<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Le Pen meg van győződve arról, hogy Franciaország hanyatlik, ezért vissza kell találnia egykori nagyságához. A francia inflációs ráta 5 százalék fölé szökött, az elektromos energia ára az egekben, az életszínvonal esik, így a választók bizony elgondolkodhatnak a váltáson. Káncz Csaba jegyzete.

Egy friss francia felmérés szerint Marine Le Pen 47 százalékot kapna Emmanuel Macronnal szemben az elnökválasztás második fordulójában, amely a valaha mért legmagasabb érték. Ennek alapján a verseny nagyon szoros lehet majd április 10-én és 24-én. Márpedig Macron esetleges bukása óriási politikai és pénzügyi zavart idézne elő az Európai Unióban.

Macron teljesítménye

Az elnök a többi EU-s országgal összevetve stabil kézzel kormányozta hazáját a COVID-válság ideje alatt. Gazdasági reformjainak, bürokrácia-csökkentésének és munkahelyteremtési programjának kezdenek beérni a gyümölcsei. A 7,4 százalékos munkanélküliség viszonylag magas, de így is 14 éves mélypontnak számít francia viszonylatban. Macron volt ráadásul az az államférfi, aki Európában a legaktívabban lobbizott Moszkvában egy békés megoldás érdekében az orosz-ukrán háborúban.

A két nagy párt (a Köztársaságiak és a Szocialisták) jelöltjei haloványan muzsikálnak a felmérések szerint, ami Macront egyedüli főáramlatú jelöltként hagyja a mezőnyben. 2017-ben a centrista jelölt biztosan nyert, így sokan még mindig abban a hitben vannak, hogy ez megismétlődik. Macron még mindig viszonylag fiatal a maga 44 évével, akár Európa legfontosabb vezetője lehetne Angela Merkel távozása után.

A piacok még viszonylag nyugodtak

A piacok alapvetően még mindig abban a hitben vannak, hogy simán veszi ebben a hónapban a kétfordulós elnökválasztási akadályt. Ezzel ő lenne 2002 óta az első francia elnök, aki második mandátumot nyer el.

De az első forduló itt van vasárnap, az olló pedig szűkül. Már csak hat százalékpont a különbség Macron és euroszkeptikus fő ellenfele, Marine Le Pen között a második fordulós előrejelzés szerint.

Le Pen középre mozdult el, és kezdi behozni Macront. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO   Le Pen középre mozdult el, és kezdi behozni Macront. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Le Pen az utóbbi időszakban minden energiájával a megélhetési válságra koncentrált kampányában, ami erős téma az elszálló energia- és élelmiszerárak időszakában.

Győzelme még mindig viszonylag valószínűtlen – de ha megvalósulna, óriási sokkot okozna. Franciaország magas és egyre növekvő államadóssága – amely jelenleg a GDP 115 százalékán áll! – hirtelen a figyelem középpontjába kerülne, a gazdasági nacionalizmusa elijesztené a befektetőket, elnöksége pedig káoszba taszíthatná az Európai Uniót.

Azt az EU-t, amelyet „törvénytelen szupranacionális szervezetnek” tart. Le Pen meg van győződve arról, hogy Franciaország hanyatlik, ezért vissza kell találnia az egykori nagyságához („grandeur”). Számára a külkapcsolatok csakis szuverenista, önálló francia alapállásból lehetségesek.

Márpedig a francia inflációs ráta 5 százalék fölé szökött, az elektromos energia ára az egekbe ugrott, az életszínvonal esik, így a választók bizony elgondolkodhatnak a váltáson. 2017-es kampányához képest Le Pen most mérsékeltebb programmal jelentkezett: így az eredeti tervét a francia frank visszaállításáról mára elvetette.

Le Pen programjának árulkodó részletei

De ahogyan a Euro Intelligence írja, Le Pen valójában egy „báránybőrbe bújt farkas” protekcionista programjával. Le Pen 20 ezer vámtisztet akar munkába állítani a csalásmegelőzés örve alatt, akiket az olasz és a német határon vetne be az importáruk ellenőrzésére. Ez viszont gyakorlatilag megkérdőjelezné az európai közös piacot, amely 1993-ban jött létre. Le Pen ezt nem nevezi „Frexitnek”, de valójában a határőrizet ilyen szintű megerősítése ebbe az irányba mutat.

Ez a mindennapokban rémálom lenne a költségek és hosszabb várakozások tekintetében a vállalatok számára, amelyeket már amúgy is megviselt hasonló okok miatt a Brexit. Nem lenne igazán üzleti bizalmat erősítő lépés egy inflációs környezetben. Ráadásul bizonyosan nem maradna válaszlépések nélkül az EU többi tagállama részéről.

Mik Le Pen titkos adui?

A 2017-ben Le Penre szavazók 40 százaléka ma úgy gondolja, hogy Le Penből „kitünő” elnök válna. Macron esetében ugyanez az arány kevesebb, mint 20 százalék. Márpedig ez negatívan befolyásolhatja a Macron-szavazók választási részvételét.

Le Pen jó ideje középre mozdult el, így a korábbi oroszbarát véleménye már nem okoz károkat kampányának, Moszkva inváziója ellenére. Végül mellette szól az is, hogy már hónapok óta egyre és folyamatosan szűkül a különbség Macron és közötte.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG