BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2020. március 11. 20:13

A koronavírus járvány az elmúlt napokban felgyorsította a gazdasági csatározást Szaúd-Arábia, Oroszország és az USA között, miközben felerősítette a politikai feszültségeket a sivatagi királyságban. Rijád jelenlegi helyzete a késői, bemeszesedett Szovjetunió megrendülésének korára emlékeztet az 1980-as évek második feléből. Káncz Csaba jegyzete.

Szaúd-Arábia. Kép forrása: EPA, Amel Pain

A Wall Street Journal a célkör közepébe lőtt 3 hete, amikor közzétette azon értesülését, miszerint Szaúd-Arábia fontolóra vette 4 éve fenntartó olajtermelési együttműködésének felrúgását Oroszországgal, mivel a kínai koronavírus járvány hozzájárul a globális olajkereslet beszűküléséhez. Nos, Rijád annak rendje és módja szerint a hétvégén fel is rúgta a megállapodást, csökkentette exportárait, aminek hatására hétfőn 30 százalékot zuhant a kőolaj ára, a legnagyobb esést produkálva az 1991-es Öbölháború óta.

Életveszélyes játszma kezdődött

A szaúdi királyság elképesztő játszmába kezdett, hiszen az olaj- és gázbevételek teszik ki a központi költségvetés 87 százalékát, a GDP 42 százalékát és az export 90 százalékát. A 30 dollárhoz közeli árak csaknem megdupláznák a központi költségvetés hiányát idén – holott az már amúgy is 6.4 százalékos hiányra lett tervezve. Bár a szaúdi olajtermelés még hordónként 30 dolláros árnál is nyereséges, a társadalmi feszültségek csillapítására az uralkodóház olyan kiadásokba verte magát az utóbbi években, amihez hordónként 80 dolláros árra van szükség. A 33 milliós szaúdi társadalomban mintegy 1.9 millió fiatal fog az elkövetkező évtizedben a munkaerőpiacra lépni – akiknek jól fizető állást kell állami beavatkozással biztosítani, különben a szélsőségesek markába kerülnek.

A koronavírus az elmúlt napokban felgyorsította a gazdasági csatározást Szaúd-Arábia, Oroszország és az USA között, miközben felerősítette a politikai feszültségeket a sivatagi királyságban. A forrófejű és gátlástalan, 34 éves szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalman (MbS) parancsára a hétvégén legkevesebb négy magas rangú herceget vettek őrizetbe a hatóságok hazaárulás vádjával. A Guardian értesülései szerint a letartóztatott hercegek meg akarták akadályozni MbS trónra lépését, amikor a beteg 84 éves Szalmán király elhalálozik.

Koronavírus és a síita kisebbség

MbS lépésében érezhető a komoly idegesség, hiszen ő az egyszemélyi felelőse a 2016 tavaszán bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomag megvalósításának is. Az egyébként üdvözlendő lépések közé tartozik a vízfejű állami bürokrácia visszavágása és a privatizáció - igen ám, de ezek a lépések komoly munkahely-vesztéshez vezetnek. A privatizációt pedig ebben a nemzetközi környezetben el is felejtheti. A szaúdi állami tulajdonú óriás, az Aramco 3 napja a tőzsdén a tavaly decemberi kibocsátási ára alá esett.

Tegnapi adatok szerint 20 koronavírus fertőzött van a sivatagi királyságban, akik a hatóságok szerint mind valamilyen módon vagy meglátogatták Iránt, vagy aztán olyan emberrel érintkeztek, akik visszatértek a látogatásból. Irán még mindig beengedi a szaúdi polgárokat a területére, amely felbőszíti Rijádot. A szaúdi hatóságok vasárnap vesztegzár alá is vették a félmillió lakosú Katif tartományt, amelynek lakosai túlnyomórészt síiták.

Rijád fontolóra vette az idei mekkai zarándoklat felfüggesztését is, amely július 28. és augusztus 2. között lenne. Holott ez az éves GDP 7 százalékát hozza a rijádi büdzsébe és a mekkai, valamint medinai magánszektor éves bevételeinek negyede innen származik.

A szovjet megrendülés árnya

Szerencsés lenne, ha a beomló olajárak és az egyre szűkülő bevételek időszakában Rijád és a forrófejű koronaherceg teljes mélységében tisztában lenne azokkal a pénzügyi és politikai veszélyekkel, amelyek a királyságra leselkednek. Míg az ország devizatartalékai még 737 milliárd dolláron álltak 2014-ben, idén januárra ez 491 milliárdra olvadt. A szaúdi lakosság 70 százaléka a 30 év alatti korosztályhoz tartozik, kevés szakmai kifutási lehetőséggel, egyben sekélyes nemzeti identitással – tökéletes beszervezési bázist nyújtva tehát a szélsőségeseknek.

Valóban, Rijád jelenlegi helyzete a késői, bemeszesedett Szovjetunió megrendülésének korára emlékeztet az 1980-as évek második feléből: a csökkenő olajárak időszakában a valóságtól elszakadt politikai kaszt által irányított szovjet gazdaság nem volt felkészülve a fegyverkezési versenyre (Csillagháború / Irán) és a külföldi kalandok (Afganisztán / Jemen) finanszírozására, amihez társult egyfajta belső kiélezett harc a hatalomért és az állam ezek eredményeképpen végletesen megrendült.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél