<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hajszállal, de a szociáldemokraták nyerhették a német szövetségi választásokat a CDU-CSU-szövetség előtt mai előrejelzések szerint. Az eredmény nagyon szoros. Hivatalos eredmény hétfőn lesz. A harmadik helyet a Zöldek szerezhették meg.         

Cikkünket frissítjük. 

Este hat órakor, az urnák zárásakor közölte a németországi sajtó az exit pollok, azaz a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló felmérések eredményét.

A ZDF által közölt exit poll alapján

a választásokat – az előzetes várakozásoknak megfelelően – a szociáldemokraták (SPD) nyerték: a párt a szavazatok 26 százalékát szerezte meg. Ez 5,5 százalékponttal jobb eredmény a 2017-es választáshoz képest.  

A jobbközép CDU-CSU 24 százalékon végzett (mínusz 8,9 százalék), míg a Zöldek 14,5 százalékot (plusz 5,6 százalék) kaptak.

Őket követik a liberálisok (FDP) 12 százalékkal (plusz 1,3), majd a CDU-CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) jön 10 (mínusz 2,6), valamint az SPD-től balra álló Baloldal 5 százalékkal (mínusz 4,2). A részvételi arány 77 százalék volt (2017-ben 76,2 százalék). 

Olaf Scholz, az SPD kancellárjelötje és felesége, Britta Ernst egy választóhelyiség közelében Potsdamban 2021. szeptember 26-án. EPA/CLEMENS BILANOlaf Scholz, az SPD kancellárjelötje és felesége, Britta Ernst egy választóhelyiség közelében Potsdamban 2021. szeptember 26-án. EPA/CLEMENS BILAN

Ez alapján 

az SPD-nek 215, a CDU-CSU-nak 198, a Zöldeknek 120, a liberálisoknak 99, az AfD-nek 83, a Baloldalnak 41 képviselője lesz a Bundestagban. Az abszolút többséghez 379 képviselő kell.    

Az ARD prognózisa szerint még ennél is szorosabb a verseny: az SPD és a CDU-CSU egyaránt 25-25, a Zöldek 15, az FDP és az AfD 11-11, a Baloldal 5 százalékon végzett. (Egyelőre még kérdéses ugyanakkor, hogy a Baloldal átlépi-e az 5 százalékos bejutási küszöböt.)   

A később megjelent számítások pedig nagyon szoros (mintegy 1 százalékpontos) SPD-győzelmet valószínűsítettek. Hivatalos eredmény hétfőre várható.

Az exit pollok által közölt eredmények torzíthatnak, mivel az egyes pártok támogatói eltérően viszonyulnak a levélszavazáshoz: a középen álló pártok táborára inkább, a széleken állókéra kevésbé jellemző a levélben szavazás.

Elemzők már előzetesen felhívták a figyelmet arra, hogy akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal – és adott esetben egymással – összefogva alakíthat kormányt.

Az SPD esetében a kis pártok közül a Zöldek, az FDP, valamint a Baloldal jöhet szóba, mint koalíciós partner.

Szakértők elhúzódó koalíciós tárgyalásokra számítanak. 

Az exit poll eredmények tehát azt valószínűsítik, hogy

Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje és csapata tehet kísérletet a kormányalakításra

– mégha német sajtóértékelések szerint a CDU-CSU-nak is van még sansza erre.          

Olaf Scholz – aki a jelenlegi, nagykoalíciós kormányban alkancellár és pénzügyminiszter – tavaly nyáron lett nem hivatalosan kancellárjelölt (de továbbra sem lett a párt elnöke).

Bár német elemzők szerint száraz, sztoikus stílusával nehezen nyeri meg az emberek szívét, jelentős tapasztalat áll a háta mögött. Hamburg polgármestereként már megtapasztalta, milyen a Zöldekkel együtt kormányozni, de a liberálisokhoz is passzolna – ez pedig a jövendőbeli koalíciós lehetőségek szempontjából korántsem mindegy. 

Ígéretei – évi 100 ezer új szociális lakás építése, 12 eurós (4200 forint) minimálbér óránként, megfizethető ápolás, női esélyegyenlőség a munkában, hogy csak néhány pontot említsünk – tipikusan baloldaliak, és összhangban vannak azzal a ténnyel, hogy a választók számára kiemelten fontos a társadalmi igazságosság.

Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Scholzról azt mondta: Scholz ismertebb (és népszerűbb) politikus, mint a CDU-CSU jelöltje, Armin Laschet.   

Hosszú évek óta benne van az országos politikában, már a Schröder-korszakban fontos szerepet töltött be (általános főtitkárként Gerhard Schröder végrehajtója volt a pártban – a szerk.), majd sokáig Hamburg polgármestere volt – ez egy olyan poszt, amire Németországban figyelnek. Három éve pénzügyminiszter, egyike a legismertebb minisztereknek. Scholzhoz tehát már hozzászoktak az emberek

– mondta róla Thomas Petersen. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló.

További részletek az alábbi cikkünkben:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos