépen híztak a céges prémiumok

Idén az első öt hónap átlagát vizsgálva 2018. január-májusra  a bruttó átlagkereset 323 400 forint volt, míg a nettó 215 000 forint. Ez 12,1 százalékos növekedést jelent. Ha kivesszük a különböző extra juttatásokat (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás stb.), akkor az első öthavi rendszeres bruttó kereset 300 800 forint volt. A rendszeres bruttó kereset valamivel kisebb mértékben nőtt, 11,5 százalékkal lett magasabb, mint az előző év első öt hónapjának átlaga - ez azt jelenti, hogy az egyszeri juttatások nagyobbat emelkedtek, mint a "sima" bérek.

Az állami szférában a rendszeres fizetésen felüli juttatások visszaestek, míg a vállalati szférában nőttek - ennek köszönhetően jobban emelkedtek a bérek vállalkozásoknál, mint a költségvetési szerveknél - ilyet már régen láttunk.

Hol lehetett a legtöbbet keresni?

Az év első öt hónapjának átlaga szerint továbbra is a pénzügyi szférában lehetett a legjobban keresni (610 800 forintot), ha azonban csak a májusi számokat vizsgáljuk, akkor ezúttal lekörözték a bankosokat:

A legkevesebbet a szociális ellátásban keresték májusban, itt a bruttó átlagbér nem érte el a 150 ezer forintot.

Persze vannak, akiknek különösen bejött az élet: az országgyűlési képviselők nemrég szavaztak meg maguknak egy többszázezer forintos béremelést, itt írtunk róla >>

Hol nőttek leginkább a bérek?

A legnagyobb béremelkedést az egészségügyben mérte a KSH, a 2018. májusi bruttó bérek közel 20 százalékkal magasabbak, mint egy éve.

Legkevésbé a bányászatban is a közigazgatásban emelkedtek a bérek egy év alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG