4p
Nehéz lesz felülmúlni az idei évet, de a Saxo Bank előrejelzése szerint akár még ez is összejöhet. Meghaladja-e a kínai gazdasági növekedés a várt mértéket? Nagy-Britannia mégis marad az Európai Unióban? Az online kereskedési és befektetési specialista bank idén is közzétette a következő évre vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit.

Folytatva korábbi hagyományait, a Saxo Bank ismét közzétette előrejelzéseit, amelyek bekövetkezése nem túl valószínű, viszont nem akármilyen piaci következményekkel járna, ha mégis megtörténnének. Idén egy olyan évet zárunk, amelyben a valóság sokszor felülmúlta a korábban valószínűtlennek tartott előrejelzéseket is – gondoljunk a Brexit-szavazásra vagy az egyesült államokbeli elnökválasztásra.

A mostani előrejelzések többnyire arról szólnak, hogy a rendkívüli idők rendkívüli reakciókat szülnek. 2017 könnyen lehet egy olyan év, amikor sok szereplő megváltoztatja az addig – de főként a 2009-es válságot követően - bevált gyakorlatát, és ez bekövetkezhet a központi bankok expanziós lépéseiben vagy a kormányok megszorító intézkedéseiben is.

Ebben a szellemben adta ki a Saxo Bank a 2017-re vonatkozó jóslatait:

1. A kínai GDP növekedési üteme 8 százalékra nő

A bank szerint benne van a pakliban, hogy jövőre Kína megérti, hogy véget ért a gyártói kapacitás és az infrastrukturális fejlesztések által jellemzett extenzív növekedési szakasz, és megerősíti a tőkepiacok szerepét – erős fiskális és monetáris politikai támogatással – a belső fogyasztás által vezérelt növekedésre való áttérésben. Ez a GDP növekedési ráta 8 százalékra való emelkedését eredményezi, amelyben nagy része lesz a szolgáltatói szektornak.

2. A magas hozamú kötvények nem teljesítési aránya meghaladja a 25 százalékot

Hosszú távon a magas hozamú kötvények nem teljesítési aránya 3,77 százalék, ami az egyesült államokbeli 1990-es, 2000-es és 2009-es recessziók alatt 16 százalékra, 10 százalékra és 12 százalékra ugrott a megfelelő sorrendben.

Tavaly is jósoltunk az idei évre, de mennyire lett igazunk?

Azzal, hogy elértünk a központi banki beavatkozások lehetőségeinek határáig, a kormányok világszerte a fiskális stimulus felé fordulnak, amely a kamatok emelkedéséhez és drámai mértékben meredekebb hozamgörbéhez vezet.

Vállalati kötvények sokasága néz majd szembe nehézségekkel, és a problémát fokozzák a kötvényalapok. A nem teljesítő kötvények aránya 25 százalékra nő, és az életképtelen vállalatok kiesésével végeredményben hatékonyabb tőkeallokáció valósul meg.

3. Brexit helyett Bremain – az Egyesült Királyság marad

Lehet, hogy 2017-ben megtörténik az is, hogy az EU vezetése és az Egyesült Királyság az eddigieknél egy lényegesen együttműködőbb szakaszba lép. Ez előrelépést jelent a bevándorlás és a pénzügyi szolgáltatások szabad áramlása terén, így az ország végül is az Európai Unió berkein belül marad.

4. Az Egyesült Államok egészségügyi reformjai pánikot keltenek az egészségügyi szektorban

Az Egyesült Államokban a GDP 17 százaléka megy egészségügyi ráfordításokra., míg a globális átlag 10 százalék. Az ország lakosságának egyre növekvő hányada nem képes kifizetni az egészségügyi számlákat.

A Saxo jóslata szerint az egészségügyi szektorban a Trump győzelmét követő rali 2017-ben gyorsan kifárad, ahogy a befektetők egyre inkább tisztában lesznek azzal, hogy az új adminisztráció sem birkózik meg egykönnyen az egészségüggyel, és inkább olyan reformokat indít el, amelyek tisztító tűzként hatnak az Egyesült Államok improduktív és költséges egészségügyi szektorában. Mindez látványosan véget vet annak a látványos növekedésnek, amit ez a szektor produkált az utóbbi években.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG