<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Világszerte komoly fejfájást okoz a döntéshozóknak, ami az energiaárakkal és ezen belül az üzemanyagokkal történik. A magyar jegybank az idei évre tartósan magas inflációval számolt, ám az üzemanyagárak újabb robbanása felboríthatja a prognózisukat és lépéskényszerbe hozhatja az MNB-t, vagy akár a kormányt is.

Aki a benzinnel kapcsolatos híreket követi, az ilyen szalagcímekkel találkozhatott:

- Pánikvásárlás miatt elfogyott a benzin a kutaknál (a briteknél/Angliában)
- Három éves csúcson az olaj, tovább emelkedhet a benzinár
- Rekordon a 95-ös és a dízel ára is

A probléma, hogy a nem túl szívderítő címek most nem a klikkvadász újságírók nagyotmondása miatt születtek, hanem mert valóban rossz irányt vettek a folyamatok. Érdemes leszögezni, hogy az alapprobléma globális, az olaj ára ugyanis rég nem látott magasságokban van, a megnövekedett kereslet miatt ráadásul nem csak az alaptermék, vagyis az olaj ára ugrott meg, hanem a késztermékek esetén is drágulás következett be. Ez jó az olajvállalatoknak, így például a Molnak, ám fájdalmas azoknak a vállalatoknak, amelyeknél a logisztikai költségek jelentékenynek mondhatóak, és persze különösen fáj a lakosságnak, amely több módon is szembesül az áremelkedéssel. Egyrészt direktben, amikor a benzinkutaknál meglátják az - egy-egy helyen már ötössel kezdődő - árakat, másrészt közvetetten is érinti a fogyasztókat, hiszen a szállítási költségek növekedését a vállalatok igyekeznek áthárítani, ami nagyon sok termék árát - kisebb-nagyobb mértékben - növeli.

Egyre drágább a tankolás (Fotó: depositphotos.com)Egyre drágább a tankolás (Fotó: depositphotos.com)

Olaj, finomítói költségek és sok-sok adó

Ha az üzemanyagok árképzését nézzük, akkor az több tényező függvénye. Természetesen az egyik legfontosabb az olaj ára, amely az elmúlt hónapokban néhány megingás mellett összességében felfele tartott. Az elemzők ráadásul arra hajlanak, hogy a drágulás még nem ért véget, mert a világgazdaság „visszapattanása”, továbbá az ismét szabadabbá váló utazások a keresletet növelik. A kitermelés viszont erre csak lassabban reagál. Emellett az is szerepet játszik, hogy az olajat nem csak járművek üzemanyagaként hasznosítják, hanem vegyipari alapanyagként is. Ez azért fontos, mert a gazdasági élénkülés révén az ilyen termékek iránti kereslet is megugrott, ami ismét csak az olajárak drágulása irányába hatnak.

Töretlenül emelkedik az olaj áraTöretlenül emelkedik az olaj ára

Van még egy tényező, ami az áremelkedést főleg a következő hónapokban generálhatja, ez pedig a globálisan tapasztalható energiaéhség. Számos helyen kongatják a szakértők a vészharangot, hogy a téli fűtésre, illetve a megújuló energia (akár szezonális, akár napon belüli) termelési ingadozásait kisimítani hivatott erőművekben használt földgázból alacsonyak a betárolt készletek. Ez pedig könnyen azzal járhat, hogy a következő hónapokban akár fűtésre, akár villamosenergia előállítására több olajat használnak majd világszerte. Egy ilyen keresletnövekedés pedig tovább drágíthatná az olajat.

Nem segít, hogy az olajárak mellett a feldolgozás díja is drágult. Néhány hete tette közzé az előző hónapra vonatkozó adatokat a magyar olajvállalat. Jelezve, hogy augusztusban tovább javult a Mol külső környezete. Mint közölték, a stabilan magas nyersanyagárak mellett nagyot javult a hazai olajvállalat csoportszintű finomítói árrése is, amely hordónként 6 dollárra ugrott. Egy hónappal korábban még csupán 4,3 dolláros, a június végén lezárt három hónapban pedig 4,4 dolláros haszonkulccsal működtek a társaság finomítói. Hogy a 6 dolláros szint milyen mozgást jelent, azt jól szemlélteti, hogy 2020 nyarán a pandémia miatt még az egy dollárt sem érte el a finomítói marzs. Tehát nem elég, hogy drága olajat használnak az üzemanyagok előállítására, a finomítói díjak is rég nem látott szintre ugrottak.

Ha mindez nem lenne elég, akkor hozzátehetjük, hogy az elmúlt hetekben a forint ismét lejtőre került, és újra a 360-as szinthez közelít az euróval szemben az árfolyam. Talán nem szorul magyarázatra, hogy miután a nyersolaj nagy része importtermék, a gyenge forint is hozzájárul az üzemanyagok drágulásához. A végső, fogyasztói árban pedig ott vannak a különböző adók, így az alacsonynak egyáltalán nem mondható fogyasztási adó, és az európai rekordernek számító áfa is. A kormány persze mérsékelhetné az adók mértékét, pont a fogyasztási adó esetén van például egy változó rész, hiszen 50 dolláros átlagár felett kicsivel kevesebb az adó mértéke. Ugyanakkor ez nem feltétlen a fogyasztók védelmét szolgálja, sokkal inkább a költségvetés bevételeinek a növelését, hiszen így alacsonyabb árak esetén többet kasszíroz az állam.

Visszafogottabb fogyasztásnövekedés

Leszögezhetjük, hogy árakat képző tényezőkre az átlagembereknek nincs ráhatása. Ahogy jeleztük, a világpiaci folyamatok inkább dráguló alapanyagokat sejtetnek, közben az állam részéről nincs semmiféle szándék az adók csökkentésére - már csak azért sem, mert a választások előtti ígéretcunamit (a felvett gigahitel mellett) valamiből finanszírozni kell.

Így, akiknek a pénzügyi lehetőségei korlátozottak és nem tudják finanszírozni a rekordszintű üzemanyagárakat, azoknak egy lehetőségük marad: próbálnak spórolni. Ez a gyakorlatban valamilyen alternatív közlekedési eszköz, például tömegközlekedés, kerékpár, vagy bármi más igénybevételét jelenti. Bár az üzemanyag fogyasztási statisztikák növekedést mutatnak a tavalyi évhez képest, a lakossági autósok által használt 95-ös benzin fogyasztása kisebb mértékben nőtt, mint a fuvarozók által is használt gázolaj mennyisége. Így vélhetőleg sokan vannak, akik a mostani árakon már leteszik a kocsijukat, vagy mérséklik az azzal való közlekedést.

Kényszerhelyzetbe kerülnek a döntéshozók?

Fontos leszögezni, hogy a növekvő üzemanyagárak nem csak azok számára okoz fejtörést, akiknek az anyagi lehetőségei folytán nehézséget jelent a tankolás finanszírozása. Ez ugyanis észrevehetően meglöki az inflációt, amely egyébként is hosszú évek óta nem látott magas szinten van. Olyannyira, hogy nem csak az MNB által meghatározott 3 százalékos szintet, de az ettől való eltérést 1 százalékig megengedő úgynevezett toleranciasávot is jócskán meghaladja a jelenlegi, 5 százalék körüli infláció.

hirdetés

Az elmúlt hónapokban éppen ezért a jegybank - 10 év után - kamatot emelt, ráadásul ez nem egyszeri alkalom volt, hanem egy ciklus kezdete. A monetáris tanács három 30 bázispontos, majd legutóbb egy 15 bázispontos emelést hajtott végre. Ugyanakkor a legutóbbi döntést követően, majd a múlt csütörtökön publikált inflációs jelentésben is azt jelezték, hogy az idei év hátralevő részére a korábban vártnál jóval magasabb, 4 százalék feletti fogyasztói áremelkedéssel számolnak.

Figyelembe kell venni, hogy nem hazai, hanem globális folyamatoknak vagyunk tanúi, jellemző a helyzetre, hogy nem csak az MNB számol nagyobb inflációval, de a napokban az EKB elnöke, Christine Lagarde is arról beszélt, lehetséges, hogy az eurózóna inflációja meghaladhatja az EKB jelenlegi előrejelzéseit. Azt is jelezte, hogy a fogyasztói árszínvonalat az energiaárak és az ellátási problémák hajtják fel.

A friss Infláció jelentésben az MNB szakértői azt hangoztatják, hogy a hazai áremelkedés ütemére a külső inflációs környezet továbbra is érdemi hatással bír. Ez a gyakorlatban azt jeleni, hogy idén a világszerte tapasztalt áremelkedés nálunk is felfele hajtja az árakat, ám középtávon a koronavírus miatti áremelő hatások kifutnak, és akkor az „importált infláció” lefele fogja húzni a magyar árszintet is. Bár már ott tartanánk, mondhatnánk erre, egyelőre viszont még a növekvő árakkal kell a lakosságnak megbirkóznia.

Az egyre többe kerülő tankolás nem csak az egyszerű embereknek okoz keserűséget, de könnyen lehet, hogy a jegybanknak is - igaz, az MNB számára a mostani történések nem okoznak meglepetést.

Mint írják, a maginfláción kívüli tételek esetében az üzemanyagárak jelentős mértékű emelkedése prognosztizálható az idei évre. Az üzemanyagok inflációja a világpiaci olajárak emelkedése, illetve a tavalyi alacsony bázis következtében a következő hónapokban továbbra is 20 százalék körül alakulhat, jelentősen befolyásolva az infláció jövőbeli alakulását.

Azt is állítja az MNB, hogy augusztusban az árak emelkedéséhez legnagyobb mértékben az üzemanyagok magasabb – több, mint 20 százalékos – árdinamikája járult hozzá. Az infláció alakulásából az üzemanyagok árváltozása továbbra is jelentős részt magyaráz. Ugyanakkor, ha megnézzük az üzemanyagárak változását, azt láthatjuk, hogy tavaly nyár végén, az ősz elején több hónapon keresztül egy viszonylag szűk sávban (364-380 forint) hullámzott a benzin ára. Ha tehát az áremelkedés továbbra sem torpan meg, akkor a jegybank által prognosztizált 20 százalék árdinamikát meghaladó növekedést láthatunk. Az pedig tovább srófolja majd az inflációt.

Ha pedig az árak drágulnak, az feladatot ró a jegybankra, hiszen az ő mandátumuk az árstabilitás megőrzése. Rossz ez a helyzet a kormánynak is, hiszen a választások előtt bő fél évvel nem szerencsés dolog, ha a szavazópolgárok azzal szembesülnek, hogy az életük drágul. (Az üzemanyagárak emelkedésének az inflációs érzékelésben is kitüntetett szerepe van, de ahogy korábban cikkünkben jeleztük, a szállítási költségek emelkedése révén nagyon sok termék árába ténylegesen visszaköszönhet a drágulás.)

Egy olyan csavar is van a történetben, hogy a közgazdasági alapelvek szerint, ha a jegybank az inflációt hűtendő kamatot emel, az mérsékli a gazdasági növekedést is. Ami pedig ismét a kormány szándékával ellentétes lenne. Ezek alapján egyébként bármennyire ellentmond is a mostani kormányzati logikának, a legjobb megoldás egy átmeneti adócsökkentés lehetne.

Mivel az áfa módosítása problematikus, így adná magát, hogy például az 50 dolláros olajár mellett a kormány húzzon a 65 és 80 dollárra is egy adószintet, és ezek átlépésekor csökkentsék a fogyasztási adót. Ez ugyanis időlegesen mérsékelni tudná az üzemanyagárakat, és így az inflációt is, ami a választások előtt neuralgikus kérdés lehet.

Így alakul a jövedéki adó

Az áfa mellett az üzemanyagokat terhelő másik nagy adónem a jövedéki adó, mely a benzin esetében fix 120 forint literenként, a gázolajnál fix 110,35 forint /liter. Ezt negyedévente felülvizsgálják, és amennyiben a három hónap átlaga 50 dollár alá csökken, akkor a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő.

Sőt, még az is elképzelhető, hogy a büdzsé szintjén nem is lenne nagy bevételkiesés, hiszen az esetleges árcsökkenést ellensúlyozná a fogyasztás növekedése, ami magasabb adóbevételt jelentene.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló