4p
Moszkva mellett az amerikai konzervatív sajtó is rendkívül kritikusan áll hozzá Trump és a Pentagon lengyel lépéseihez. A német politikai vezetés egy részének öt év után már elege van az orosz szankciókból és egy csendes közeledés indult el Berlin és Moszkva között. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump amerikai elnök (j) és Andrzej Duda lengyel elnök helyet foglalnak, mielőtt egyezményt írnak alá F-35 típusú harci repülőgépek Lengyelország részére történő megvásárlásáról a washingtoni Fehér Házban 2019. június 12-én. MTI/EPA/Shawn Thew

Varsó a tavalyi évben 11,6 milliárd dollárt költött katonai kiadásokra, 8,9 százalékkal többet, mint a megelőző évben és közel 50 százalékkal többet, mint 2009-ben. 2017-től mintegy négy és fél ezer amerikai katona állomásozik Lengyelországban úgynevezett állandó rotációs jelleggel, féléves ciklusokban váltva egymást. De az orosz agressziótól tartó Varsó azonban nem elégszik meg ezzel.

Drónok és F-35-ösök is mennek

Varsó biztonságpolitikai lépéseit mélyen kódolt történelmi traumák mozgatják és a grúz, valamint az ukrán események után a lengyeleknek elpárolgott a maradék hitük is abban, hogy Európa valaha is megvédené őket egy orosz beavatkozás esetén. Andrzej Duda elnök egy éven belül másodszor látogatta meg szerdán a Fehér Házat, ahol megegyezés született arról, hogy ezer fővel növelnék az amerikai katonai jelenlétet és egy század MQ-9 Reaper drón is átdobásra kerülne. Az alakulatok egy része – a parancsnoki egységek, a hírszerzés, a felszerelésről és a lőszerről gondoskodó egységek, valamint a légierő – állandó jelleggel állomásozna Lengyelországban.

Trump ragyogó arccal jelentette be azt is, hogy a lengyelek 32 darab ötödik generációs F-35-ös vadászgépet vásárolnak – ez pont jól jön Washingtonnak, hiszen a törökök orosz légelhárító rakétákat vesznek, ezért a Fehér Ház leállította 100 darab F-35-ös eladását Ankarának. Ezeken a hasábokon korábban már írtunk a sok sebből vérző, de aranyárban mért F-35-ösről, amely projektről John McCain szenátornak is lesújtó véleménye volt.

Oroszország korábban figyelmeztetett, hogy amennyiben amerikai katonai támaszpont létesül, Lengyelország elsődleges célponttá válik egy konfliktus kitörése esetén. Figyelemreméltó, hogy az amerikai konzervatív sajtó is rendkívül kritikusan áll hozzá Trump és a Pentagon lengyel lépéseihez. A The American Conservative szerint a mostani amerikai elköteleződés hasonlít Montenegró és a Balti országok NATO-tagságához: nehéz megvédeni őket hatékonyan, legalábbis nukleáris háború kirobbantása nélkül. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a három balti ország közül kettő jelentős orosz kisebbséggel rendelkezik, akiknek a jogait már hosszabb ideje, szisztematikusan sértik meg a balti kormányok.

Berlin és Moszkva közeledése

A lengyelek további 8 milliárd dollár értékben kötelezettséget vállaltak amerikai LNG vásárlására. Trump ennek kapcsán újonnan bírálta Berlint az Északi Áramlat 2 német-orosz vezeték kapcsán, belengetve jövőbeni szankciókat. Egyelőre végleges döntés nincs, vélhetően azért, mert ezzel szintet lépne az amerikai politika, hiszen direkt módon nyugat-európai - akár állami résztulajdonú - vállalatokat mostanáig még nem büntettek. Az érintettek az OMV, a Shell, az Uniper, az ENGIE és a Wintershall/BASF.

A Fehér Ház talán tényleg jobban teszi, ha nem feszíti túl a húrt Berlinnel kapcsolatban, ahol a politikai vezetésnek öt év után már elege van az orosz szankciókból és egy csendes közeledés indult el Berlin és Moszkva között. A konzervatív vezetésű kelet-német tartományok a szankció-ellenességükből már nem is csinálnak titkot és ennek a hétvégén Szászország miniszterelnöke hangot is adott, miután találkozott Putyin elnökkel. Kelet-német politikai és üzleti körökben erősödik a meggyőződés, hogy a szankciók nélkül Moszkva nem kényszerült volna ilyen szoros szövetségre lépni Kínával.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG