<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az új egészségügyi szolgálatról szóló jogviszony nemcsak az orvosok bérrendezését, hanem a hálapénz kivezetését is tartalmazza. Ez utóbbi március 1-jével lépett hatályba, ezért arról érdeklődtünk a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ), mik voltak az első hónap tapasztalatai.

Bár az egészségügyben vannak most jóval fontosabb kérdések is, mint a hálapénz adása és kapása, mindenekelőtt az újabbnál újabb csúcsokat döntő Covid-halálozások, a napi fertőzöttek vagy a lélegeztetőgépen lévő betegek számának csökkentése, ennek ellenére kíváncsiak voltunk, hogy mit tapasztalt az elmúlt egy hónapban az 50 fős Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály, amelyet kizárólag erre a célra hoztak létre.  

Eddig nemigen esett szó arról, hogy a gyógyszerészeket is ellenőrzik. Fotó: DepositphotosEddig nemigen esett szó arról, hogy a gyógyszerészeket is ellenőrzik. Fotó: Depositphotos

 

Szerettük volna tudni, hány esetben kellett március eleje óta intézkedniük, milyen formában próbáltak 8000 ezer forintot meghaladó hálapénzt vagy ajándékot adni a páciensek az egészségügyi dolgozóknak, az eddigi esetek közül mekkora összeg volt a legmagasabb, egyáltalán lehet-e tudni többet korrupciós szituációkról, s hogy milyen szankció vár azokra, akik el is fogadták a hálapénzt?

A Nemzeti Védelmi Szolgálat válaszában kifejtette, hogy a rendőrségi törvényben, a büntetőeljárásról szóló törvényben, illetve 293/210. (XII.22.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján az ott meghatározott bűncselekmények vonatkozásában végzi a védett állomány vonatkozásában a bűnmegelőzési, bűnfelderítési és védelmi tevékenységét, amelybe 2021. március 1-jétől beletartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek is.

Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az állami egészségügyi szektorban ez idáig elsősorban a védett szervekkel való kapcsolatépítésen dolgoztak, tevékenységük bemutatásával foglalkoztak, és a „hálapénzzel” kapcsolatos büntetőjogi szabályok ismertetése volt a fő tevékenységük.

„A fentieken kívül bűncselekmények felderítésére irányuló eljárásokat is folytatunk, amelyekről – tekintettel arra, hogy folyamatban lévő eljárásokról van szó -, nem áll módunkban tájékoztatást adni” – írja válaszában az NVSZ.

Tehát sem nagyságrendi adatokat, sem számszerűsített eseteket nem konkretizáltak, pedig azok még akkor is érdekesek lennének, ha még nincs mihez viszonyítani, hiszen februárban még nem rendelkeztek statisztikával. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a halasztható műtétek novemberi leállításával a hálapénz ellenőrzési akciók is jóval szerényebb mértékű korrupcióra deríthetnek fényt, helyettük egyelőre inkább a kórházi várólisták nőnek tovább.

A hálapénz miatti szankciókkal kapcsolatban az NVSZ azt közölte lapunkkal, hogy a büntetés mértékében az eljáró bíróságok rendelkeznek döntési jogkörrel az eset összes körülményének mérlegelését követően. „A büntetőjogi fenyegetettséggel párhuzamosan munkajogi jogkövetkezmény is várható, tekintettel arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján vesztegetés miatt jogerősen elítélt személy egészségügyi szolgálati jogviszonya megszűnik, és kizárólag évek múlva alkalmazható újra.”

Elsőként lapunk írta meg, hogy a TILOS A HÁLAPÉNZ! logót Eörsi Dániel, egy budapesti háziorvos valósította meg, aki január első napjaiban a transzparencia jegyében ki is tette rendelőjében.  

Mindeközben a Magyar Gyógyszerészi Kamara március 18-i elnökségi üléséről készült beszámolóban ez olvasható: „a Nemzetbiztonsági Védelmi Szolgálat Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály két ezredese kért találkozót a kamarai elnöktől és dr. Horváth-Sziklai Attilától. A Főosztály idén került felállításra és tevékenységük középpontjába az egészségügyi dolgozók „intergritásának” figyelemmel kísérése és biztosítása tartozik. Különös gondosságal kívánják figyelni a hálapénz tiltásához kapcsolódó folyamatokat. Az elnök beszámolt, hogy jelezték: sem a kórházakban, sem a közforgalomban dolgozó gyógyszerészek integritását a hálapénz nem fenyegeti, ugyanakkor más integritással kapcsolatos kihívásokkal a gyógyszerészeknek is számolniuk kell. A megbeszélésen megállapodás született az együttműködés kereteiről.”

Csak hogy tisztán lássunk: egyfelől integritás alatt az erkölcsi tisztaságot érti a szaknyelv. Másfelől eddig nemigen esett szó a gyógyszerészek és a hálapénz kapcsolatáról, de ezek szerint még őket is figyelemmel kíséri a Főosztály

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
Makro / Külgazdaság Csak tovább rontja a helyzetet az ukrán régiók elcsatolása
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 19:26
Az orosz-ukrán háború 219. napjának főbb eseményei.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG