<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A közelmúltban derült ki, hogy a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég illegálisan szerezte meg a Facebooktól 50 millió felhasználó adatait, és lehet, hogy ezeket felhasználta az amerikai elnökválasztási kampányban. Úgy tűnik azonban, Kenyában sokkal mélyebben belefolytak a választásokba, akár rajzuk is múlhatott az eredmény.

Maga mesélte

A Cambridge Analytica ügyvezetőjéről műsor készült, amelyben dicsekedett, milyen sikeresen dolgozott cége az előző kenyai választások során, 2013-ban és 2017-ben, a megválasztott elnök, Uhuru Kenyatta választási kampányában. Egy, a héten bemutatott TV interjúban az ügyvezető elmondta, hogy kétszer is átalakították az elnök pártját, két körben 50 ezer résztvevővel felmérést végeztek, utána megírták az összes beszédet és a kampány minden szintjét megszervezték.

Vágyak és félelmek

A cég honlapja azt írja, hogy 2013-as kenyai munkájuk a Kelet-Afrikában valaha végzett legnagyobb politikai kutatási program, amelyben felmérték a választók vágyait (több munkahely) és félelmeit (törzsi erőszak), miután a 2008-as törzsi zavargások során több mint ezer ember halt meg. A 2017-es választásokon viszont már nagy szerepet kapott az internet és a közösségi média, mivel az országban gyorsan növekszik az internet elérhetősége. Kenyában már 67 százalékos az internet penetráció, míg az afrikai átlag csak 18 százalék.

Berobban a net

Egy, a CNBC-nek nyilatkozó kenyai adatelemző cég szerint az álhírek internetes terjesztése nagy szerepet kapott a tavalyi választási kampányban. Most nagyjából 7 millió Facebook felhasználó van az országban, míg 2013-ban még csak 4 millió volt, így óhatatlanul megnőtt az oldal szerepe. A tavalyi kampány során két komolyabb megtévesztés zajlott a neten: az egyik „Az igazi Raila” néven futó videó volt, és az ellenzéki jelölt, Odinga leendő kormányzását apokaliptikusnak ábrázolta, tele valótlan állításokkal. Ebben az a külön érdekesség, hogy a londoni cég visszakövette a videó útját, és az egy amerikai netes reklámozó céghez vezetett, amelynek Trump választási kampányában is szerepe volt.

Megismételt választás

A másik megtévesztés olyan videókkal történt, melyeket korábbi zavargások során vettek fel, és a választások ideje alatt úgy posztolták őket, mintha a jelenben zajlanának, megijesztve ezzel a választókat. A tavalyi elnökválasztás példátlanul botrányosra sikeredett Kenyában: Kenyatta megnyerte a választásokat, de ellenfele, Raila Odinga szerint csalás történt. A legfelsőbb bíróság meg is semmisítette az eredményt, a választásokat újra kiírták, de Odinga bojkottálta az újabb fordulót, így Kenyatta a szavazatok 98 százalékával lett elnök.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG