<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.

Bár gyakorlatilag stagnál a születésszám Magyarországon, ma 20 százalékkal kevesebb nő szüli meg az ugyanannyi gyermeket, mint egy évtizeddel korábban. A gyermekvállalási kedv tehát javult, a teljes termékenységi arányszám nőtt (ez azt mutatja meg, hogy egy nő hány gyereket vállal élete során) - mondta a Népszavának adott interjúban Kapitány Balázs demográfus.  Az elmúlt tíz évben ez az arányszám felment 1,56-ra az 1,23-as mélypontról - a társadalom újratermelődéséhez viszont 2-es arányszám kellene.

A további javuláshoz nem csak pénzügyi eszközök kellenének - ami a kormány legfontosabb eszköze -, hanem egy jól működő állam, amiben jobban bíznak az emberek - véli a szakember. Úgy látja, bár a házasságkötések terén valóban szokatlanul nagy és látványos emelkedést sikerült elérni, a 2-es termékenységi arányszámot még 20 éves távlatban sem érjük el.

A dolgozó családokat támogatják - akkor is, ha már nem fognak több gyereket vállalni

Jelenleg a szegénység elleni küzdelem nem része a családpolitikának; a kormány azt az utat választotta, hogy a dolgozó családokban támogatja a gyerekszületést, a családpolitikát és a szociálpolitikát kettéválasztották. A szakember szerint a családok jóléte sem demográfiai cél: ettől nem fog több gyerek születni, a családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés például jelentős részben azokat a családokat segíti, akik nagy valószínűség szerint újabb gyerekeket már nem fognak vállalni, mert az anyuka már jócskán elmúlt 40 éves. 

Illusztráció: DepositphotosIllusztráció: Depositphotos

Kapitány Balázs szerint fontos lenne deklarálni, hogy a népesedéspolitikai intézkedésekhez sem a mostani kormánypártok, sem a mostani ellenzék nem tervez hozzányúlni, megmaradnak a támogatások - a bizonytalanság ugyanis ismét a termékenységi mutató bezuhanásához vezetne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
Makro / Külgazdaság Ukrajna nem adja fel a területét, és visszaszerezné, amit elvesztett - reggeli háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 06:46
Visszatekintésünk az elmúlt órák legjelentősebb eseményeire az orosz-ukrán háborúból. 
Makro / Külgazdaság Sorkatonaság: a finnekről példát vehetnének az oroszok
Litván Dániel | 2022. május 23. 05:46
A sorköteles finnek 80 százaléka be is vonul, a társadalom is híve a rendszernek. Oroszországban a fiatalok kétharmada nem megy katonának, aki teheti, kihúzza magát a szolgálat alól. Ezek a különbségek a harctéren is meglátszódnának.
Makro / Külgazdaság Kijózanító hírt kapott Ukrajna a franciáktól – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
hírlevél
Ingatlantájoló