<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Újabb szintre lépett a Szaúd-Arábia és Irán közötti proxi háború a katari konfliktussal. Hírek szerint a szaúdiak már csapatösszevonásokat hajtanak végre a katari határ mentén és egyes feltételezések szerint szeretnék rátenni a kezüket a katari vagyonra. A művelet kiemelt célja lehet még Kína térségbeli behatolásának megakadályozása.
A katari főváros, Doha látképe hajnali ködben. (Kép forrása: MTI/EPA/Yoan Valat)

Egyiptom, Líbia és több Öböl-menti arab állam támogatásával Szaúd-Arábia széleskörű diplomácia és gazdasági offenzívát indított kis szomszédja, Katar ellen. Ezzel a Jemenben már évek óta tartó proxi konfliktus Szaúd-Arábia és Irán között egy újabb szintet lépett. A szaúdi offenzíva célja, hogy megtörje az emirátus semleges álláspontját Iránnal kapcsolatban és egyben rákényszerítse Egyiptom katonai rezsimjének támogatására. Szaúd-Arábia a jelek szerint teljesen felhatalmazva érzi magát egy agresszívabb régiós fellépésre, miután két hete Trump elnök a látogatása során történelmi léptékű fegyvereladásokról állapodott meg a vahhabita királysággal.

Iránt barátját ütik

Katar egyetlen szárazföldi határa Szaúd-Arábiával húzódik, és mivel ezt most Rijád lezárta, élelmiszer-ellátási pánik tört ki a kis emírségben. A 2,3 milliós népességű Katar lakosainak 80 százaléka külföldi vendégmunkás és most boldog-boldogtalan megrohanta az üzleteket, hogy feltöltsék készleteiket. 2014-ben már hajbakapott a két ország azon, hogy Katar nem támogatta az egyiptomi katonai puccsot, amely során eltávolították az ország választott vezetőjét, a Muszlim Testvériség által jelölt Mohamed Morszit. Ez a mostani válság azonban jóval súlyosabb, hiszen a gazdasági blokád a katari gazdaság leállásával fenyeget.

Katar széleskörű gazdasági kapcsolatokat épített ki Iránnal, a két ország együtt üzemelteti az óriási ’South Pars Persian Gulf’ földgáz-mezőt. Hétfői kirúgásáig Katar csak félszívvel vett részt a szaúdi vezetésű Iszlám Katonai Szövetségben, amely egyre inkább nyíltan Irán ellenes koalícióvá vált. Érezve a közelgő vihart, Katar a hétvégén kiutasított több palesztin Hamászos vezetőt, de ez a szaúdiak számára nem bizonyult elégséges kompromisszumnak.

A katari vagyon kellene?

A jelen helyzetben nem lehet kizárni, hogy az elkövetkező napokban a szaúdiak fegyveres beavatkozással fenyegetik meg kis szomszédjukat. Egy régiós politikára szakosodott agytröszt vezetője, Ali al-Ahmed egyenesen úgy értesült, hogy a szaúdiak már csapatösszevonásokat hajtanak végre a katari határ közelében. Szerinte mind Trump elnök, mind Tillerson külügyminiszter – aki nem mellesleg az Exxon vezetőjeként 15 éven keresztül közeli kapcsolatot ápolt a szaúdi királyi családdal – is hallgatólagosan támogatni fogják az esetleges inváziót. Hasonló reakcióra lehetne számítani Izrael részéről is, amely üdvözölte Katar blokádját.

Káncz Csaba

Al-Ahmed szerint Szaúd-Arábia kettős célt követ: egyrészt alávetett állapotba akarja kényszeríteni Katart, másrészt rá akarja tenni a kezét a katari vagyonra, hiszen a Trump elnökkel kötött történelmi nagyságrendű fegyvervásárlásához nemigen van meg a fedezete. Nos, ez nem is annyira elrugaszkodott vádaskodás, hiszen a legújabb adatok szerint a szaúdi devizatartalékok 2011-es szintre estek a folyamatos tőkemenekülés következtében. Katar pedig a világ egyik legnagyobb állami tőkebefektetési alapját működteti, amelynek több, mint 335 milliárd dollár értékben vannak részesedései a Volkswagenben, a Rosznyeftben, és a Credit Suisse-ben.

Katar valóban kiegyensúlyozott viszonyra törekedett Iránnal és kereskedelmi képviseletet működtet az országban. Teherán a mostani válság miatt máris behatolási lehetőséget lát a katari piacra. Mindeközben a szaúdiak bár felhatalmazva érezhetik magukat ezekben a napokban Trump elnök által, de remélhetőleg nem vetik el a sulykot. Bár nyakig fel vannak fegyverkezve, az iráni Forradalmi Gárdával szemben alulmaradnának egy régiós csetepaté során. Egy újonnan destabilizált Perzsa-öböl mindenesetre abból a szempontból megfelel Washington érdekeinek, hogy megakadályozza Kína könnyed behatolását a térségbe.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG