<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az izraeli mélyállam az utóbbi években sokat tett azért, hogy enyhüljön a viszony Tel-Aviv és az Arab-öböl országai között. Öt további ország követheti az Egyesült Arab Emírségeket (UAE) a diplomáciai rendezésben Izraellel. Káncz Csaba jegyzete.

Élesen kikeltünk májusban ezeken a hasábokon az izraeli kormányzó jobboldal azon felelőtlen terve ellen, amelynek keretében egyoldalúan bekebelezték volna Ciszjordánia 30 százalékát. Látva a nemzetközi tiltakozást Netanjahu kormánya mára fel is adta a tervét, sőt ez volt az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy múlt csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek (UAE) fölvette a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Netanjahu huszárvágása

A lépés érthető módon szinte hisztérikus reakciókat váltott ki a térségben: Irán és Törökország a muszlim világ elárulásával vádolja a UAE-t. A libanoni síita Hezbollah vezetője szerint a lépéssel hátba döfték a palesztinokat, egyben nagyszerű politikai mankót adtak Trumpnak a választási kampányban, Netanjahunak pedig a mostani kormányzati válságának közepette.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelenti az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban 2020. augusztus 13-án. MTI/EPA pool/Abir SzultanBenjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelenti az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban 2020. augusztus 13-án. MTI/EPA pool/Abir Szultan

Azt leszögezhetjük, hogy ezen diplomáciai huszárvágással Netanjahu bebiztosította magát Washingtonban, akárki is nyer novemberben. Az annexió tervét ellenezték a demokraták – így az ő győzelmük esetén harmonikus kezdés lehetséges, hiszen feladta az annexiót. Trumppal és Jared Kushnerrel pedig egyébként is páratlanul jó a viszony – így az is tökéletes, ha a republikánusok futnának be győztesként.

Kulcsszerepben a Moszad

Az izraeli mélyállam az utóbbi években sokat tett azért, hogy enyhüljön a viszony Tel-Aviv és az Arab-öböl szunnita országai között. Leszállítottak olyan izraeli megfigyelő technológiát, amellyel a despota arab vezetők megfigyelhetik saját polgáraikat, ráadásul olyan precíziós rakétákat is eladott Izrael, amelyek értékesítésére abba térségbe a nyugati világ nem hajlandó. A hivatalosan kiberbiztonsággal foglalkozó magáncég – nem hivatalosan pedig a jelek szerint az izraeli katonai hírszerzés fedőcége -, az NSO Group is sokat tett azért, hogy normalizálódjanak a viszonyok Izrael és a mérsékelt szunnita arab államok között.

Az izraeli sajtó szerint a Moszad vezetője, az 58 éves Yossi Cohen személyesen is sokat tett a diplomáciai kapcsolatok felvételének előkészítésére a UAE-el. Cohen titkos rijádi útjai vezettek már 2017-ben ahhoz az áttöréshez, amelynek keretében az izraeli mélyállam azóta hírszerzési anyagokat oszt meg Szaúd-Arábiával.

Öten jöhetnek még

Az izraeli sajtó 5 országot nevez meg, amelyek akár már a közeljövőben követhetik a UAE példáját. Mindenekelőtt Bahrein, amely üdvözölte az UAE lépését és amely tart attól, hogy síita kisebbségét Irán felhasználhatja az ország destabilizálására. Aztán Omán, amelyet 2018 októberében meglátogatott Netanjahu miniszterelnök.

Harmadikként Marokkó, amely támogatta Trump béketerveit a térségben, és amelyről értesülések röppentek föl februárban az amerikai sajtóban, hogy Izrael, valamint az Egyesült Államok elismerhetik Marokkó szuverenitását a vitatott hovatartozású Nyugat-Szahara fölött. Negyedikként Szaúd-Arábia, amelyet fenyeget Irán, és amely véres háborút vív a Teherán által támogatott erőkkel Jemenben. Rijád ellenzi azt a Muszlim Testvériséget, amely be van kötve a török kormányzó párthoz és a Hamaszhoz.

Az izraeli sajtó szerint végül a legkeményebb dió – de nem teljesen valószínűtlen – Katar lépése. Az országban török csapatok állomásoznak, mióta Szaúd-Arábia csaknem lerohanta Katart. De lehetséges, hogy Katar kaphatna olyan politikai gesztusokat Washingtontól, melyekért cserébe megfontolná a normalizációt Izraellel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szerbiából kaphat ajánlatot Paks 2-re Orbán Viktor
Varga Szilveszter | 2021. október 17. 12:11
Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök péntek este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze - mutat rá a BALK.
Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
hírlevél
depositphotos