<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az új egészségügyi szolgálatról szóló jogviszony nemcsak az orvosok bérrendezését, hanem a hálapénz kivezetését is tartalmazza. Ez utóbbi március 1-jével lépett hatályba, ezért arról érdeklődtünk a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ), mik voltak az első hónap tapasztalatai.

Bár az egészségügyben vannak most jóval fontosabb kérdések is, mint a hálapénz adása és kapása, mindenekelőtt az újabbnál újabb csúcsokat döntő Covid-halálozások, a napi fertőzöttek vagy a lélegeztetőgépen lévő betegek számának csökkentése, ennek ellenére kíváncsiak voltunk, hogy mit tapasztalt az elmúlt egy hónapban az 50 fős Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály, amelyet kizárólag erre a célra hoztak létre.  

Eddig nemigen esett szó arról, hogy a gyógyszerészeket is ellenőrzik. Fotó: DepositphotosEddig nemigen esett szó arról, hogy a gyógyszerészeket is ellenőrzik. Fotó: Depositphotos

 

Szerettük volna tudni, hány esetben kellett március eleje óta intézkedniük, milyen formában próbáltak 8000 ezer forintot meghaladó hálapénzt vagy ajándékot adni a páciensek az egészségügyi dolgozóknak, az eddigi esetek közül mekkora összeg volt a legmagasabb, egyáltalán lehet-e tudni többet korrupciós szituációkról, s hogy milyen szankció vár azokra, akik el is fogadták a hálapénzt?

A Nemzeti Védelmi Szolgálat válaszában kifejtette, hogy a rendőrségi törvényben, a büntetőeljárásról szóló törvényben, illetve 293/210. (XII.22.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján az ott meghatározott bűncselekmények vonatkozásában végzi a védett állomány vonatkozásában a bűnmegelőzési, bűnfelderítési és védelmi tevékenységét, amelybe 2021. március 1-jétől beletartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek is.

Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az állami egészségügyi szektorban ez idáig elsősorban a védett szervekkel való kapcsolatépítésen dolgoztak, tevékenységük bemutatásával foglalkoztak, és a „hálapénzzel” kapcsolatos büntetőjogi szabályok ismertetése volt a fő tevékenységük.

„A fentieken kívül bűncselekmények felderítésére irányuló eljárásokat is folytatunk, amelyekről – tekintettel arra, hogy folyamatban lévő eljárásokról van szó -, nem áll módunkban tájékoztatást adni” – írja válaszában az NVSZ.

Tehát sem nagyságrendi adatokat, sem számszerűsített eseteket nem konkretizáltak, pedig azok még akkor is érdekesek lennének, ha még nincs mihez viszonyítani, hiszen februárban még nem rendelkeztek statisztikával. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a halasztható műtétek novemberi leállításával a hálapénz ellenőrzési akciók is jóval szerényebb mértékű korrupcióra deríthetnek fényt, helyettük egyelőre inkább a kórházi várólisták nőnek tovább.

A hálapénz miatti szankciókkal kapcsolatban az NVSZ azt közölte lapunkkal, hogy a büntetés mértékében az eljáró bíróságok rendelkeznek döntési jogkörrel az eset összes körülményének mérlegelését követően. „A büntetőjogi fenyegetettséggel párhuzamosan munkajogi jogkövetkezmény is várható, tekintettel arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján vesztegetés miatt jogerősen elítélt személy egészségügyi szolgálati jogviszonya megszűnik, és kizárólag évek múlva alkalmazható újra.”

Elsőként lapunk írta meg, hogy a TILOS A HÁLAPÉNZ! logót Eörsi Dániel, egy budapesti háziorvos valósította meg, aki január első napjaiban a transzparencia jegyében ki is tette rendelőjében.  

Mindeközben a Magyar Gyógyszerészi Kamara március 18-i elnökségi üléséről készült beszámolóban ez olvasható: „a Nemzetbiztonsági Védelmi Szolgálat Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály két ezredese kért találkozót a kamarai elnöktől és dr. Horváth-Sziklai Attilától. A Főosztály idén került felállításra és tevékenységük középpontjába az egészségügyi dolgozók „intergritásának” figyelemmel kísérése és biztosítása tartozik. Különös gondosságal kívánják figyelni a hálapénz tiltásához kapcsolódó folyamatokat. Az elnök beszámolt, hogy jelezték: sem a kórházakban, sem a közforgalomban dolgozó gyógyszerészek integritását a hálapénz nem fenyegeti, ugyanakkor más integritással kapcsolatos kihívásokkal a gyógyszerészeknek is számolniuk kell. A megbeszélésen megállapodás született az együttműködés kereteiről.”

Csak hogy tisztán lássunk: egyfelől integritás alatt az erkölcsi tisztaságot érti a szaknyelv. Másfelől eddig nemigen esett szó a gyógyszerészek és a hálapénz kapcsolatáról, de ezek szerint még őket is figyelemmel kíséri a Főosztály

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos