6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Dr. Botz László altábornagy, a Katonai Felderítő Hivatal egykori főigazgatója szerint a katonai hírszerzés feladata minden időben az, hogy az adott ország biztonsága érdekében folyamatosan tájékoztassa a politikai vezetést, segítse az ország érdekében hozandó döntéseit. Sajnos sokszor ez az alapgondolat háttérbe szorul(t) hazánkban különböző aktuális - akár személyi, akár anyagi - meggondolások miatt. Káncz Csaba interjúja
Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt az orosz állampolgár Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/AP/Londoni rendőrség)

Ön 1963-ban csatlakozott a katonai hírszerzéshez a hidegháború talán legfeszültebb pillanatában.  Hogyan emlékszik vissza azokra az évekre?

1962 novemberében vonultam be katonának – tiszti iskolásként – Vácra. Onnan 1963 tavaszán helyeztek át Budapestre, ahol rádiófelderítő szakon folytattam tanulmányaimat. 1969-ig a rádiófelderítés területén teljesítettem szolgálatot, amikor áthelyeztek az akkori MNVK.2. Csoportfőnökség állományába.

Több évtizedes pályafutása során Ön merre szolgált a világban?

Külföldi szolgálatot Dél-Vietnamban (1973), a vietnami háborút lezárni hívatott Párizsi Megállapodás szerint létrehozott Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar tagozatában, az Egyesült Államokban (1976-1979) katonai és légügyi attaséhelyettesként, Olaszországban (1985-1990) katonai és légügyi attaséként, majd Belgiumban (1993-1995) a Magyar Atlanti Összekötő Hivatalban rendkívüli követ, meghatalmazott miniszter rangban teljesítettem.

Milyen szakmai és emberi kvalitásokkal, milyen szintű professzionalitással találkozott a szovjet katonai hírszerzés (GRU) embereinél?

A GRU munkatársaival csak az Egyesült Államokban és Olaszországban volt alkalmam találkozni, esetenként együttműködni. Általánosságban alapos szakmai felkészültséget mutattak, jóllehet módszereik jelentősen különböztek a mienktől.  Emberileg igen jó viszonyban voltunk.

A rendszerváltás előtt Olaszországban különösen aktív volt a magyar katonai hírszerzés.  Mindez a Varsói Szerződés tagállamainak “feladatmegosztásából” is következett, miszerint a Magyar Néphadsereg volt a felelős az olaszországi NATO bázisok megfigyeléséért – köztük az Aviano-ba települt amerikai atomcsapásmérő repülőszázad figyelemmel kíséréséért.  Gondolom, ez nem volt kockázat nélküli feladat.

Olaszországban a magyar rendszerváltozás elött már érezhető volt a viszony pozitív változása, aminek eredményeként 1990-ben már az együttműködés formáiról folytak tárgyalások. Az 1980-as évek második felében már a feladatszabás is ehhez a helyzethez alkalmazkodott, fő feladat az adott hadszíntérre, erőkre és eszközökre vonatkozó ismeretek ellenőrzése volt. A „kockázat” messze nem volt olyan mértékű, mint az 1960-as években.

A magyar katonai hírszerzés az 1980-as években óriási sikert ért el Clyde Lee Conrad amerikai őrmester beszervezésével egy bajoroszági NATO-bázison.  Ezzel az Ön hivatala a Newsweek címlapjára került.  Hogyan emlékszik vissza az esetre?

A Conrad ügy a magyar katonai hírszerzés „arany lapjaira való” tevékenysége volt. Jelentős számú és értékű információ, dokumentáció jutott Magyarország és a Varsói Szerződés birtokába Conrad több éves foglalkoztatása során. A megszerzett dokumentumok, információk világos képet adtak az USA erők európai alkalmazási terveiről (hangsúlyozva, hogy nem támadó műveletekről beszélünk). Szakmailag igen elismerésre való tevékenység volt Conrad foglalkoztatása.

Ön 1995 és 2001 között vezette a Hivatalt.  Mit tart legnagyobb sikerének és mit tart számon csalódásként?

Az adott időszak több szempontból is jelentős volt, egyrészt a balkáni válság kezelése, másrészt a NATO csatlakozásunk előkészítése kapcsán. A MK Katonai Felderítő Hivatala jelentős részt vállalt mindkét feladatból. Igen szoros és hatékony munkakapcsolatot tartottunk fenn a válság megoldásában résztvevő országok hírszerző szolgálataival, amelyet azok magas szinten el is ismertek, másrészt aktív szerepvállalásunkkal hozzájárulhattunk az ország elismertségének erősítéséhez, a későbbi NATO csatlakozás megalapozásához. A legnagyobb sikernek azt a Hivatalon belül kialakított pozitív szakmai elhivatottságot, munkaszellemet ítélem, amely az esetenként adódó személyi és anyagi problémák ellenére is maximálisan törekedett a feladatok magas színvonalú végrehajtására. Hivatalvezetőként egy magasan képzett, igen pozitív hozzáállású állományt tudhattam magam mellett. Hivatali időmből nem érzek csalódást.

Az elmúlt években a Magyar Honvédség alaposan lerongyolódott, a rendszerváltás óta eltelt 30 év alatt még egy katonai doktrínát sem sikerült kiizzadnia a szakmának.  Milyen állapotban van jelenleg a katonai hírszerzés?

A hírszerzés feladata minden időben az volt és ma is az, hogy az adott ország biztonsága érdekében folyamatosan tájékoztassa a vezetést, segítse az ország érdekében hozandó döntéseit. Sajnos sokszor ez az alapgondolat háttérbe szorul(t) különböző aktuális - akár személyi, akár anyagi - meggondolások miatt. Amennyire a közel két évtizedes, nyugdíjasként eltöltött időszak után ma megítélhetem, a katonai nemzetbiztonsági szolgálat jó kezekben van, bírja a kormányzat bizalmát és támogatását, ez pedig alapvető az eredményes és hatékony munkához.  A hírszerzés, illetve az elhárítás területén a lojalitás és az etikus magatartás - mind a szolgálat, mind a felhasználó, mind a döntéshozó részéről alapvető követelmény.

Az utóbbi három évben sorra buknak le az orosz katonai hírszerzés emberei Európában - köztük Montenegróban, Angliában, Ausztriában, Hollandiában, Németországban és Szerbiában.  Ön szerint miért a katonai szolgálatra lett kiosztva a külföldi politikai gyilkosságok felelőssége – vagyis miért nem maradt meg a polgáriaknál - és mi az oka a sorozatos felsülésüknek?

Tapasztalatom szerint a GRU módszerei alapvetően különböznek a magyar szolgálatban elfogadott és megkövetelt elvektől, módszerektől, ami már a korábbi időszakban is okozott problémát az orosz szolgálatnak. Hogy miért „a katonai szolgálatra lett kiosztva a külföldi politikai gyilkosságok felelőssége”, az aktuális orosz politika és államrendszer beható ismeretét szükségelteti, ehhez nem tudok hozzászólni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG