BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2019. június 14. 09:24

Moszkva mellett az amerikai konzervatív sajtó is rendkívül kritikusan áll hozzá Trump és a Pentagon lengyel lépéseihez. A német politikai vezetés egy részének öt év után már elege van az orosz szankciókból és egy csendes közeledés indult el Berlin és Moszkva között. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Andrzej Duda lengyel elnök helyet foglalnak, mielőtt egyezményt írnak alá F-35 típusú harci repülőgépek Lengyelország részére történő megvásárlásáról a washingtoni Fehér Házban 2019. június 12-én. MTI/EPA/Shawn Thew

Varsó a tavalyi évben 11,6 milliárd dollárt költött katonai kiadásokra, 8,9 százalékkal többet, mint a megelőző évben és közel 50 százalékkal többet, mint 2009-ben. 2017-től mintegy négy és fél ezer amerikai katona állomásozik Lengyelországban úgynevezett állandó rotációs jelleggel, féléves ciklusokban váltva egymást. De az orosz agressziótól tartó Varsó azonban nem elégszik meg ezzel.

Drónok és F-35-ösök is mennek

Varsó biztonságpolitikai lépéseit mélyen kódolt történelmi traumák mozgatják és a grúz, valamint az ukrán események után a lengyeleknek elpárolgott a maradék hitük is abban, hogy Európa valaha is megvédené őket egy orosz beavatkozás esetén. Andrzej Duda elnök egy éven belül másodszor látogatta meg szerdán a Fehér Házat, ahol megegyezés született arról, hogy ezer fővel növelnék az amerikai katonai jelenlétet és egy század MQ-9 Reaper drón is átdobásra kerülne. Az alakulatok egy része – a parancsnoki egységek, a hírszerzés, a felszerelésről és a lőszerről gondoskodó egységek, valamint a légierő – állandó jelleggel állomásozna Lengyelországban.

Trump ragyogó arccal jelentette be azt is, hogy a lengyelek 32 darab ötödik generációs F-35-ös vadászgépet vásárolnak – ez pont jól jön Washingtonnak, hiszen a törökök orosz légelhárító rakétákat vesznek, ezért a Fehér Ház leállította 100 darab F-35-ös eladását Ankarának. Ezeken a hasábokon korábban már írtunk a sok sebből vérző, de aranyárban mért F-35-ösről, amely projektről John McCain szenátornak is lesújtó véleménye volt.

Oroszország korábban figyelmeztetett, hogy amennyiben amerikai katonai támaszpont létesül, Lengyelország elsődleges célponttá válik egy konfliktus kitörése esetén. Figyelemreméltó, hogy az amerikai konzervatív sajtó is rendkívül kritikusan áll hozzá Trump és a Pentagon lengyel lépéseihez. A The American Conservative szerint a mostani amerikai elköteleződés hasonlít Montenegró és a Balti országok NATO-tagságához: nehéz megvédeni őket hatékonyan, legalábbis nukleáris háború kirobbantása nélkül. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a három balti ország közül kettő jelentős orosz kisebbséggel rendelkezik, akiknek a jogait már hosszabb ideje, szisztematikusan sértik meg a balti kormányok.

Berlin és Moszkva közeledése

A lengyelek további 8 milliárd dollár értékben kötelezettséget vállaltak amerikai LNG vásárlására. Trump ennek kapcsán újonnan bírálta Berlint az Északi Áramlat 2 német-orosz vezeték kapcsán, belengetve jövőbeni szankciókat. Egyelőre végleges döntés nincs, vélhetően azért, mert ezzel szintet lépne az amerikai politika, hiszen direkt módon nyugat-európai - akár állami résztulajdonú - vállalatokat mostanáig még nem büntettek. Az érintettek az OMV, a Shell, az Uniper, az ENGIE és a Wintershall/BASF.

A Fehér Ház talán tényleg jobban teszi, ha nem feszíti túl a húrt Berlinnel kapcsolatban, ahol a politikai vezetésnek öt év után már elege van az orosz szankciókból és egy csendes közeledés indult el Berlin és Moszkva között. A konzervatív vezetésű kelet-német tartományok a szankció-ellenességükből már nem is csinálnak titkot és ennek a hétvégén Szászország miniszterelnöke hangot is adott, miután találkozott Putyin elnökkel. Kelet-német politikai és üzleti körökben erősödik a meggyőződés, hogy a szankciók nélkül Moszkva nem kényszerült volna ilyen szoros szövetségre lépni Kínával.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Friss
hírlevél