<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Újabb szintre lépett a Szaúd-Arábia és Irán közötti proxi háború a katari konfliktussal. Hírek szerint a szaúdiak már csapatösszevonásokat hajtanak végre a katari határ mentén és egyes feltételezések szerint szeretnék rátenni a kezüket a katari vagyonra. A művelet kiemelt célja lehet még Kína térségbeli behatolásának megakadályozása.
A katari főváros, Doha látképe hajnali ködben. (Kép forrása: MTI/EPA/Yoan Valat)

Egyiptom, Líbia és több Öböl-menti arab állam támogatásával Szaúd-Arábia széleskörű diplomácia és gazdasági offenzívát indított kis szomszédja, Katar ellen. Ezzel a Jemenben már évek óta tartó proxi konfliktus Szaúd-Arábia és Irán között egy újabb szintet lépett. A szaúdi offenzíva célja, hogy megtörje az emirátus semleges álláspontját Iránnal kapcsolatban és egyben rákényszerítse Egyiptom katonai rezsimjének támogatására. Szaúd-Arábia a jelek szerint teljesen felhatalmazva érzi magát egy agresszívabb régiós fellépésre, miután két hete Trump elnök a látogatása során történelmi léptékű fegyvereladásokról állapodott meg a vahhabita királysággal.

Iránt barátját ütik

Katar egyetlen szárazföldi határa Szaúd-Arábiával húzódik, és mivel ezt most Rijád lezárta, élelmiszer-ellátási pánik tört ki a kis emírségben. A 2,3 milliós népességű Katar lakosainak 80 százaléka külföldi vendégmunkás és most boldog-boldogtalan megrohanta az üzleteket, hogy feltöltsék készleteiket. 2014-ben már hajbakapott a két ország azon, hogy Katar nem támogatta az egyiptomi katonai puccsot, amely során eltávolították az ország választott vezetőjét, a Muszlim Testvériség által jelölt Mohamed Morszit. Ez a mostani válság azonban jóval súlyosabb, hiszen a gazdasági blokád a katari gazdaság leállásával fenyeget.

Katar széleskörű gazdasági kapcsolatokat épített ki Iránnal, a két ország együtt üzemelteti az óriási ’South Pars Persian Gulf’ földgáz-mezőt. Hétfői kirúgásáig Katar csak félszívvel vett részt a szaúdi vezetésű Iszlám Katonai Szövetségben, amely egyre inkább nyíltan Irán ellenes koalícióvá vált. Érezve a közelgő vihart, Katar a hétvégén kiutasított több palesztin Hamászos vezetőt, de ez a szaúdiak számára nem bizonyult elégséges kompromisszumnak.

A katari vagyon kellene?

A jelen helyzetben nem lehet kizárni, hogy az elkövetkező napokban a szaúdiak fegyveres beavatkozással fenyegetik meg kis szomszédjukat. Egy régiós politikára szakosodott agytröszt vezetője, Ali al-Ahmed egyenesen úgy értesült, hogy a szaúdiak már csapatösszevonásokat hajtanak végre a katari határ közelében. Szerinte mind Trump elnök, mind Tillerson külügyminiszter – aki nem mellesleg az Exxon vezetőjeként 15 éven keresztül közeli kapcsolatot ápolt a szaúdi királyi családdal – is hallgatólagosan támogatni fogják az esetleges inváziót. Hasonló reakcióra lehetne számítani Izrael részéről is, amely üdvözölte Katar blokádját.

Káncz Csaba

Al-Ahmed szerint Szaúd-Arábia kettős célt követ: egyrészt alávetett állapotba akarja kényszeríteni Katart, másrészt rá akarja tenni a kezét a katari vagyonra, hiszen a Trump elnökkel kötött történelmi nagyságrendű fegyvervásárlásához nemigen van meg a fedezete. Nos, ez nem is annyira elrugaszkodott vádaskodás, hiszen a legújabb adatok szerint a szaúdi devizatartalékok 2011-es szintre estek a folyamatos tőkemenekülés következtében. Katar pedig a világ egyik legnagyobb állami tőkebefektetési alapját működteti, amelynek több, mint 335 milliárd dollár értékben vannak részesedései a Volkswagenben, a Rosznyeftben, és a Credit Suisse-ben.

Katar valóban kiegyensúlyozott viszonyra törekedett Iránnal és kereskedelmi képviseletet működtet az országban. Teherán a mostani válság miatt máris behatolási lehetőséget lát a katari piacra. Mindeközben a szaúdiak bár felhatalmazva érezhetik magukat ezekben a napokban Trump elnök által, de remélhetőleg nem vetik el a sulykot. Bár nyakig fel vannak fegyverkezve, az iráni Forradalmi Gárdával szemben alulmaradnának egy régiós csetepaté során. Egy újonnan destabilizált Perzsa-öböl mindenesetre abból a szempontból megfelel Washington érdekeinek, hogy megakadályozza Kína könnyed behatolását a térségbe.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló